Adapter batteriladdning - vilken styrka?

mick99
Inlägg: 1
Blev medlem: 26 december 2009, 18:33:48

Adapter batteriladdning - vilken styrka?

Inlägg av mick99 »

Skall ladda batterier som sitter i en cykellampa.
Där finns en ingång/uttag för adapter som kopplas till vägguttag/220 V.
Krav som anges Output (min.): 6.0 V, Charging Current: (max) 300 mA.

Kan jag använda en adapter på 9 V och 2,7 VA? (har använts till Telias telefonsvarare).
Vad blir konsekvensen i så fall?
xxargs
Inlägg: 10185
Blev medlem: 23 september 2006, 14:28:27
Ort: Södertälje

Re: Adapter batteriladdning - vilken styrka?

Inlägg av xxargs »

Om adaptern är skriven som 2.7 VA så är den troligen inte likström utan den har växelström som utspänning - medans din laddare vill ha likström. - kolla på adapterns märkplåt om det står AC (växelström) eller DC (likström) som utspänning.

I telefonutrustning så använder man gärna växelström som matning då man ganska enkelt med ett par dioder kan göra +/-minusspänningar med ganska hög spänning till sina kretsar och OP-ampar.

2.7 VA/ 9 Volt = 0.3 ampere. - ja storleken på adaptern ser ut att passa precis rent strömmässigt.

men frågan är om det finns någon strömbegränsing i systemet då en adapter kan ge mycket väl ut mer ström om den lastas ned till 6 Volt med 450 mA ström istället för 9 Volt och 300 mA - risken är stor adaptern blir för varm och efter ett tag går en intern smältsäkring och det är bara att slänga adaptern då dessa säkringar är inlindade i trafon och går inte att repa..

Om adaptern är av AC-typ så du kan prova att skaffa en likriktarbrygga, en glättningskondensator på några 100 µF, en multimeter så att du kan mäta spänning och ström samt några motstånd att sätta i serie så att strömmen till din laddare inte överstiger 300 mA.

Allt går att fixa - men det kräver lite komponenter (och kunskap att förbinda dessa som att löda), mätutrustning (en digital multimeter) och en smula kunskap - eller åtmnistone leta efter kunskap och kunna räkna på tex. Ohms lag (U = R*I) och effektlagen (P = U*I).
Skriv svar