LED LYSRÖR

Elektronikrelaterade (på komponentnivå) frågor och funderingar.
Lasse Larsson
Inlägg: 2
Blev medlem: 20 maj 2019, 20:24:46

LED LYSRÖR

Inlägg av Lasse Larsson »

Skall det vara spänning i båd ändar i ett "retrofit" led-lysrör ?
och skall det i så fall vara FAS i ena änden och NOLLA i andra ?
Skall röret vara diagonalkopplat ?
mvh
Lasse
limpan4all
Inlägg: 8208
Blev medlem: 15 april 2006, 18:57:29
Ort: Typ Nyköping

Re: LED LYSRÖR

Inlägg av limpan4all »

Ett korrekt konstruerat LED-"lysrör" har en kortslutning i ena änden och fas samt nolla skall in i andra änden. Samt att glimtändaren ersätts med en säkring. Så konstruerade jag det (och har patent på det).
Alla andra lösningar bryter mot alla säkerhetsregler som finns.
Lasse Larsson
Inlägg: 2
Blev medlem: 20 maj 2019, 20:24:46

Re: LED LYSRÖR

Inlägg av Lasse Larsson »

Hej Limpan och tack för insatt svar !!
Så det är alltså alternativ nr 3 som är korrekt ?
mvh
Lasse Larsson
se bilagan
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.
limpan4all
Inlägg: 8208
Blev medlem: 15 april 2006, 18:57:29
Ort: Typ Nyköping

Re: LED LYSRÖR

Inlägg av limpan4all »

Ja, det är bara allternativ 3 som KAN vara lagligt då inga modifieringar av armaturen krävs.
Alternativ 1 är olagligt av säkerhetsskäl.
Alternativ 2 gör att S/CE märkningen för armaturen inte gäller längre.
Användarvisningsbild
prototypen
Inlägg: 11076
Blev medlem: 6 augusti 2006, 13:25:04
Ort: umeå

Re: LED LYSRÖR

Inlägg av prototypen »

Min erfarenhet inskränker sig till enbart Biltemas LEDrör, 18 wattsersättarna.
18 wattsrör sitter ofta två och två i armaturer och är då seriekopplade med bara en ballast och det fungerar inte att bara sätta i LEDrör utan man får koppla om så varje rör får 230 volt.

Protte
Anders Olsson
Inlägg: 1109
Blev medlem: 3 september 2010, 15:17:20
Ort: Lysekil

Re: LED LYSRÖR

Inlägg av Anders Olsson »

På de Biltema-LED-rör som jag monterat så tar dom fas och nolla i samma ände.

Kopplar du om armaturen så att du har fas och nolla direkt fram till ena änden så behöver alltså den andra änden inte vara inkopplad alls.

Detta är dock bara en teknisk beskrivning av hur röret är kopplat. Huruvida det är lagligt, lämpligt eller säkert att koppla om armaturen på detta sättet är en helt annan fråga.
Användarvisningsbild
prototypen
Inlägg: 11076
Blev medlem: 6 augusti 2006, 13:25:04
Ort: umeå

Re: LED LYSRÖR

Inlägg av prototypen »

För att inte krångla till det för nästa som ska byta rör bör man koppla som alt 3, då kvittar det vilken väg man sätter röret.

Kopplar man fas och nolla i samma ände och sätter röret fel så blir det kortslutning.
Det är inte direkt mycket tråd som behöver göras om i en 2x18 W seriekopplad armatur.

Protte
SM4UKE
Inlägg: 103
Blev medlem: 28 september 2015, 20:47:21
Skype: HenrikUKE
Ort: Karlstad

Re: LED LYSRÖR

Inlägg av SM4UKE »

En del (alla?) LED-rör levereras med en "glimtändare" som bara är en säkring. Tanken är väl att den ska gå om man stoppar in ett vanligt lysrör. Det luriga är väl när LED-röret går sönder och någon stoppar in ett vanligt lysrör. Jag tror att de flesta icke-teknikkunniga mycket väl anser att man kan göra då, egentligen inte orimligt. Vad händer när man stoppar in ett vanligt lysrör igen?

Om LED-ersättaren matas med bägge stiften i ena änden så kommer tråden i änden av ett vanligt lysrör att brännas sönder. Förmodligen händer inget mer dramatiskt än så. Det är väl den situationen som säkringen ska skydda mot.
Matas ett vanligt lysrör med 230V i varsin ände händer inget alls.

Det skulle vara intressant att veta hur länge ett typiskt LED-rör håller. Jag har noterat att ett gammalt klassiskt T8-rör håller avsevärt längre med en elektronisk glimtändare som inte tänder röret med de blinkningar som det blir med en vanlig glimtändare. Erfarenheten kommer från ett antal trapphus med lysrör. De gick sönder på löpande band (nästan...) och det blev en enorm skillnad.

