Cykelgenerator till borrmaskin?

Planering och tankar kring eventuella framtida projekt.
mimmi
Inlägg: 2
Blev medlem: 1 februari 2009, 15:22:47

Cykelgenerator till borrmaskin?

Inlägg av mimmi »

Jag ska på att påbörja ett projekt som innebär att en borrmaskin, eller ev laddaren till borrmaskinen, ska fås att fungera med hjälp av en cykelgenerator. Vilket är enklast? Att generera energi till borrmaskinen eller laddaren? Vad behövs i materialväg, mer än en generator, cykel och borrmaskin...?

Jag har inte så mycket tid på mig och min kunskap om det här är inte den största. Så hjälp tas emot väldigt, väldigt gärna.
/mimmi
Användarvisningsbild
gunne
Inlägg: 2070
Blev medlem: 17 juni 2004, 15:00:31
Ort: sthlm
Kontakt:

Re: Cykelgenerator till borrmaskin?

Inlägg av gunne »

Det borde funka bättre att ladda batterierna än att driva borrmaskinen direkt. Då kan du ju trampa på ett tag med låg effekt och samla ihop energi.

Vad är det för borrmaskin?

En cykelgenerator lämnar väl AC så då måste man väl likrikta och reglera spänningen antar jag.
Användarvisningsbild
mrfrenzy
Co Admin
Inlägg: 14819
Blev medlem: 16 april 2006, 17:04:10

Re: Cykelgenerator till borrmaskin?

Inlägg av mrfrenzy »

En cykelgenerator lämnar 6W, en vanlig batteridriven skruvdragare(borrmaskin) har ett batteri på 12V 3Ah, dvs 12*3=36W. Om vi bortser från värmeförlusterna måste du cykla i 6h för att ladda ett sånt batteri fullt, då kan man kanske borra i en halvtimma.

Om du beskriver mer exakt vad du vill uppnå, och vad du har för utrustning så är det enklare att ge tips på hur det kan utföras.

Om du däremot ska bygga en stationär motionscykel som laddar batterier med en generator, så blir det genast mer realistiskt. En medelpigg cyklist klarar 100-200W.
mimmi
Inlägg: 2
Blev medlem: 1 februari 2009, 15:22:47

Re: Cykelgenerator till borrmaskin?

Inlägg av mimmi »

Jag har tänkt använda mig av en vanlig cykel upphöjd där bak så att bakhjulet är fritt. Sen koppla en generator till bakhjulet (hittade en DC motor på 6-14V på kjell och company som kanske fungerar?). Sen koppla generatorn till en omvandlare och en mätare som mäter volten. Jag har kommit fram till att jag helst vill att borrmaskinen ska drivas direkt dvs inget batteri som laddas upp utan från generatorn till borrmaskinen direkt. Då kanske det krävs en starkare motor? Jag har ett exempel på hur det skulle kunna tänkas se ut men med en tv istället, vet bara inte om man kan "byta ut" tvn mot en borrmaskin.
http://www.scienceshareware.com/bicycle ... 12W-tv.htm
Borrmaskinen som ska drivas är inte bestämd än utan jag kommer att fixa den som kommer att vara enklast att få det här att fungera.
Användarvisningsbild
Glenn
Inlägg: 33667
Blev medlem: 24 februari 2006, 12:01:56
Ort: Norr om Sthlm
Kontakt:

Re: Cykelgenerator till borrmaskin?

Inlägg av Glenn »

Alltså, du måste ju se till att din generator ger mer än vad borrmaskinen drar, och en borrmaskin drar ganska mycket.

Det klart att det går, menn du får tänka en del på generatorval, själv skulle jag satsat på en växelströmsgenerator från en bil.
Användarvisningsbild
mrfrenzy
Co Admin
Inlägg: 14819
Blev medlem: 16 april 2006, 17:04:10

Re: Cykelgenerator till borrmaskin?

