Temperatursensorn till väderstation klarar inte kyla längre

Elektronikrelaterade (på komponentnivå) frågor och funderingar.
Agamemnon
Inlägg: 291
Blev medlem: 28 januari 2004, 05:12:15

Temperatursensorn till väderstation klarar inte kyla längre

Inlägg av Agamemnon »

Sensorn är en utomhussensor för Oregon Scientific och heter THGR810 och går inte att köpa längre. Den visar korrekt inne i värmen och skickar data till stationen men tar jag ut den i kylan så fungerar den bara några timmar upp till ett dygn. Så fort den kommer in i värmen igen så hoppar en igång. Har kollat inne i den och ser inget uppenbart. Har kollat så den får batterispänning även i kyla så det handlar inte om den biten. Vad kolla? Dålig/sprucken lödning? Man kan säkert provocera fram felet med kylspray men hur hitta komponenten som strular när allt är så litet? Dessutom funkar den ganska många timmar i kyla.
E Kafeman
Inlägg: 3260
Blev medlem: 29 april 2012, 18:06:22

Re: Temperatursensorn till väderstation klarar inte kyla längre

Inlägg av E Kafeman »

Vet inte om det är lönt att fixa. Den är gammal och Oregon's produkter är relativt dyra.
THGR810 är ingen hög kvalitet från början och är inte avsedd för utomhus-bruk.
Om man ändå använder den utomhus, vanligt problem är fukt+korrosion innanför plåtkåpan på kretskortet. Löd bort kåpan och rengör.
Alternativt använd den inomhus och skarva på sladden för fukt och temperatursensor så de når ut.

Oregon har haft flera trådlösa protokoll och de finns säkert analyserade på github eller arduino nånting om man vill bygga sin egna kopia av sensorn.
Agamemnon
Inlägg: 291
Blev medlem: 28 januari 2004, 05:12:15

Re: Temperatursensorn till väderstation klarar inte kyla längre

Inlägg av Agamemnon »

Är du säker på att den inte får vara utomhus? Det är ju en väderstation. Den har iallafall suttit ute i säker 7 år och det är ju inte illa för en inomhusgivare. Nu har jag testat att ha den i frysen inatt och det klarar den. Handlar nog om fukt då. Bra tips om plåten! Den har jag sneglat på men inte orkat öppna. Får löda loss den. Ev göra som du sa och förlänga ut givaren.
MiaM
Inlägg: 9990
Blev medlem: 6 maj 2009, 22:19:19

Re: Temperatursensorn till väderstation klarar inte kyla längre

Inlägg av MiaM »

Clas Ohlson tycker att den kan användas utomhus, men måste skyddas mot direkt regn och solljus. D.v.s. sätt den på norrsidan med nån liten mössa som skydd mot regn, eller under utskjutande tak kanske?

https://www.clasohlson.com/se/Extra-tem ... /p/36-4631


För att mäta på dessa bör man egentligen åtminstone ha nån radiomottagare med nån form av S-meter eller liknande för att avgöra ifall signalstyrkan havererar vid kallare temperatur.

Den kan också tänkas ha drivit något i frekvens och driva extra mycket vid kyla. Vet inget om hur dessa brukar vara konstruerade men gissar att de inte har nån högstabil oscillator/referens för sändaren.
E Kafeman
Inlägg: 3260
Blev medlem: 29 april 2012, 18:06:22

Re: Temperatursensorn till väderstation klarar inte kyla längre

Inlägg av E Kafeman »

Oregon har flera olika inkompatibla trådlösa protokoll så tyvärr fungerar inte nyare sensorer med äldre väderstationer.
Designen invändigt i THGR810 och annat från Oregon från denna tiden ger tankarna åt japansk transistorradio från tidigt 70-tal med handmonterade tråd-motstånd osv men själva sändardelen är en keramblob på PCB.
Det finns ingen funktion för att ge skuggad och ventilerad sensordel, vilket normalt behövs om man ska få liknande utomhusvärden som SMHI som helst då ska hänga fritt från annat som kan påverka temperatur och fuktavläsning. Den är relativt regnskyddad men inget jag skulle sätta utomhus och mer tänkt att hängas på en vägg.
Varför man valt att plåtkapsla sändaren (keramblobben) är lite märkligt. Har svårt att tro skärmen behövs för att hindra övertoner att läcka ut och plåten är inte ens särskilt RF-tät. En gissning är att skyddet tvärt om skyddar i andra riktningen och hindrar oscillatorn i blobben från att spåra ur genom att stabilisera närfältet med denna kåpa.

Man valt dipol-design på 433-MHz antennen vilket är ovanligt. Man kan ha gjort det extra besväret för att kompensera för effektbesparande sändare och därmed bättre batterilivslängd och fortfarande få god fäckvidd med en effektivare antenn.
Det kan mycket väl vara så att de vanliga batteriernas spänning blir för låg i kylan. Ett gammalt batteripack från en mobil kan tåla kylan betydligt bättre, om man vill modifiera.
För Oregon 800-serien av sensorer är detta utomhussensorn: THGN801 https://www.weathershop.co.uk/oregon-sc ... 801-sensor

Oregons sensorer är relativt dyra och numera svåra att få tag på. Det kan vara samma kostnad att köpa komplett anäggning.
Vill man gå över till något modernare och man har trådlöst WiFi så kan detta vara ett alternativ: https://www.aliexpress.com/item/1005005999388306.html
Man kan då lättare logga på dator och hemautomation blir enklare om man vill styra saker efter vädret.
Har ingen erfarenhet av denna WiFi-stationen men har ingen anledning att tro att kvalitet skulle vara sämre än Oregon.
En möjlig nackdel är att enklare 433-MHz sändare vanligen förbrukar mindre batteri då det är ett enklare protokoll att väcka från vila.
Skillnader i räckvidd är troligen marginella då modern WiFi har förbättrats en hel del och 433_MHz, där kommer alltid existera mer störningsproblem och kollisioner från andra sändare.
Skriv svar