Buggfix Plus
Aktuellt datum och tid: 06.40 2020-06-05

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme




Svara på tråd  [ 70 inlägg ]  Gå till sida 1, 2, 3, 4, 5  Nästa
Författare Meddelande
 Inläggsrubrik: Öka amperen
InläggPostat: 21.42 2019-11-15 

Blev medlem: 08.30 2015-09-11
Inlägg: 147
Hej,

Jag har kopplat ihop en lampa och en nätadapter (220 till 12 dc). Lampan drar bara 1 w. Kan man koppla in något så att lampan drar mer?

Jag behöver komma upp i 2-3 watt.

Vilken är den billigaste och minsta komponenten som drar lite ström?

Mvh


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Öka amperen
InläggPostat: 21.50 2019-11-15 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 12.01 2006-02-24
Inlägg: 24322
Ort: Norr om Sthlm
Nån kommer säkert att klaga på ditt topic, "öka strömmen" typ :)

Dessutom, om du vill öka till 2-3W, så är det ju effekten du pratar om.

Men enklast är väl en lampa till ? ..det billigaste är väl egentligen ett motstånd dock, men då får du ju se till att det klarar effekten.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Öka amperen
InläggPostat: 00.23 2019-11-16 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 18.04 2009-08-16
Inlägg: 11869
Själva lampan kan väl knappast dra mer såvida den inte får högre spänning över sig.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Öka amperen
InläggPostat: 02.17 2019-11-16 
Tidigare soundbrigade
Användarvisningsbild

Blev medlem: 21.44 2006-08-23
Inlägg: 22647
Ort: Vänersborg
Öka strömmen menar du nog.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Öka amperen
InläggPostat: 03.57 2019-11-16 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 22.55 2017-12-03
Inlägg: 1012
Vad kan det vara för applikation där man som självändamål vill öka strömmen ?

Citera:
det billigaste är väl egentligen ett motstånd dock, men då får du ju se till att det klarar effekten.


Hur skulle det motståndet kopplas ? I serie med lampan minskar det ju bara strömmen, kanske att man kan göra en extra slinga med bara ett motstånd från och till strömkällan.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Öka amperen
InläggPostat: 07.14 2019-11-16 
EF Sponsor
Användarvisningsbild

Blev medlem: 21.11 2009-02-11
Inlägg: 800
Ort: Stockholm
3 likadana lampor parallellt........ lampor brukar vara billiga.....
Alternativt en DC/DC 12V->36V om det krävs att strömmen genom just den lampan drar ~3W men det är inte något billigt alternativ.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Öka amperen
InläggPostat: 07.49 2019-11-16 

Blev medlem: 09.06 2016-12-01
Inlägg: 910
Ort: Marks Kommun
Det funkar inte med 36 volt på lampan istället för 12 men om det hade funkat så hade strömmen ökat ganska rejält också, kanske inte tre gånger men mer än dubbelt, vid 12 volt: 3Watt /12 volt = 0,25 Amp 36 volt x 0,5 Amp = 18 Watt på samma lampa. förmodligen ännu högre effekt. Motstånd som bränner bort ett par watt eller fler lampor är ju enklast om det verkligen behövs.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Öka amperen
InläggPostat: 09.47 2019-11-16 

Blev medlem: 08.30 2015-09-11
Inlägg: 147
Tack för er input!

Som ni förstår och märkt är jag helt rudis på sånt här.

Jag har en 12v lampa som drar 0.9w. Lampan slås på när nivån i min dränpump är för hög. 0.9w är för lite för att min z-wavekontroller ska reagera på att pucken är tillslagen. Jag kan alltså inte få kontrollern att reagera på så låg effekt.

Jag vet att jag kan seriekoppla 2-3 lampor men det är egentligen inte vad jag vill.