Inlägg av mrfrenzy »

Enklast är väl om du köper två stycken borrmaskiner/skruvdragare för 99:- på biltema, använd den ena som generator för att driva den andra...

Att använda en inverter och driva en 230V borrmaskin likt dom gjorde på sidan ovan kan du nog glömma, dom drar minst 300W och så fort orkar du inte cykla.
Micke_71
Inlägg: 947
Blev medlem: 18 september 2004, 22:47:23

Re: Cykelgenerator till borrmaskin?

Inlägg av Micke_71 »

Hitta en gammal 12v likströmsgenerator till bil. Sedan kan du styra hur hårt du vill att den ska ladda och därmed också momentet på pedalerna..... :mrgreen:

Då kan du ju ladda bilbatteriet till sommarstugan. Vill du kolla på TV i 4 timmar på kvällen så får du förtjäna det i 30-60min hårt arbete. :mrgreen:

Jag har trampat fram ca 700-800watt på en sådan där demo cykel som har en fet effektmätare på en mässa en gång i tiden. Men då orkade jag kanske 1minut. :wink: Pratar vi 300watt så borde man orka några minuter. Men det var ju iofs när jag var ung o cyklade vart jag än skulle och hade pysslat med fridykning i många år. Inför dykningkursen för cert så skulle vårdcentralen göra ett kondtionstest. De gav upp efter att jag låg stadigt på 145 i puls efter 15min på max belastning. :mrgreen:

Idag skulle jag nog ge upp efter 100watt i 5minuter. :oops:

Mikael
danei
EF Sponsor
Inlägg: 26335
Blev medlem: 2 juni 2003, 14:21:34
Ort: Östergötland
Kontakt:

Re: Cykelgenerator till borrmaskin?

Inlägg av danei »

Lycka till. 12V likströms generatorer växer inte på träd. Ta en helt vanlig växelströms generator.
xxargs
Inlägg: 10183
Blev medlem: 23 september 2006, 14:28:27
Ort: Södertälje

Re: Cykelgenerator till borrmaskin?

Inlägg av xxargs »

Nu är kanske inter 12-voltsgeneratorn från gammal bil den mest effektiva generatorn man kan komma över då en del av svettet går till att mata fältspolarna - men reglerbarheten är överlägsen och om den är kopplad till batteri med max fältström (dvs både B+ och F är kopplad till batteriets +-pol) så kommer den att snurra lite lagom fort som en motor - en ganska stark sådan och då handlar det om att försöka trampa så att den snurrar fortare än den själv snurrar och den vägen mata tillbaka energin.

Modern växelströmsgenerator i en bil har bara ca 50% verkningsgrad, likströmmare någont bättre då de slipper 2 x diodframspänningsfallet (ca 1.5 Volt * ampertalet = Watt diodvärme) på all genererad ström då den delen står för ganska stor förlustedel av växelströmsgeneratorns totala förlust, den adra delen är att 5-10% av genererade strömmen behövs för att mata rotorns elektromagnet och kan handla om 50 - 100 Watt bara där även man bara tappar ur några Watt ur generatorn. för det tredje behöver växelströmsgenerator ha ett batteri för att 'komma igång' medans likströmmare som inte är helt avmagnetiserad kommer igång av sig själv. kort sagt skall man göra expriment med cykel som driver generator så är det en likströmmare man skall leta efter - eller ännu hellre en PM-generator av passande storlek och varvtalsområde.


jag har provat det här med att driva likströmsbilgenerator med cykel en gång i tiden @ 12 år åldern och generatorn (kopplad till bilbatteri) snurrade knappt märkbart fortare fast man stod på tramporna - med andra ord går det _tungt_ - åtgärden blev ganska snabbt att koppla en gammal gräsklipparmotor istället, tror bensinen kostade 1:99 per liter så - eller var det 99 öre... (japp, sådant härjade 'vi' ungar fritt med utan några föräldras övervakande ögon!)

