Inbyggd LCD i slutsteg

Lysdioder, Optiska sensorer, Fiberoptik, Displayer, Lasrar, Optiska kopplare
zx6r
Inlägg: 6
Blev medlem: 22 augusti 2004, 20:46:20

Inbyggd LCD i slutsteg

Inlägg av zx6r »

Hej

Har ett 3 kanaligt slutsteg hemma som jag skulle vilja bygga in en LCD display i. Hade tänkt att man skulle kunna utläsa aktuell temperatur i steget och uteffekten på vardera kanal i W, eventuellt mer info.

Här är ett exempel som jag tänkt att det skulle kunna se ut på en 4x20 display.

Temp...........47C
Left..............73W
Center..........57W
Right............67W

Är det någon som vet hur man skulle kunna gå tillväga för att konstruera en sådan display. Vad behövs för materiel och kunskaper.

Mvh Fred
Användarvisningsbild
Illuwatar
Inlägg: 2256
Blev medlem: 10 november 2003, 14:44:27
Skype: illuwatar70
Ort: Haninge
Kontakt:

Inlägg av Illuwatar »

Grunden i detta är en mikrokontroller av något slag - PIC eller AVR. Sedan behövs en LCD... ;). Temperaturen borde kunna hanteras av någon 1-wire-modul (det finns säkert någon här som vet hur). Effekten är den svåraste. För detta måste du mäta spänningen över högtalaren och strömmen genom densamma. Gör du det enkelt och antar att högtalaren är rent resistiv multipliceras dessa två värden med varandra. Detta borde i alla fall ge en hyfsat exakt bild av aktuell effekt. Sedan är frågan hur ofta effektvisningen skall uppdateras och om du tänker visa momentan effekt eller ett medelvärde under längre tid. Momentant kan bli svårt att visa på ett snyggt sätt eftersom effekten varierar lika snabbt som musiken varierar. Siffrorna skulle bara flimra förbi. Visar du värdet som en stapel råkar du ut för LCD'ns slöhet i uppdatering. Det bästa är nog att integrera effekten under en viss tid och visa ett lämpligt medelvärde (typ W per sekund).
Användarvisningsbild
$tiff
Inlägg: 4941
Blev medlem: 31 maj 2003, 19:47:52
Ort: Göteborg
Kontakt:

Inlägg av $tiff »

DS18B20 är en utmärkt 1-wire tempsensor. Det är många som använt dessa så det är bara att fråga google eller söka på forumet.

Detdär med effektmätningen är absolut ingen dans på rosor. Det är mycket svårt att mäta högtalarnas tillförda effekt noggrant utan att påverka signalen. Ska du lyckas med detta så får det nog bli någon halvdan komprmiss.
I AoE nr4 1993 ( :wink: ) finns ett projekt där de fixar det här med effektmätning för audio. Detta lyckas de med genom noga kalibrerade sensorer och några analoga kretsar (SSM2110 och OPs) som hanterar både ström och spänning i/över högtalarelementet och visar resultatet på en analog mätare. Inget man bygger som lekman dock.

Den lättaske fuskmätaren du kan bygga är isåfall om du bara mäter spänningen på högtalarutgången och låtsas som att högtalaren är en resistiv last. Problemet är förvisso att effekten är logaritmisk, vilket innebär att skalan sträcker sig från några mW till de jättemånga hundra watten som du säkert har i din förstärkare :roll:
Det kan ställa till det om du ska läsa av effekten via en ADC på en µC...


Edit:
Tre exakt likadana trådar!?

http://www.geekjoan.com//forum/viewtopic.php?t=2350
http://www.geekjoan.com//forum/viewtopic.php?t=2351

Jävligt onödigt
Skriv svar