Tidsstyrning

Elektronikrelaterade (på komponentnivå) frågor och funderingar.
Nerre
Inlägg: 23426
Blev medlem: 19 maj 2008, 07:51:04
Ort: Upplands väsby

Re: Tidsstyrning

Inlägg av Nerre »

TomasL skrev:
Med en PLC så har man ju problemet med framtida underhåll. Man åker antagligen på att teckna nåt serviceavtal med en firma för att hålla driften igång,
Varför det?
Om den slutar fungera, vem fixar det då? Utan serviceavtal riskerar man ju att få jaga runt i en vecka eller mer innan man får tag på en firma som är beredd att göra ett sånt småjobb.

Man vill inte riskera att fiskarna tar stryk av att pumplösningen fallerar, man måste kunna fixa en nödlösning inom nåt dygn gissar jag.

Jag har liknande problem med mina hydroponiska odlingar, men för mig är det inte hela världen om nån planta dör ibland. Men akvariefiskar kan kosta en del.
Användarvisningsbild
Icecap
Inlägg: 24578
Blev medlem: 10 januari 2005, 14:52:15
Skype: torstenhemma
Ort: Aabenraa, Danmark

Re: Tidsstyrning

Inlägg av Icecap »

Man minsker dödtiden vid att ha möjlighet att programmera enheten själv.
Ska det vara riktigt kritiskt har man en extra enhet och jackbara plint mellan PLC och resten. Då tar bytet ett par minuter.
Holley
Inlägg: 11
Blev medlem: 7 september 2019, 06:17:27

Re: Tidsstyrning

Inlägg av Holley »

Allt som går på automatik kan klabba. Alla andra akvarie affärer gör detta manuellt.
Jag bygger systemet själv och lär mig styra det.

Fick en plc av en i dag gammal jävel
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.
Nerre
Inlägg: 23426
Blev medlem: 19 maj 2008, 07:51:04
Ort: Upplands väsby

Re: Tidsstyrning

Inlägg av Nerre »

Icecap skrev:Man minsker dödtiden vid att ha möjlighet att programmera enheten själv.
Vem är "själv"? Jag känner flera stycken som jobbar i djuraffär och ingen av dem skulle klara av att programmera en PLC.
Användarvisningsbild
Icecap
Inlägg: 24578
Blev medlem: 10 januari 2005, 14:52:15
Skype: torstenhemma
Ort: Aabenraa, Danmark

Re: Tidsstyrning

Inlägg av Icecap »

Att överföra en fil till en PLC om man har ett kabel för detta lär knappast vara ett enormt problem.

Visst, filen ska lagas först men sedan är det ganska enkelt att överföra den.
En back-up skiva med program för överföringen samt "hex"-filen och saken är biff.
Holley
Inlägg: 11
Blev medlem: 7 september 2019, 06:17:27

Re: Tidsstyrning

Inlägg av Holley »

Jag skiter i vad andra i djuraffärer kan och vill lära sig. Jag lär mig för att förenkla jobbet. Sen om det står stilla en månad är inget att gråta över. Den tiden har jag sparat in 11gånger gentemot hur det funkar för alla andra
Nerre
Inlägg: 23426
Blev medlem: 19 maj 2008, 07:51:04
Ort: Upplands väsby

Re: Tidsstyrning

Inlägg av Nerre »

Men vad händer den dag du slutar i affären?

Skiter du i hur de klarar sig sen då?
Holley
Inlägg: 11
Blev medlem: 7 september 2019, 06:17:27

Re: Tidsstyrning

Inlägg av Holley »

Nerre skrev:Men vad händer den dag du slutar i affären?

Skiter du i hur de klarar sig sen då?
När jag säljer butikerna skiter jag i det. Då får dom hyra in mig

Kan ju inte ta ansvar för vad dom kan.


