Buggfix Plus
Aktuellt datum och tid: 05.02 2019-09-20

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme




Svara på tråd  [ 32 inlägg ]  Gå till sida Föregående  1, 2, 3  Nästa
Författare Meddelande
InläggPostat: 14.30 2019-09-09 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 06.56 2009-03-28
Inlägg: 7480
Ort: Göteborg
Om du tar en lite skarpare bild på kretsarna ovanför den guldbruna kabeln till displayen så kanske det kan gå att komma med förslag. Det ser ut som en AT91 processor, ett DRAM-minne från Micron, en superkondensator och någon form av annan minneskrets alldeles ovanför den.

Det kan vara så att serienummer m.m. lagras i kretsen som är kopplad till superkondensatorn (motsvarar backupbatteri), det kan även vara så att det lagras i AT91-kretsens flashminne när den programmeras på fabriken.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 14.44 2019-09-09 

Blev medlem: 14.16 2019-03-17
Inlägg: 12
Relevanta frågor! Nibe hjälper inte till, det är tvärstopp den vägen, jag har provat! Jag har också haft kontakt med en installatör som lämnade prisuppgift på att byta serienummer (alltså lär det gå) men som sedan slutade att höra av sig. Går det inte att lösa själv så köper jag en ny displaymodul, men det är ju onödiga pengar att lägga ut om det på något sätt skulle gå att fixa.

Jag ska fixa skarpare bilder på kretsarna, återkommer! Processorn är som sagt en AT91SAM9261S CU.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 17.14 2019-09-09 

Blev medlem: 14.16 2019-03-17
Inlägg: 12
Här kommer lite bättre bilder på kretsarna

Tillägg: Om man kopplar in den till datorn via USB och strömsätter den så får man en serieport benämnd AT91 USB Serial Converter.


Logga in för att visa de filer som bifogats till detta inlägg.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 19.37 2019-09-09 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 06.56 2009-03-28
Inlägg: 7480
Ort: Göteborg
DS3232 är en klockkrets med lite minne, backupkondensatorn gör att klockan inte tappar tiden om det blir strömavbrott och minnet gissar jag håller de parametrar du valt via frontpanelen.

https://www.maximintegrated.com/en/products/analog/real-time-clocks/DS3232.html


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 19.46 2019-09-09 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 06.56 2009-03-28
Inlägg: 7480
Ort: Göteborg
Kretsen märkt "64C" på bild nr 2 ser ut att vara ett I2C EEPROM, du kanske kan lyssna på kommunikationen och se om serienumret läses av när pumpen startar upp? Jag antar att du vet hur det skall se ut, finns väl risk att det inte ligger i klartext heller.

https://www.mouser.se/datasheet/2/268/doc5298-1180814.pdf


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 20.31 2019-09-09 

Blev medlem: 14.16 2019-03-17
Inlägg: 12
Tack för analysen!

Tyvärr vet jag inte ens var jag ska börja för att avlyssna den trafiken.

Jag vet hur serienumret ska se ut i klartext.

Om någon här sitter på en tänkbar lösning så anlitar jag gärna denne för en omprogrammering och betalar såklart för det. Hojta till i så fall. ☺️

Jag tänker mig att det kanske skulle kunna vara att läsa/skriva till eepromet?


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 20.51 2019-09-09 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 06.56 2009-03-28
Inlägg: 7480
Ort: Göteborg
Många moderna oscilloskop har inbyggd avkodning av vanliga protokoll där du ser vad som skickas direkt på skärmen.

De här har en väldigt fin och lättanvänd mjukvara som avkodar kommunikationen och du kan lagra så mycket som ryms på din hårddisk för att analysera den i efterhand. Tyvärr ganska dyra numera.
https://www.saleae.com/

Annars tror jag en sådan här skulle fungera:
https://www.electrokit.com/produkt/bus-pirate/


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 12.40 2019-09-10 

Blev medlem: 14.16 2019-03-17
Inlägg: 12
En Bus Pirate beställd! Verkar vara en kul sak att ha oavsett hur det går med det här. :)

Efter lite snabbgoogling verkar det som att man kan läsa ut från- och skriva till en IC2 EEPROM med den också. Om man kan dumpa det till fil på något sätt så borde det väl teoretiskt möjligt gå att läsa ur EEPROMEN som har rätt serienummer (under förutsättning att det är där det är lagrat) och skriva över det på den som har fel?