Om något otrevligt händer kan man nog utgå från att tillverkaren av armaturen inte vill ta något ansvar med tanke på att den byggdes för vanliga lysrör. Kopplar man om armaturen så törs jag lova att de inte tar ansvar och formellt så upphör CE-märkning att gälla och det blir en annan produkt. Att greja med en armatur är inte behörighetskrävande, lika lite som att meka med vilken maskin eller elpryl som helst. Tar man ner, och sedan åter sätter upp, en fast ansluten armatur (för att lättare komma åt att ändra innanmätet) är det dock behörighetskrävande. Man kan väl tänka sig att en del hamnar i en gråzon. För en ansvarskännande person som vet vad man håller på med är det säkert inte mycket att oroa sig för men det kanske inte är att rekommendera att bygga om åt andra.

Det finns T5 LED-rör också och då antar jag att man måste bygga om armaturen.
Användarvisningsbild
prototypen
Inlägg: 11076
Blev medlem: 6 augusti 2006, 13:25:04
Ort: umeå

Re: LED LYSRÖR

Inlägg av prototypen »

Bygga om armaturen behövs BARA med seriekopplade 60 cm rör
Med 120 cm rör (och en reaktor till varje) behövs ingen ombyggnad.

Sedan är det snart osannolikt att kunna köpa urladdningslysrör, jag behöver gamla hederliga 38 mm rör (startar bättre i kyla) till min ljusskylt och sist skulle SELGA ha 250 kr styck.....

Protte
Anders Olsson
Inlägg: 1109
Blev medlem: 3 september 2010, 15:17:20
Ort: Lysekil

Re: LED LYSRÖR

Inlägg av Anders Olsson »

SM4UKE skrev:Det skulle vara intressant att veta hur länge ett typiskt LED-rör håller. Jag har noterat att ett gammalt klassiskt T8-rör håller avsevärt längre med en elektronisk glimtändare som inte tänder röret med de blinkningar som det blir med en vanlig glimtändare. Erfarenheten kommer från ett antal trapphus med lysrör. De gick sönder på löpande band (nästan...) och det blev en enorm skillnad.
Vi har nog ett 30-tal LED-rör i drift nu som vi monterat stötvis för att ersätta trasiga lysrör under de senaste 3-4 åren.
Större delen av dom lyser nog 2000-3000 timmar per år. Det är i huvudsak Biltema-rör vi monterat.
Hittills har inget av dom gått sönder eller visat tecken på att vara slitet, så jämfört med vanliga klassiska rör med glimtändare tycks dom överlägsna än så länge.

En av de största fördelarna annars i vårt fall är att dom tänder med full ljusstyrka direkt även om det är kallt, vanliga rör blir jäkligt långsamma och svaga när det är minusgrader i lokalen.
limpan4all
Inlägg: 8208
Blev medlem: 15 april 2006, 18:57:29
Ort: Typ Nyköping

Re: LED LYSRÖR

Inlägg av limpan4all »

Säkringen som sitter i stället för glimtändaren vid byte till LED-rör SKALL vara dimensionerad så att den går sönder innan lysröret går sönder (här fuskar de flesta och överdimensionerar).

När det gäller glimtändare så finns det i princip tre typer:
Gamla klassiska med neonrör, bimetalswitch och kondensator de SKALL bytas varje gång man byter lysrör.
Säkerhetständare som förhindrar blinkande lysrör, de skall hålla för fem lysrörsbyten (vem räknar?).
Helt elektroniska tändare som skall hålla hela armaturens livslängd. De ökar livslängden på rören (antal tändningar) med ca 30% dessutom.

För att få bra livslängd på lysrör så "bör" man låta dom lysa i 24 timmar första gången man sätter på spänningen, det ökar livslängden med ca 20%.
Egentligen så skall man mäta ljusflödet ut från lysrör och när det har sjunkit mer än 35% så är det dags att byta alla rör samtidigt.
När mängden ljus ut ur lysröret har halverats så börjar de blinkande lysrören, om man inte gjort det tidigare så skall alla rören bytas NU. För det är nästan samma energiåtgång det är bara så att verkningsgraden har sjunkigt rejält och effektförbrukningen faktiskt har ökat lite till och med. Åtgärdar man inte blinkande lysrör så kommer reaktorn/drosseln att få onödig uppvärmning och riskerar att gå sönder. Det är även i dessa fall som brandrisken är som störst (i de fall där bränderna inte startar i faskompenseringskondensatorn).

Jag har plockat isär några LED-rör...
De flesta billiga har dåliga kyllösningar för lysdioderna så att dom går onödigt varma, de har också felaktigt valda elektrolytkondensatorer som vanligen inte har några marginaler alls i dimensioneringen.
Så elektroniken maximalt 6 000 timmar (funktion) och lysdioderna maximalt 10 000 timmar till L70. För konsumentprodukter är det väldigt länge ändå. Men i stort sett allt jag har tittat på så kommer elektroniken att gå sönder först.

Alla ändringar på armaturen kräver en förnyad CE-märkning formelt sett.
Men bortkopplandet (klipp av och isolera (minst) ena ledaren (lämpligen fasledaren) av faskompenseringskondensatorer bör ske i vilket fall som helst av rena brandskäl.

