optoreflektor störs av dagsljus

Lysdioder, Optiska sensorer, Fiberoptik, Displayer, Lasrar, Optiska kopplare
gripner
Inlägg: 1167
Blev medlem: 4 december 2007, 14:47:39
Ort: Lidingö

optoreflektor störs av dagsljus

Inlägg av gripner »

Har labbat lite med en ITR20001 optoreflektor.

Märkt att den störs (leder) när det är ljust ute. Även om man tänder en halogenlampa jag har i min lampa för lödning.
Dock reagerar den inte på min 150W led lampa som är extremt starkt,
Så frågan är, vad kan det finnas för plast man kan täcka med som filtrerar bort oönskat ljus som får transistordelen att leda?
Användarvisningsbild
hcb
Moderator
Inlägg: 5761
Blev medlem: 23 februari 2007, 21:44:50
Skype: hcbecker
Ort: Lystrup / Uppsala
Kontakt:

Re: optoreflektor störs av dagsljus

Inlägg av hcb »

Jag skummade igenom databladet och i början står det "Cut-off visible wavelength λP=940nm" vilket jag tolkar som att det sitter ett filter som tar bort synligt ljus. I så fall är det inte mycket annat att göra än att försöka skärma av ljus. Att LEDn inte stör beror troligen på att den inte avger någon nämnvärd mängd 940-nm-strålning.
xxargs
Inlägg: 10185
Blev medlem: 23 september 2006, 14:28:27
Ort: Södertälje

Re: optoreflektor störs av dagsljus

Inlägg av xxargs »

IR-system har alltid haft bekymmer att infallande ljus utifrån till mottagaren innehåller samma våglängd som är samma som emitterade ljuset från sändaren.

Om man inte kan skärma av yttre ljuset så får man köra tekniker att modulera strömmen till ljusdioden men en (hög) frekvens och signal från mottagartransistorn går till en frekvens-selektiv mottagare och bara känner av den överlagrade signalen med rätt frekvens om det är en stark statisk IR-signal som stör mottagar-trissan.
Användarvisningsbild
elshorto
Inlägg: 239
Blev medlem: 19 mars 2016, 22:26:08

Re: optoreflektor störs av dagsljus

Inlägg av elshorto »

Plast brukar vara bäst på att filtrera bort UV. Men kör bildsök på "transmission spectra" och olika plaster så kanske du kan hitta något.
Gladpack är t.ex. transparent för värmekameror medans vanligt fönsterglas reflekterar de våglängderna.

940nm band pass filter över mottagaren skulle göra den mindre känslig men det är såklart dyrt och krångligt att få tag på.

Tyvärr lyser halogenlampor starkast vid ungefär samma våglängder.
E Kafeman
Inlägg: 3260
Blev medlem: 29 april 2012, 18:06:22

Re: optoreflektor störs av dagsljus

Inlägg av E Kafeman »

Nu finns säkert redan ett filter som släpper igenom just UV, annars är det klassiska att använda negativ exponerad film som kraftigt dämpar synligt ljus men släpper igenom IR med låg dämpning. Bra optisk kvalitet så det är populärt vid experimentell IR_fotografering.
Att använda omodulerat ljus i dagsljus ger kraftigt reducerad tillförlitlighet vad gäller detektering av lysdioder. Resultatet blir i de flesta fall näst intill odugligt om det nu inte är solljusets rikliga IR-spektra man vill detektera.
Många läsgafflar har filter redan inbyggt i gaffeln. En vanligt variant har inbyggd drivare i IR-detektorn för den sändande lysdioden.
Alternativt kan man bygga mer eller mindre avancerade drivare och filter själv.
Vill man komma undan billigt så bygger man en drivkrets av en 555:a som får svänga på 38kHz och tar emot signalen med en =http://www.arm9board.net/download/OK64 ... pdfHS0038B.
Nackdelen med att välja 38kHz är att man då fortfarande riskerar störningar från många andra IR-fjärrkontroller.
I nödfall kan man använda 555:a och välja mer udda frekvens, samt bygga ett relativt enkelt mottagar-filter, dock bättre än inget.
Här ett hobby-exempel som påstår sej filtrera kring 50 kHz.
Filtrering och demodulering kan ge oönskade tidsfördröjningar om man väljer för låg modulationsfrekvens eller inte tar hänsyn till mottagardiodens kapacitans. Ofta finns angivet i databladet kapacitans/recovery time för en given driftsituation.
Även sändande dioden har begränsning hur mycket den tål att switchas då dess kapacitans kräver kraftigare drivsteg för höga frekvenser men normalt är det mottagande dioden som begränsar på flera olika sätt om man strävar efter både hög mörker-känslighet och hög frekvens. Ska dioden även klara stor variation i styrkan på störande omgivningsljuset kan dynamiskt variabel backström förbättra en del.
En reflexdetektor med inbyggd kompensation för bakgrundsljus från Sharp.
Skriv svar