Säljer du inte din bil till någon utan körkort?
Användarvisningsbild
mrfrenzy
Co Admin
Inlägg: 11508
Blev medlem: 16 april 2006, 17:04:10

Re: Tidsstyrning

Inlägg av mrfrenzy »

Detta är ju ingen livsuppehållande utrustning. Det värsta som kan hända är att akvariebutiken får återgå till att spola vatten manuellt.

PLC är en utmärkt lösning! Lycka till med utbildningen Holley.
Båtdoktorn
Inlägg: 448
Blev medlem: 6 november 2008, 21:25:58
Ort: Övik

Re: Tidsstyrning

Inlägg av Båtdoktorn »

Xlogic finns också deras programmering programvara är mycket likt Siemens LOGO och gratis om du är intresserad av att prova hur programmeringen fungera. Finns simulerings läge också.

Bifogar ett exempel program för 10 pumpar

http://www.xlogic.se

Edit: Du klarar dig med 6 utgångar om du sätter växlanderelän (NC/NO) på utgångarna 1-5 och styra de med den 6 utgången som aktiveras när pump 6-10 ska köras.
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.
Nerre
Inlägg: 23426
Blev medlem: 19 maj 2008, 07:51:04
Ort: Upplands väsby

Re: Tidsstyrning

Inlägg av Nerre »

Holley skrev: När jag säljer butikerna skiter jag i det. Då får dom hyra in mig

Kan ju inte ta ansvar för vad dom kan.
Ok, jag är kanske lite konstig som försöker tänka på andra människor och inte vara egoist.

Och vem har pratat om att sälja? Du kan bli sjuk, råka ut för en olycka eller liknande.
Säljer du inte din bil till någon utan körkort?
Sälja min bil? Jag har aldrig sålt nån bil! Mina bilar har körts till de skrotats :)
Användarvisningsbild
Lasp
Inlägg: 10020
Blev medlem: 1 juli 2011, 19:09:09
Ort: Helsingborg

Re: Tidsstyrning

Inlägg av Lasp »

Nerre skrev:Men vad händer den dag du slutar i affären?

Skiter du i hur de klarar sig sen då?
Det här tycker jag är på gränsen hur man får bete sig på ett forum.
Jag har väldigt liten förståelse för att tracka ner på TS som i detta fall och andra.
Är det den attityden som Sef vill stå för?
Vad säger Ni andra och Moderatorerna!
ToPNoTCH
Inlägg: 3825
Blev medlem: 21 december 2009, 17:59:48

Re: Tidsstyrning

Inlägg av ToPNoTCH »

Håller med ovan.

Det är sånt här skit som besudlar trådarna med massa ovidkommande.
Nerre får skapa sin egna tråd med moralpredikningar om han anser det lämpligt.
Användarvisningsbild
arvidb
Inlägg: 4032
Blev medlem: 8 maj 2004, 12:56:24
Ort: Stockholm

Re: Tidsstyrning

Inlägg av arvidb »

Holley skrev:Här kommer lite bilder på hur det ser ut pump central akvarium och hur det ser ut i akvariestaplen med elen
Kul att få en inblick i hur det ser ut på en plats som man normalt inte ser! Bra och passande projekt också. Det lär bli superbra att styra det hela med en PLC. :tumupp:
Användarvisningsbild
Marta
EF Sponsor
Inlägg: 5296
Blev medlem: 30 mars 2005, 01:19:59
Ort: Landskrona
Kontakt:

Re: Tidsstyrning

Inlägg av Marta »

Båtdoktorn: "Du klarar dig med 6 utgångar om du sätter växlanderelän (NC/NO) på utgångarna 1-5 och styra de med den 6 utgången som aktiveras när pump 6-10 ska köras."

Hurdå? Du har nog snubblat över de egna fötterna där...

Hursom, en gammal Simatic är inte den rätta lösningen. Lägg till utgångsmodul, enhet för programladdning och utvecklingssystem så blir det d-y-r-t.
Logo med en tilläggsmodul är det rätta. Ansluts via trådat nätverk och programvaran ingår i grundpaketet.
Skriv svar