LCD Skärmar

Från ElektronikWikin
Hoppa till navigering Hoppa till sök

LCD skärmar är oftast uppbyggda med en grafisk modul som visar bild. Och en bakgrundsbelysning (backlight) som lyser upp den grafiska delen. Backgrundsbelysningen kopplas oftast in med +12 VDC, kontrast-justering och jord (12V, Adj, GND). En del varianter tar +5 VDC. Oftast den del som tar mest kraft. Om lysrör (CCFL) används brukar dessa vara på ca 800V 6mA kontinuerligt per styck.

Kommando variant

Denna skärm styrs med kommandon från t.ex. en processor. Kommandon kan skickas i den takt som önskas. Denna typ fungerar direkt med olika slags MCU som t.ex. AVR/PIC. Oftast har gränssnittet någon form av signaler som klocka, läs/skriv och databitar.

Denna typ av skärm går oftast lätt att ansluta till en skrivarport/paralllellport på en (x86) PC. Tänk dock på att PCn ger +5VDC och en del LCD enheter som mest klarar av 3.3V.

Synkron variant

Analog ingång

Dessa skärmar styrs genom att skicka erfordlig analog signal såsom VGA, CVBS/Composite, S-Video etc.. Signalen måste sändas i en bestämd sekvens som är beroende av timing.

Skärmenheten digitialiserar signalen, sträcker ut/trycker ihop bilden efter behov, konverterar färgskala, och skickar ut parallell LVTTL eller seriell LVDS signal till LCDn.

Digital ingång: COL/ROW addressering

Matas med pixlar i X eller Y led i omgångar om 4 eller 8 bitar (oftast) med TTL nivåer. Och styrs med COL/ROW pulser. Används oftast till platta monokroma skärmar tillverkade före 1989. T.ex. plasma skärmar för Toshibas bärbara datorer.

Digital ingång: DVI/HDMI

En DVI/HDMI skärm tar emot en TMDS (liknar LVDS) signal som skickas till ett kontroller kort som sträcker ut eller trycker ihop bilden (scaler) så att den passar LCD skärmens riktiga upplösning. Därefter skickas den oftast som parallell LVTTL signal eller 3-8 st LVDS signaler direkt till LCD modulen.

Digital ingång: Parallell LVTTL

Denna typ av ingång är vanligast på äldre lcd moduler, och moduler mindre än 15". LVTTL Änvänder samma signalnivåer som 5V TTL, förutom att hög nivå är max 3.3V. Vanlig förbrukning är 500 mA @ 3.3V. Signaler som erfordras är:

  • Pixel klocka som pulsar in en pixel per klocka.
  • RGB med 6-8 bitar per färg.
  • Horisontal synk som talar om när ny linje påbörjas.
  • Bild start (Data enable) som talar om när bilddata är giltiga under den horisontella avsökningen.
  • Vertikal synk som talar om när ny bildomgång påbörjas.

Observera att skärmen kräver en upplösning som är exakt densamma som skärmens.

Digital ingång: Seriell LVDS

Denna typ av ingång läser av en "LVDS" signal som antingen är +100mV eller -100mV differentiellt och skickas med en hastighet av ca 200-300 Mbps i 3-8 parallella signaler. Och åtföljs av en klocksignal som är 1/7 av bithastigheten. Signalerna är exakt samma som för Parallell LVTTL, men är ihoppackade så här:

Namn t0 t1 t2 t3 t4 t5 t6
Signal 0 G0 R5 R4 R3 R2 R1 R
Signal 1 B1 B0 G5 G4 G3 G2 G1
Signal 2 DE Vsync Hsync B5 B4 B3 B2
Klocka 1 1 1 1 -> 0 0 0 0

LTD056ET0S-V10.pdf sid 8

VESA feature connector

På en del grafikkort för stationära datorer tillverkade innan 2003 finns det en utgång som oftast utgörs av en 2x13 rad metallpinnar med 2.54 mm avstånd. Där skickas en digital video signal ut som består av:

  • Pixel klocka
  • 6 bpp RGB + 2 intensitetsbitar (i praxis 6 bpp RGB mao)
  • "DAC blanking" samma som "Data enable", mao när RGB datat är giltigt under horisontalt svep.
  • Horisontal synk
  • Vertikal synk

pinouts.ru - vesa feature connector (pinout)

wikipedia.org - vesa feature connector

Denna utgång kan ibland användas för att styra LCD skärmar med parallellt interface direkt om hänsyn tas till TTL->LVTTL konvertering (signalnivå).

Inkoppling av LCD med digital ingång

  • Datorer avsedda för inbyggda system (embedded) som t.ex. PC/104 har ofta färdigt LCD gränssnitt (interface).
  • PC datorer med VESA kontakt på grafikortet. Begränsat till 6 bpp (64 färger).
  • Löda fast ledningar på grafikkortets D/A omvandlare ingång.
  • Koppla in FPGA + ram minne. T.ex. via ett utvecklingskort.

I övrigt är det ganska kört.