Bäst vore om det fanns någon liten mojäng som drar 2-3 watt och som är liten.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Öka amperen
InläggPostat: 09.55 2019-11-16 

Blev medlem: 11.33 2007-10-13
Inlägg: 1091
Ort: Varnhem
Ett 5W 47ohms motstånd parallellt med lampan drar ca 3 watt till.
Eftersom dessa 3 watt blir väme måste du se till att det finns tillräckligt med kylning. Du bör ju också verifiera att den enhet som matar lampan orkar leverera tillräckligt med ström. Jag skulle vilja säga minst 500 mA.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Öka amperen
InläggPostat: 10.00 2019-11-16 

Blev medlem: 06.51 2008-05-19
Inlägg: 23113
Ort: Upplands väsby
Nu har jag ingen aning om vad för z-wave-grejer du använder, men att öka effektförbrukningen bara för att en strömsensor ska reagera är ju inte bästa sättet att lösa det på.

Jag hade satt ett 12 V relä (spolen alltså) parallellt med lampan. Då drar relät när lampan tänds, relät kommer dra även om lampan gått sönder (fördel?).

Reläspolen har normalt så hög resistans att den inte drar märkbart med extra ström, och reläkontakterna kan användas på en mängd olika sätt.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Öka amperen
InläggPostat: 10.04 2019-11-16 

Blev medlem: 17.59 2009-12-21
Inlägg: 3718
Ett 56 Ohm motstånd parallellt med lampan kommer öka förbrukningen med ~2.6W.

Givetvis måste ett sådant klara den effekten med lite marginal typ detta LÄNK

Posta gärna en länk till Z-Wave kontrollern. Det kan finnas smartare lösningar.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Öka amperen
InläggPostat: 10.14 2019-11-16 

Blev medlem: 08.30 2015-09-11
Inlägg: 147
Min z-wavekontroller är en Vera plus.

https://www.webhallen.com/se/product/26 ... gKi9fD_BwE

Jag kan sätta en scen som triggar ett event (tex pushnotis och starta annat relä)

Om x drar mer än y watt gör detta.....

Problemet nu är att lampan endast drar 0.9 watt och det lägsta värdet för att trigga ett event är 1 watt.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Öka amperen
InläggPostat: 10.19 2019-11-16 

Blev medlem: 06.51 2008-05-19
Inlägg: 23113
Ort: Upplands väsby
Vad är det som känner av lampans ström? Det är ju knappast själva controllern som gör det?

Jag tror snarare det vi behöver veta är vad det är för "puck" du använder? Och hur den är inkopplad.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Öka amperen
InläggPostat: 10.29 2019-11-16 

Blev medlem: 08.30 2015-09-11
Inlägg: 147
Puck (jag har både telldus och Fibaro m energiavlösning). Pucken är alltid på, det är bara energimärkningen jag har användning av.

I pucken sitter en nivånätare med relä (schuckuttag)

https://www.conrad.se/p/vattentrycksbry ... 20-1057344

I uttaget på nivånätaren sätter jag lampan.

När nivån i brunnen blir för hög slår relät i nivånätaren till. Lampan tänds.

Pucken reagerar på ökad effekt och jag får en pushnotis (och en pump startas)


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Öka amperen
InläggPostat: 10.44 2019-11-16 

Blev medlem: 06.51 2008-05-19
Inlägg: 23113
Ort: Upplands väsby
Då är det väl bättre att byta ut pucken mot en sensor för "digital" signal? Jag är inte helt hemma på Z-wave, men det verkar ju t.ex. finnas dörr/fönstersensorer och liknande (såg nån fönstersensor där det stod att generation 2 saknade ingång för extern sensor, så att få tag på en generation 1 borde ju då vara en smidig lösning, om det inte finns andra).


Upp
 Profil  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Svara på tråd  [ 70 inlägg ]  Gå till sida 1, 2, 3, 4, 5  Nästa

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: seat och 15 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
   
Drivs av phpBB® Forum Software © phpBB Group
Swedish translation by Peetra & phpBB Sweden © 2006-2010