Det krävs INTE en förnyad CE-provning när man ersätter lysrör och glimtändare med LED-rör och glimtändarersättare.
Användarvisningsbild
Glenn
Inlägg: 33773
Blev medlem: 24 februari 2006, 12:01:56
Ort: Norr om Sthlm
Kontakt:

Re: LED LYSRÖR

Inlägg av Glenn »

För att få bra livslängd på lysrör så "bör" man låta dom lysa i 24 timmar första gången man sätter på spänningen, det ökar livslängden med ca 20%.
Det har jag hört för länge sedan, men sen har jag blivit rättad av folk som säger att det inte alls är så, det gör ingen skillnad.

Samma sak med Xenonlampor i bilar, vissa säger att första tändningen så ska dom vara igång i en vissa tid och får inte stängas av under
den tiden, medans andra säger att det inte spelar någon roll.

När jag bytte xenonlampor sist så lät jag dom vara tända typ en kvart första gången för "säkerhets skull" :)
Användarvisningsbild
mrfrenzy
Co Admin
Inlägg: 14850
Blev medlem: 16 april 2006, 17:04:10

Re: LED LYSRÖR

Inlägg av mrfrenzy »

Det gäller bara om man använder armaturer med dimmer och rörelsevakt. På dessa finns ett läge för att köra på full effekt första XX timmarna så rören ska få bästa livslängd och verkningsgrad.
http://www.auralight.se/wp-content/uploads/2013/12/Aura-IQ_DD-AD-full-version_sv-SE.pdf skrev: Många tillverkare av lysrör kräver att lamporna drivs med maximal effekt under en viss tid för att garantera livslängden innan ljuskällan dimras (se
tillverkarens datablad för mer information). Eftersom sensorerna kan dimma belysning med DALI/DSI eller 1–10V har produkterna en funktion för
att inaktivera detta under en viss tidsperiod.

Med parametern ”Burn in” kan du välja en tidsperiod under vilken belysningen inte tillåts avvika från maximal effekt. Enheten håller reda på tiden,
även om det skulle råka bli ett strömavbrott. Du kan stänga av inbränningsfunktionen genom att välja tiden 0. Observera att när lysrören byts bör
inbränningstiden nollställas.
Användarvisningsbild
TomasL
EF Sponsor
Inlägg: 45270
Blev medlem: 23 september 2006, 23:54:55
Ort: Borås
Kontakt:

Re: LED LYSRÖR

Inlägg av TomasL »

Detta med att det inte skulle vara tillåtet att montera in LED-rör eller att det krävs nya CE-intyg/provningar etc är direkt felaktigt,
Så här skriver ELSÄK
LED-lysrör
Som användare är du alltid ansvarig för att förvissa dig om att den produkt du använder är säker.

När en konverteringssats installeras i en äldre armatur så är tillverkaren av konverteringssatsen ansvarig för att armatur och rör tillsammans och var för sig uppfyller all relevant lagstiftning efter ombyggnad. Det innebär att den ska uppfylla de säkerhetskrav som gäller idag, vilket kan vara högre krav än vad som gällde när armaturen först köptes. Tillverkaren är också ansvarig att tillhandahålla instruktioner som är så tydliga att konverteringen görs på det sätt man avsett.

Den som gör själva konverteringen är skyldig att följa instruktionerna. Om det är uppenbart att armaturen inte kommer att uppfylla säkerhetskraven efter konvertering får man inte genomföra den utan ska istället lämna tillbaka dem till tillverkaren. I det avseendet kan det vara bra att anlita en fackman för jobbet eftersom de är kunniga och kan se fler fel än en lekman, men det är fortfarande tillverkaren av konverteringssatsen som är ansvarig om slutprodukten inte uppfyller lagkraven.

Anläggningsinnehavaren har alltid ansvar för sin anläggning och ska se till att det en konvertering till LED utförs i enlighet med tillverkarens instruktioner.

När det gäller retrofit LED-lysrör så har användaren ansvar för att följa tillverkarens instruktioner.

Om du är användare av lösa CE-märkta rör och installerar dem i en armatur enligt eget huvud är du själv ansvarig för säkerheten hos armaturerna du modifierat.
danei
EF Sponsor
Inlägg: 26386
Blev medlem: 2 juni 2003, 14:21:34
Ort: Östergötland
Kontakt:

Re: LED LYSRÖR

Inlägg av danei »

prototypen skrev: 26 maj 2019, 18:44:27 Bygga om armaturen behövs BARA med seriekopplade 60 cm rör
Med 120 cm rör (och en reaktor till varje) behövs ingen ombyggnad.

Sedan är det snart osannolikt att kunna köpa urladdningslysrör, jag behöver gamla hederliga 38 mm rör (startar bättre i kyla) till min ljusskylt och sist skulle SELGA ha 250 kr styck.....

Protte
Om du har elektronisk ballast blir det sannolikt problem.
Skriv svar