Buggfix Plus
Aktuellt datum och tid: 14.23 2019-08-23

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme




Svara på tråd  [ 37 inlägg ]  Gå till sida 1, 2, 3  Nästa
Författare Meddelande
InläggPostat: 11.33 2019-07-13 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 09.27 2011-08-14
Inlägg: 1473
Sitter och pillar med ett problem med frekvensstyrningen till fräsen. Den ska kunna ta kommandon från RS-485.
Har detta att fungera sedan länge på svarven, men på fräsen har jag aldrig fått till det. Tänkte försöka fixa det nu.

Jag har fått fatt i en logikanalysator. Och har en usb-rs485 converter. Men rs485 är ju differentiell, så det går ju inte rakt av.
Så hur lyssnar man enklast på rs485? Tankar har farit iväg åt hållet att skaffa en differential line driver, men vad vet jag.


Senast redigerad av hawkan 08.03 2019-07-15, redigerad totalt 1 gång.

Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 11.41 2019-07-13 
EF Sponsor
Användarvisningsbild

Blev medlem: 22.54 2006-09-23
Inlägg: 31872
Ort: Borås
rs485-usb konverter samt ett lämpligt terminalprogram, exempelvis realterm.

Vill du se signalerna så är ett tvåkanaligt skop lämpligt.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 14.56 2019-07-13 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 09.27 2011-08-14
Inlägg: 1473
Kopplade in mej på uarten på en extra usb-rs485 konverterare jag hade liggande.
Bilaga:
Namnlös.png


Nu kan jag i alla fall se vad som skickas (och annat med).
Testade med skåpet, undrar om det är fel på det för det var så mycket störningar. Gick in i garderoben igen med skåpet.
Jag fick börja om från början. Nya tvinnade kablar.
Nu ser jag på logikanalysatorn vad som skickas och det ser rätt ut nu.
Bilaga:
Namnlös.png


Logga in för att visa de filer som bifogats till detta inlägg.


Senast redigerad av hawkan 17.21 2019-07-13, redigerad totalt 1 gång.

Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 15.24 2019-07-13 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 09.27 2011-08-14
Inlägg: 1473
Blasé och uttryckslöst ansikte på.

Det verkar vara så enkelt att en ny partvinnad kabel löste detta. bra.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 10.35 2019-07-14 

Blev medlem: 17.57 2006-04-15
Inlägg: 6739
Ort: Typ Nyköping
Nu har du ju redan löst det men...
Men som allmän information kan följande vara bra.
Normalt kopplar man in B till RX eller oscilloskopett samt C/GND/retur som jord när man är intresserad av den logiska funktionen. Om sändaränden inte är refererade till jord så kopplar man A till jord och tar ut signalen från B. Dvs jordar den icke inverterade utgången och tar ut signalen på den inverterade utgången. Då ser signalen ut som vanlig RS232 och kan oftast kopplas in där direkt. Man sidjordar då A men det skall den tåla. Vad som däremot blir problem är om man har flera RS485 signaler, då kan man inte fuska på detta sätt...


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 12.25 2019-07-14 

Blev medlem: 10.40 2009-11-28
Inlägg: 1177
Ort: Stockholm
Borde kunna koppla in dig på båda sändarna i uarten. Koppla 2 dioder i serie så får du in all data i båda riktningarna. Gammalt trick när vi felsökte RS232-kommunikation.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 08.02 2019-07-15 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 09.27 2011-08-14
Inlägg: 1473
Detta kan vara bra att ha nästa gång det strular, så tackar.
Detta med kabelimpedans har jag försökt förstå flera många gånger men det går inte.
En partvinnad kabel från en cat5-kabel gjorde skillnad på natt och dag.
Nu rullar det på här, funkar utan problem. Fast jag är fundersam på hur tillförlitligt det är att ha usb i denna loopen.

Vilket osökt leder in på nästa frågeställning. Nödstopp.

