probe: Ugnen är redan isolerad på alla sidor utom en, botten och luckan förståss. När jag känner med handen vid luckan verkar inte så värst mycket värme läcka ut därifrån. Det är ingen markant skillnad jämfört med och utan isolering vad gäller derivatan.
Ugnen är isolerad med brandfast stenull, dvs sådant man isolerar ventilationstrummor med som skall tåla öppen eld.
Julas pizzaugn som reflowugn
Re: Julas pizzaugn som reflowugn
Tänkte väcka denna gamla tråd ännu en gång. Någon som gjort en temp reglerad brödrosts-reflow?
Verkar nästan som den har bäst potential att få en bra reflow-kurva?
Verkar nästan som den har bäst potential att få en bra reflow-kurva?
Re: Julas pizzaugn som reflowugn
Med tanke på hur ojämt en normal brödskiva rostas
i de flesta brödrostar så vet i fan...
i de flesta brödrostar så vet i fan...
Re: Julas pizzaugn som reflowugn
Hehe, sant, men det beror ju inte bara på rosten, utan mycket på brödet också.
Re: Julas pizzaugn som reflowugn
För att få jämn värme borde varmluften cirkulera.
Har funderat på att bygga en ugn med värme elementen, eller kanske endast värmetråden från en brödrost. En sluten plåtlåda. I lådan skall finnas en tunnel med en fläkt som cirkulerar luften. En sorts svängdörr (som t.ex. styrs av ett RC-servo) i tunneln kan dirigera om luftströmmen från att cirkulera internt i ugnen, till att ta in kall luft utifrån och blåsa ut varm luft när ugnen skall kylas.
Hela ugnen skulle vara just så stor så att kretskorten och värmeelementen får lagom plats. Allt för att få så liten "värmemassa" som möjligt, dvs ge hög derivara vid behov, och vara lätt att temp-reglera.
Men, tja, min nuvarande lösning fungerar för husbehov ännu, så bygget blir nog inte av.
Har funderat på att bygga en ugn med värme elementen, eller kanske endast värmetråden från en brödrost. En sluten plåtlåda. I lådan skall finnas en tunnel med en fläkt som cirkulerar luften. En sorts svängdörr (som t.ex. styrs av ett RC-servo) i tunneln kan dirigera om luftströmmen från att cirkulera internt i ugnen, till att ta in kall luft utifrån och blåsa ut varm luft när ugnen skall kylas.
Hela ugnen skulle vara just så stor så att kretskorten och värmeelementen får lagom plats. Allt för att få så liten "värmemassa" som möjligt, dvs ge hög derivara vid behov, och vara lätt att temp-reglera.
Men, tja, min nuvarande lösning fungerar för husbehov ännu, så bygget blir nog inte av.
Re: Julas pizzaugn som reflowugn
Luften lär inte vara så hälsosam så det kan ju vara idé att ansluta den till något utomhusutblås.