Bygga om NMT telefon?

Elektronikrelaterade (på komponentnivå) frågor och funderingar.
Användarvisningsbild
MadModder
Co Admin
Inlägg: 23953
Blev medlem: 6 september 2003, 13:32:07
Ort: MadLand (Enköping)
Kontakt:

Re: Bygga om NMT telefon?

Inlägg av MadModder »

Ahaaa... den där. Jag bara fick för mig att det var en cityman. Farsan hade en sån. :D

Kollar man videon här på en modell 59 så blir det svårt att matcha displayen.
Han sätter igång den vid 29 sekunder.


Det måste ju gå att interfacea luren på nåt sätt. Det finns ju gott om plats i huvudenheten om man vill byta ut elektroniken där.

Heh, enda kommentaren på den video säger att han hade en sån förut men den slängde han på tippen. :P
Användarvisningsbild
peak@svelfo
1 Anmärkning
Inlägg: 187
Blev medlem: 13 april 2016, 16:48:57
Ort: Stockholm

Re: Bygga om NMT telefon?

Inlägg av peak@svelfo »

Du kan bygga kommunikationselektroniken själv och senan koppla till din lur på lämpligt sätt:
https://www.instructables.com/Make-your ... m-scratch/
http://highlowtech.org/?p=2182
Användarvisningsbild
MadModder
Co Admin
Inlägg: 23953
Blev medlem: 6 september 2003, 13:32:07
Ort: MadLand (Enköping)
Kontakt:

Re: Bygga om NMT telefon?

Inlägg av MadModder »

Det är just det där "lämpligt sätt" som är det absolut klurigaste. :)
Reverse enginering på signalerna kan ta hur lång tid som helst.
När det är klart är resten en räkmacka.
Användarvisningsbild
peak@svelfo
1 Anmärkning
Inlägg: 187
Blev medlem: 13 april 2016, 16:48:57
Ort: Stockholm

Re: Bygga om NMT telefon?

Inlägg av peak@svelfo »

Man kan skriva ut en kopia på höljet på den gamla telefonen på en 3d-skrivare. Sedan kan vad som helst finnas inuti
Användarvisningsbild
LaRdA
EF Sponsor
Inlägg: 3677
Blev medlem: 9 september 2003, 14:10:46
Ort: Jämtland

Re: Bygga om NMT telefon?

Inlägg av LaRdA »

Alternativt så fuskar man och modifierar in ett Blåtands handfeed som du kopplar mot din vanliga mobiltelefon, och kör med röstkomandon när du ska ringa.
Sen bara koppla in lysdioder så att telefonen lyser som den ska, samt knappar från ditt handsfree.
Pebert
Inlägg: 95
Blev medlem: 5 september 2020, 19:19:48

Re: Bygga om NMT telefon?

Inlägg av Pebert »

Med lite tur så är displayen I2C

Annars är det nog en matris. Hur som helst, sätt i valfri microprocessor för att läsa knapparna och driva displayen. Stoppa i ett lämpligt modem med analogt ljud ut, (4g modem kan vara lite luriga att hitta)

Sedan så styr du modemet med AT kommandon via RS232
Användarvisningsbild
peak@svelfo
1 Anmärkning
Inlägg: 187
Blev medlem: 13 april 2016, 16:48:57
Ort: Stockholm

Re: Bygga om NMT telefon?

Inlägg av peak@svelfo »

Pebert skrev: sätt i valfri microprocessor för att läsa knapparna och driva displayen. Stoppa i ett lämpligt modem med analogt ljud ut. Sedan så styr du modemet med AT kommandon via RS232

Hur lätt som helst !!! :D
Användarvisningsbild
Biker
Inlägg: 3728
Blev medlem: 23 november 2005, 04:51:36

Re: Bygga om NMT telefon?

Inlägg av Biker »

Köp inte ett gsm eller 3G modem utan ett som klarar 4G , Gsm och 3G kommer fasas ut så småningom
Pebert
Inlägg: 95
Blev medlem: 5 september 2020, 19:19:48

Re: Bygga om NMT telefon?

Inlägg av Pebert »

De 4G modem jag grejat med, t.ex Quectel_EG25-G har inget analogt ljud ut, utan bara en PCM-buss

Man kan lösa det med en separat DAC så sett, men det blir betydligt enklare om man kan få analogt ljud direkt ut från modemet.

Modemet är hus som helst den enkla biten, de kommer att fortsätta att prata AT i många år framöver.

Så när man väl löst bekymmer med att driva display, läsa knappar och få till en lämplig mjukvara som hanterar allt detta, så kan man i stort sett stoppa i vilket modem som helst.
Användarvisningsbild
Glenn
Inlägg: 25758
Blev medlem: 24 februari 2006, 12:01:56
Ort: Norr om Sthlm
Kontakt:

Re: Bygga om NMT telefon?

Inlägg av Glenn »

Pebert skrev:
4 oktober 2020, 17:26:07
Med lite tur så är displayen I2C
På en NMT450 ?

Nog för att I2C kom på 80talet men det var både dyrt och inte speciellt spritt då, jag skulle säga att sannolikheten är mkt låg :)

Troligen är det en "dum" display utan egen intelligens.
Pebert
Inlägg: 95
Blev medlem: 5 september 2020, 19:19:48

Re: Bygga om NMT telefon?

Inlägg av Pebert »

Jo, jag insåg det oxå. Om det skulle vara I2C så skall man nog passa på att spela på euro jackpot

Hur går man till väga för att styra en sådan dum display?
Användarvisningsbild
säter
Inlägg: 21473
Blev medlem: 22 februari 2009, 21:16:35
Ort: Säter

Re: Bygga om NMT telefon?

Inlägg av säter »

Jag antar att man har en signal till varje segment i 7-segmentaren?
Det finns nog andra här som kan det där ordentligt.
Användarvisningsbild
MadModder
Co Admin
Inlägg: 23953
Blev medlem: 6 september 2003, 13:32:07
Ort: MadLand (Enköping)
Kontakt:

Re: Bygga om NMT telefon?

Inlägg av MadModder »

Jag tror inte det finns 70+ ledare i spiralkabeln.
Det lär vara multiplexat, och det chippet bör finnas i luren. Kanske så enkelt som ett shiftregister som mellanhand?
Användarvisningsbild
Glenn
Inlägg: 25758
Blev medlem: 24 februari 2006, 12:01:56
Ort: Norr om Sthlm
Kontakt:

Re: Bygga om NMT telefon?

Inlägg av Glenn »

Det är nog ett ganska stort kort med mycket komponenter i lurdelen skulle jag tro, vet att jag öppnat en såndär forntids-telefon en gång och den var extremt packad med komponenter överallt, det var uppenbart att man jagat storlek rejält.
Användarvisningsbild
säter
Inlägg: 21473
Blev medlem: 22 februari 2009, 21:16:35
Ort: Säter

Re: Bygga om NMT telefon?

Inlägg av säter »

MadModder skrev:
5 oktober 2020, 11:55:16
Jag tror inte det finns 70+ ledare i spiralkabeln.
Det har du rätt i.
Det bästa vore nog att ansluta sig på den befintliga spiralkabeln, och låta all elektronik vara kvar i luren.
Skriv svar