Finns det egentligen något alternativ till att bryta inkommande ström till Huan Yangen?
Snabbstopp kan jag ordna med logik och sånt, men nödstopp?
Har sett att det finns variant där nödstoppet först ska stänga ner VFDn så att inbromsning inleds och sedan bryter strömmen.
Nu när funktionen kontrolleras av linuxcnc så vill jag inte tveka på hur man stänger av spindeln när det verkligen gäller.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 08.35 2019-07-15 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 16.34 2004-09-06
Inlägg: 23813
Ort: Sparreholm, Södermanland N 59° 4.134', E 16° 49.743'
Citera:
bryta inkommande ström


Detta är det rätta sättet med nödstopp så ett säkerhets relä som styr inkommande behövs.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 09.27 2019-07-15 
EF Sponsor
Användarvisningsbild

Blev medlem: 22.54 2006-09-23
Inlägg: 31872
Ort: Borås
De omformare jag använder har både STO och enable.
Bägge nödstoppar omformaren.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 11.25 2019-07-15 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 09.27 2011-08-14
Inlägg: 1473
Det finns några multi-inputs man kan använda för att stänga av.

Bilaga:
Namnlös.png



Bilaga:
Namnlös.png


Men jag har fått intrycket (t ex av tecno) att det inte duger utan det riktiga är att bryta strömmen.
Hur gör man det bäst då?


Logga in för att visa de filer som bifogats till detta inlägg.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 11.55 2019-07-15 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 16.34 2004-09-06
Inlägg: 23813
Ort: Sparreholm, Södermanland N 59° 4.134', E 16° 49.743'
Du kopplar in ett säkerhets relä.

Här ett exempel hur jag har det hela kopplat i min fräs, inhyst i det befintliga original Combimill elskåpet.

Bilaga:
jokab.JPG


Logga in för att visa de filer som bifogats till detta inlägg.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 12.24 2019-07-15 

Blev medlem: 18.44 2004-12-04
Inlägg: 2107
Att bryta inkommande ström är inte alltid rätta lösningen för nödstopp funktion.

Har hört tals om maskiner som släppte arbetsstycket när nödstopp användes.....

Var stor diskussion hur nödstopp funktion borde kopplas.......

Stoppa alla rörelse men arbetsstycken och verktyg stå kvar i läget de hade när nödstopp användes blev slut önskningen.
Var INTE enkelt att åstadkomma på den invecklade bearbetnings stationen.

För övrigt nuförtiden fungerar nödbromsar på tunnel tunnelbanetåg Stockholm tåget endast vid stationer.
Om nödbromsning sker i tunnel fortsätter tåget till närmaste station.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 13.24 2019-07-15 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 09.27 2011-08-14
Inlägg: 1473
tecno, det jag ser i dina scheman är att strömmen inte bryts. Utan att signalen "Spindel CW" och "Spindel CCW" bryts
och att styrningen därmed vromsar ner och stannar. Om jag ser rätt.

Det jag skulle vilja är att spindeln bromsar fort som bara den. Efter det får den gärna för mej stänga av sej.
Men jag tror inte det blir så bra om jag rycker ur sladden och spindeln varvar ner allt eftersom. Om det nu är det den gör.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 13.30 2019-07-15 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 16.34 2004-09-06
Inlägg: 23813
Ort: Sparreholm, Södermanland N 59° 4.134', E 16° 49.743'
Då behöver du en broms på din spindel också för att stoppa snabbt. Tror inte du kan få denna funktionen via din VFD men jag kan ju ha fel.

De få gångerna jag testat Nödstoppet så nog har allt stannat på momangen i stora drag.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 15.37 2019-07-15 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 09.27 2011-08-14
Inlägg: 1473
Det ska finnas DC-broms på den. Men hur stark den är vet jag inte. Ska ta och undersöka detta lite.
Det finns utrymme för att koppla in en extern resistor.

Nu har jag ju kommandon och hastighetssättning via Modbus (som det inte är tydligen, men ändå.)
Får nog ta och dela på detta så att hastighet och en massa feedback kommer via Modbus.
Sen får fram/back/nödstopp gå via dessa multi-ingångar


Upp
 Profil  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Svara på tråd  [ 37 inlägg ]  Gå till sida 1, 2, 3  Nästa

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Marta, peo007, prototypen, Zyxel615 och 6 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
    Electrokit
Drivs av phpBB® Forum Software © phpBB Group
Swedish translation by Peetra & phpBB Sweden © 2006-2010