Elekronik for dummies: böcker, resurser, etc

Elektronikrelaterade (på komponentnivå) frågor och funderingar.
dominicelliott
Inlägg: 1
Blev medlem: 26 mars 2024, 08:55:25

Elekronik for dummies: böcker, resurser, etc

Inlägg av dominicelliott »

Är son till en elektriker och har väl därmed lite gener för det där med teknikintresse och handfasta hobbies, och över åren har jag engagerat mig i diverse små roliga projekt. Dock har det mest varit reserverat till mer mek och hantverk. Jag tror på livslångt lärande men är medveten om att jag blir äldre och det man lär sig fastnar sämre, så nu har jag bestämt mig för att sätta mig in i elektronikens värld på riktigt, en gång för alla, innan skallen kleggar igen helt och hållet.

Har på det stora hela grunderna i bakhuvudet någonstans, så är inte helt dum på området. Däremot lånade jag ett par äldre elektronikböcker från bibblan (det är snack om både IC-kretsar och transistorer, för att ge en inblick i hur gammal bokserien är :lol: ), och inser att en rejäl uppfräschning är bra innan jag börjar ta mig an mer ambitiösa projekt.

Så, jag skulle vilja veta om ni har resurser för oss som vill göra en omstart och köra lite enklare till medelsvåra projekt för att komma in i det hela? Alla typer av resurser är välkomna!

Det långsiktiga syftet är mest att sikta mot 12V-projekt och fritidselektronik (typ solpaneler på husvagn). Vill även veta var man hittar komponenter till experimentplattor och dylikt till billig peng. Även det där med amatörradio hägrar nånstans vid horisonten, men det är ett senare projekt.
Användarvisningsbild
HUGGBÄVERN
Tidigare soundbrigade
Inlägg: 32788
Blev medlem: 23 augusti 2006, 22:44:11
Ort: Lilla Paris
Kontakt:

Re: Elekronik for dummies: böcker, resurser, etc

Inlägg av HUGGBÄVERN »

Du kan ju ha olika strategier för att lära mer; läs allt som finns att läsa och hoppas så mycket fastnat att du kan kasta dig in i elvärlden eller learning by doing, alltså starta handgripligen med enkla projekt och i takt med att du tar dig igenom dessa skaffar teoretiska kunskaper vid sidan om.
Jag förordar faktiskt det senare, för nerverna från händerna till hjärnan är betydligt effektivare än de från ögonen.

Pryttlar köper man från företag på den här listan: viewtopic.php?t=24, men det bästa stället att handla från är nog nästan www.electrokit.se. De har tillräckligt mycket för att en glad amatör ska hålla sig lugn ett bra tag.
Användarvisningsbild
Teknikern
Inlägg: 7054
Blev medlem: 29 juni 2007, 14:09:48
Ort: Sköldinge

Re: Elekronik for dummies: böcker, resurser, etc

Inlägg av Teknikern »

Starta ett projekt och varva teori och praktik, det är så man lär sig bäst och säkrast för det finns tillräckligt många högutbildade redan som knappt kan knyta skorna för hand men vet allt om skosnörets sammansättning i teorin. Billiga kretsar och annat, skumma igenom Tradera, där säljs mycket godis och det som inte finns där har Elektrokit samt TME som är en stor aktör med ett bra söksystem och mycket moderat prisbild samt skickar snabbt.
opampen
Inlägg: 1780
Blev medlem: 16 november 2013, 18:59:54
Ort: Stockholm

Re: Elekronik for dummies: böcker, resurser, etc

Inlägg av opampen »

Roligt att du vill komma igång med projekten!

Det finns många bra böcker du kan komma igång med!

En bok du absolut bör ha är denna formelsamling! https://www.bokus.com/bok/9789144032061 ... lektronik/

Denna är en rent allmän kunskaps bok: https://www.bokus.com/bok/9789177735526 ... avancerat/

Är du intresserad av att syssla en del med mikrodator? Då kan denna vara något: https://www.bokus.com/bok/9789151109510 ... -faktabok/

Eller vill du gå in mer för analog elektronik? Molin skriver mycket bra! Kan varmt rekommenderas: https://www.bokus.com/bok/9789144141909 ... lektronik/

Här en bok om El-lära: https://www.bokus.com/bok/9789140676504 ... -faktabok/

Nu har du lite att bita i!

Det bästa är alltid att varva teori med praktik! Jag rekommenderar att du labbar samtidigt också! Labbarna lär dig mycket om "verkligheten".

Som tidigare sagt så är Electrokit en bra butik att handla från!

Lycka till med dina studier!
Skriv svar