Brända komponenter på ett styrkort

Elektronikrelaterade (på komponentnivå) frågor och funderingar.
Användarvisningsbild
peak@svelfo
1 Anmärkning
Inlägg: 187
Blev medlem: 13 april 2016, 16:48:57
Ort: Stockholm

Re: Brända komponenter på ett styrkort

Inlägg av peak@svelfo »

mrfrenzy skrev:
8 september 2020, 19:22:27
Apparaten är såpass enkel att man kan rita ett kretsschema och räkna ut hur det fungerar. börja med allt som är anslutet externt till kortet och rita sedan in alla komponenter.
Sen går det säkert klura ut hur det bör fungera.
Precis min tanke! Då blir det busenkelt att ta reda på vad som är trasigt och sedan reparera kortet.
SwedeMac
Inlägg: 8
Blev medlem: 7 september 2020, 23:34:22

Re: Brända komponenter på ett styrkort

Inlägg av SwedeMac »

Hej igen :).

Nu har jag fått kontakt med företaget och fått lite mer info och kretsscheman. Det är som en pdf-fil så jag hoppas det är okej att dela här?
Det kort som har de trasiga komponenterna på sig är det som heter CS001,1
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.
Användarvisningsbild
peak@svelfo
1 Anmärkning
Inlägg: 187
Blev medlem: 13 april 2016, 16:48:57
Ort: Stockholm

Re: Brända komponenter på ett styrkort

Inlägg av peak@svelfo »

SwedeMac skrev:
8 september 2020, 19:27:21
Läste elektronik för ca 30 år sedan och har väl bara använt det sporadiskt och ej på avancerad nivå under den tiden så liiite rostig i mina kunskaper är jag ju milt sagt :D. Det är dock flera kretskort kopplade till detta kortet via kontakterna så det är lite mer avancerat än att bara rita ut alla komponenter.
Men jag ska kolla lite mer helt enkelt och återkomma :).
Självklart ska du rita ut hur allt är kopplade. Det är ju ett enkelt kretskort med bara ett lager. Det fixar du lätt!
SwedeMac
Inlägg: 8
Blev medlem: 7 september 2020, 23:34:22

Re: Brända komponenter på ett styrkort

Inlägg av SwedeMac »

peak@svelfo skrev:
15 september 2020, 18:42:24
Självklart ska du rita ut hur allt är kopplade. Det är ju ett enkelt kretskort med bara ett lager. Det fixar du lätt!
Ahaaa...för bara det aktuella brända kortet alltså... :oops: Jag trodde det var hela kretsschemat på de kort som är kopplade till det. Ja det ska jag kunna fixa lätt :P.
Användarvisningsbild
arvidb
Inlägg: 4115
Blev medlem: 8 maj 2004, 12:56:24
Ort: Stockholm

Re: Brända komponenter på ett styrkort

Inlägg av arvidb »

Det är likriktardioder. Växelspänningen kommer från TR-13 och skapar "-P". Dock ska dioderna sitta så att "-P" får en positiv spänning mot jord - kolla hur polariteten på den mindre kondensatorn på kortet sitter. Fel av mig, jag misstolkade den något udda polaritetsindikationen på kondensatorn, med pilar som pekar mot plus. :) -P ska vara negativ mot jord ("0VP").

CS001.1 är alltså ett likriktarkort för två olika spänningar.
SwedeMac
Inlägg: 8
Blev medlem: 7 september 2020, 23:34:22

Re: Brända komponenter på ett styrkort

Inlägg av SwedeMac »

Låter som konsensus på likriktardioder :). Nån av dessa som skulle vara okej?
Jag bor 10 min från ELFA i Solna så handlar gärna där :P. Även om de är lite dryga och vill att man handlar 50 st...

https://se.farnell.com/vishay/1n4007-e3 ... pd-mi-alte

https://www.elfa.se/sv/likriktardiod-10 ... p/11052628


Jag kan ju såklart göra ett schema på kortet och lägga upp här om ni tror det skulle förändra beslutet på nåt sätt?
breflabb
Inlägg: 2650
Blev medlem: 8 oktober 2014, 17:00:54
Ort: Sörmland: 59.395514, 16.465287

Re: Brända komponenter på ett styrkort

Inlägg av breflabb »

Den dioden på Elfa går alldeles utmärkt tycker jag.
Det du skall göra är att du känner på dioderna så dom inte blir glödheta när du provkör
ifall det drar för mycket ström någon annanstans.
breflabb
Inlägg: 2650
Blev medlem: 8 oktober 2014, 17:00:54
Ort: Sörmland: 59.395514, 16.465287

Re: Brända komponenter på ett styrkort

Inlägg av breflabb »

Du skulle kunna gardera dig även med denna diod som tål 3A, när du ändå är där o handlar
https://www.elfa.se/sv/likriktardiod-fo ... cache=true
Användarvisningsbild
peak@svelfo
1 Anmärkning
Inlägg: 187
Blev medlem: 13 april 2016, 16:48:57
Ort: Stockholm

Re: Brända komponenter på ett styrkort

Inlägg av peak@svelfo »

För test: Koppla dioderna i serie med varsin säkring med lämpligt värde så behöver det inte ryka en gång till!
Användarvisningsbild
arvidb
Inlägg: 4115
Blev medlem: 8 maj 2004, 12:56:24
Ort: Stockholm

Re: Brända komponenter på ett styrkort

Inlägg av arvidb »

Bättre att säkra av -pol i så fall? Något onödigt att knöka in en säkring per diod. :) Problemet är ju att veta vilket säkringsvärde som är lämpligt i så fall.
Användarvisningsbild
peak@svelfo
1 Anmärkning
Inlägg: 187
Blev medlem: 13 april 2016, 16:48:57
Ort: Stockholm

Re: Brända komponenter på ett styrkort

Inlägg av peak@svelfo »

Bättre att säkra av -pol i så fall? Något onödigt att knöka in en säkring per diod

Jag skrev som test! Två säkringar ger mer information än en enda på minuspolen.
Användarvisningsbild
arvidb
Inlägg: 4115
Blev medlem: 8 maj 2004, 12:56:24
Ort: Stockholm

Re: Brända komponenter på ett styrkort

Inlägg av arvidb »

På vilket sätt menar du att det ger mer information?
Användarvisningsbild
Marta
EF Sponsor
Inlägg: 5322
Blev medlem: 30 mars 2005, 01:19:59
Ort: Landskrona
Kontakt:

Re: Brända komponenter på ett styrkort

Inlägg av Marta »

Sätt inga jättedioder och avsäkring skall givetvis vara en till varje diod. Går en diod sönder blir det dunderkortis och det Du ser har inträffat sker. Med lite lagom otur brinner trafon och med stora dioder hyfsat säkert.
Användarvisningsbild
peak@svelfo
1 Anmärkning
Inlägg: 187
Blev medlem: 13 april 2016, 16:48:57
Ort: Stockholm

Re: Brända komponenter på ett styrkort

Inlägg av peak@svelfo »

avsäkring skall givetvis vara en till varje diod

Bra svar! Ingen QD-lösning!
Användarvisningsbild
arvidb
Inlägg: 4115
Blev medlem: 8 maj 2004, 12:56:24
Ort: Stockholm

Re: Brända komponenter på ett styrkort

Inlägg av arvidb »

Om någonting drar för mycket ström så lär det väl göra det under båda halvperioderna, så varför avsäkra de båda halvperioderna separat? :humm:
Skriv svar