Buggfix Plus
Aktuellt datum och tid: 09.42 2019-12-16

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme




Svara på tråd  [ 198 inlägg ]  Gå till sida 1, 2, 3, 4, 5 ... 14  Nästa
Författare Meddelande
InläggPostat: 10.31 2017-07-08 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 21.16 2009-02-22
Inlägg: 17995
Ort: Säter
Jag har 4st av dessa datorer och 3st har lagt av.
Samma symptom på samtliga.

När man slår på strömbrytaren startar fläkten till i en sekund, sedan blir det dött.
Då måste man vänta ca. 15 sekunder före ett nytt försök.
Moderkortet heter D1534-C32.

Vad tror ni felet kan vara?
Trasigt nätaggregat?


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 10.41 2017-07-08 

Blev medlem: 15.42 2006-08-31
Inlägg: 4944
Ort: Jamtland
Ett enkelt sätt att avgöra om de tre trasiga har felaktigt nätaggregat. Är att låna nätaggregatet från den fjärde fungerande datorn och se om någon av de felande startar med det nätagget.

Lutar nog mera åt att det är bios som trillar av pin när det har gått en del år.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 10.51 2017-07-08 

Blev medlem: 16.00 2014-10-08
Inlägg: 2089
Ort: Sörmland: 59.395514, 16.465287
Jag vill minnas att åtmindstånde en lyt på 470 eller 1000uF på moderkortet
är väck(bullig). Och att det i sin tur kan vara dåliga lytar i nätdelen(ganska vanligt)


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 11.04 2017-07-08 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 21.16 2009-02-22
Inlägg: 17995
Ort: Säter
Mindmapper skrev:
låna nätaggregatet från den fjärde fungerande datorn och se om någon av de felande startar med det nätagget.
Den datorn är i drift, så jag vill helst undvika att riva den.

Man kanske kan hänga dit ett annat nätaggregat provisoriskt, enbart för felsökning?


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 11.39 2017-07-08 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 06.56 2009-03-28
Inlägg: 7797
Ort: Göteborg
http://www.ebay.com/itm/Fujitsu-Siemens-Scenic-E600-D1534-C32-D1534-C33-Motherboard-Socket-478-/310405032885

Ser ut att vara standard ATX 20pin samt P4 +12V, går bra att testa med valfritt ATX aggregat liggandes löst bredvid, koppla i båda strömsladdarna till moderkortet bara.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 18.42 2017-07-08 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 21.16 2009-02-22
Inlägg: 17995
Ort: Säter
Jag har några lösa aggregat liggande.
Återstår att kolla om det är ATX.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 19.03 2017-07-08 

Blev medlem: 18.04 2009-02-26
Inlägg: 336
Datorer med dåliga kondensatorer kan ibland väckas till liv med värme:
https://www.youtube.com/watch?v=zNQz1Wy6Jm0
Jag har själv gjort detta ett antal gånger.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 19.16 2017-07-08 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 21.16 2009-02-22
Inlägg: 17995
Ort: Säter
Citera:
Datorer med dåliga kondensatorer kan ibland väckas till liv med värme:
Datorn fungerade perfekt till dess att jag stängde av den.
Det var tvunget, för strömmen på kontoret skulle brytas.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 19.23 2017-07-08 

Blev medlem: 18.04 2009-02-26
Inlägg: 336
Då tror jag på värme. Datorn gick så länge den var varm och när strömmen bröts svalnade den.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 20.01 2017-07-08 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 21.16 2009-02-22
Inlägg: 17995
Ort: Säter
Jag gjorde ett test på en av datorerna som inte används.

Testade att värma moderkortet med värmepistol, det gjorde ingen skillnad.
Testade att värma nätaggregatet med värmepistol, det gjorde heller ingen skillnad.

Då drog jag ur en liten 4-polig kontakt som sitter på moderkortet, och då startar nätaggregatet upp.

Frågan är vad denna kontakt används till?


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 20.15 2017-07-08 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 21.16 2009-02-22
Inlägg: 17995
Ort: Säter
Kontakten är märkt med 12V.
Drar jag ur den, startar nätaggregatet men processorfläkten står stilla.
Drar jag enbart ur processorfläkten, då löser nätaggregatet ur.

Vad jag kan förstå måste det vara något fel på moderkortet.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 20.20 2017-07-08 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 21.16 2009-02-22
Inlägg: 17995
Ort: Säter
Det är kontakten med 2st gula och 2st svarta det är fråga om.
Bilaga:
004.JPG


Logga in för att visa de filer som bifogats till detta inlägg.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 20.34 2017-07-08 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 06.56 2009-03-28
Inlägg: 7797
Ort: Göteborg
Det är en ATX12V/"P4" kontakt, den matar ström till processorn. Fungerar nätaggregatet i en annan maskin men inte i Siemens-datorn då är nog kortet kasst. Ibland kan gammalt, urladdat BIOS batteri ge konstiga effekter men då brukar maskinen inte starta alls.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 20.48 2017-07-08 

Blev medlem: 16.00 2014-10-08
Inlägg: 2089
Ort: Sörmland: 59.395514, 16.465287
Kolla lyten vid kontakten så inte den har läckt på undersidan. Det kan även vara kortis
i lyten,eller på 12V snöret någonstans,och då startar inte nätdelen heller.
Mät upp även batteriet,kolla även där efter lekage


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 20.48 2017-07-08 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 21.16 2009-02-22
Inlägg: 17995
Ort: Säter
Jag vet inte om själva datorn startar.
Jag lyssnar bara på fläkten i nätaggregatet.

Finns det någon felsökningsstrategi där man kan ringa in felet?
Själv är jag lite smyg på den där kondensatorn som sitter nära kontakten.


Upp
 Profil  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Svara på tråd  [ 198 inlägg ]  Gå till sida 1, 2, 3, 4, 5 ... 14  Nästa

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 4kTRB, arvidb, l2t, seat, Wedge och 20 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
    Electrokit
Drivs av phpBB® Forum Software © phpBB Group
Swedish translation by Peetra & phpBB Sweden © 2006-2010