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 13.10 2019-09-10 
Co Admin
Användarvisningsbild

Blev medlem: 16.04 2006-04-16
Inlägg: 10193
Om det är olika mjukvara i den gamla och den nya (eftersom den ena klarar rs485) så är det ju inte säkert båda passar med din version av huvudkortet.

Dom kan ju ha lagt in spärren just för att man inte ska blanda inkompatibla enheter.

Säkert finns också en checksumma på eeprom men det kan ju vara roligt att klura ut.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 13.20 2019-09-10 

Blev medlem: 14.16 2019-03-17
Inlägg: 12
Det är samma hård- och mjukvara i dom, men någon krets har lagt av på den som sitter i pumpen nu som gör att rs485-kommunikationen inte fungerar.

Själva displaymodulen är samma hårdvara mellan många olika värmepumpar. En annan sak som lagras "hårt" är installerade tillbehör, t.ex. cirkulationspump. I något reservdelspaket till en bergvärmepump där man har bytt ut cirkulationspumpen mot en annan så följer det med ett USB-minne som tillåter just denna ändring.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 19.06 2019-09-10 

Blev medlem: 17.59 2009-12-21
Inlägg: 3428
Jag tror att förutsättningarna är bättre att vi lyckas hjälpa dig felsöka det kortet som har trasig kommunikation, jämfört att hacka serienumret.

Jag utgår ifrån det värsta när det gäller företag och att denna låsning är till för att "skydda kunden" tror jag inte alls på.
Enbart ett sätt att få extra inkomster och nyförsäljning. Nästan lite "Apple stuk".

Att tro att innehållet på EEPROM skulle vara i klartext och begripligt är aningen naivt.
Att felsöka befintliga kortet måste vara mycket enklare om det bara är kommunikationen som felar.

Jag fattar att det är ett problem med att du måste använda det för att tillvaron skall funka, så du inte kan felsöka så lätt.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 19.35 2019-09-10 
Co Admin
Användarvisningsbild

Blev medlem: 16.04 2006-04-16
Inlägg: 10193
OM det är samma mjukvara så räcker det förmodligen med att flytta över hela EEPROMET. Man kommer då märka att dom är väldigt lika.

Det kan ju dock vara så att datat är krypterat med en nyckel som ligger i flash någonstans.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 21.18 2019-09-10 
EF Sponsor
Användarvisningsbild

Blev medlem: 22.54 2006-09-23
Inlägg: 31992
Ort: Borås
Citera:
Jag utgår ifrån det värsta när det gäller företag och att denna låsning är till för att "skydda kunden" tror jag inte alls på.

Nej, det handlar om CE och garantiåtaganden.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 21.19 2019-09-12 

Blev medlem: 13.00 2009-01-16
Inlägg: 596
Ort: Eslöv
Schlbuditz skrev:
Det är samma hård- och mjukvara i dom, men någon krets har lagt av på den som sitter i pumpen nu som gör att rs485-kommunikationen inte fungerar..

Det är inte alls svårt att ta död på en RS485-transceiver, och ibland "halvdör" de bara, och fortsätter funka halvtaskigt istället.
Lyckades själv göra det för en vecka sedan på min Nibe1235 där jag dödade CPU-kortet när jag slant med mätproben i RJ45-kontakten :(
Dock oftast enkelt att laga, även min :D
Det sitter en 8-pin krets med beteckning ADM483 på ditt kort intill kontakten X8 - byt den!
Det är en "standard"-komponent som kan ersättas av div fabrikat/versioner. Sök på ADM483, MAX485, LTC485 etc. Det är en 5V-variant du ska ha.
Hittar du ingen så har jag liggande.

/J


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 21.34 2019-09-12 

Blev medlem: 14.16 2019-03-17
Inlägg: 12
Fantastiskt, tack för tipset! Jag borde ju kunna flytta den från det friska kortet då?


Upp
 Profil  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Svara på tråd  [ 32 inlägg ]  Gå till sida Föregående  1, 2, 3  Nästa

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: BallInPlay och 7 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
   
Drivs av phpBB® Forum Software © phpBB Group
Swedish translation by Peetra & phpBB Sweden © 2006-2010