---

Att hålla igång en kyl och frys drar runt 250 W om båda går samtidigt - i tolv timmar per dygn i genomsnitt. Skulle tro att även ganska vältränad person skulle bli tämligen sliten om de skulle trampa på 12 timmar per dag - dag efter dag för att hålla sina matvaror kalla... kyl och frus är det enskilt största elkonsumenten i ett kök och stod för halva totala förbrukningen i hushållet i kWh räknat innan datorer och stora flat-TV kom in i bilden.
eyeinthesky
Inlägg: 5
Blev medlem: 28 januari 2009, 16:25:36

Re: Cykelgenerator till borrmaskin?

Inlägg av eyeinthesky »

mimmi skrev:Jag ska på att påbörja ett projekt som innebär att en borrmaskin, eller ev laddaren till borrmaskinen, ska fås att fungera med hjälp av en cykelgenerator. Vilket är enklast? Att generera energi till borrmaskinen eller laddaren? Vad behövs i materialväg, mer än en generator, cykel och borrmaskin...?

Jag har inte så mycket tid på mig och min kunskap om det här är inte den största. Så hjälp tas emot väldigt, väldigt gärna.
/mimmi
Hmmmm, låter ju faktiskt som om du ska borra SAMTIDIGT som du genererar energin medelst trampkraft :humm:

Vore riktigt kul att se hur det ska gå till, jag får en bild i skallen som får mig att småle :twisted:

Ska du måhända renovera en fjällstuga i djupaste Norrlandsskogarna där tillgång till el är obefintlig ? :roll:
xxargs
Inlägg: 10183
Blev medlem: 23 september 2006, 14:28:27
Ort: Södertälje

Re: Cykelgenerator till borrmaskin?

Inlägg av xxargs »

En generator som är lite bättre än cyckellysegenerator - dvs. på kanske 50 - 100 Watt av permanentmagnetmodell som laddar ett (bil)batteri - väljer man rätt sorts laddare som kan matas av 12 Volt eller att borren kan gå direkt på 12-volt så är det klart bättre alternativ än att via växleriktare köra upp till 230 Volt och via 230-voltladdare sedan ladda borrmaskinen batteri...

kompletterar man med en tillräckligt stor solpanel som laddar batteriet så kanske du inte behöver cyckla alls vid rimlig användningsnivå.

---

oavsett - när man ger sig på så krävs det en viss praktisk handlag med den mekaniska konstruktionen - ett letande av passande generator som ger tillräcklig spänning vid varvtalet du kan åstakomma (nav-generator eller utväxling) samt konstruktion av fästdon för dessa och få det hela tillräckligt stadigt.

---

En första övning av 'problemet' och få lite insikter är att skaffa en sådan ficklampa som man vevar för att ladda upp (dom har ofta uttag även för att kunna ladda tex. en mobiltelefon) - där lär man sig att man måste veva hårt och mycket för pinsamt lite energi - man kanske vevar i 5 minuter och den strömmen räcker för att ladda nallen knappt 1 minut - och helt plötsligt så blir det här med ergonomi medans man vevar väldigt viktigt... - ja du märker själv när du provar...
Användarvisningsbild
PHermansson
EF Sponsor
Inlägg: 4340
Blev medlem: 22 december 2004, 00:46:38
Ort: Särestad Grästorp
Kontakt:

Re: Cykelgenerator till borrmaskin?

Inlägg av PHermansson »

En likströmsgenerator till en tvåtakts-Saab bör inte vara så svårt att få tag i. Eftersom generatorn är sammanbyggd med vattenpumpen på de tidiga 60-talarna och det oftast är pumpen som ger sig så lär det inte vara så svårt att hitta en fungerande generator. Fungerar pumpen så kan man ju koppla in lite slang som spolar en med kylvatten när man trampar hårt? :)
Micke_71
Inlägg: 947
Blev medlem: 18 september 2004, 22:47:23

Re: Cykelgenerator till borrmaskin?

Inlägg av Micke_71 »

Många tvättmaskinsmotorer är av likströmsmodell och med rätt utväxling bör de kunna trycka in en del ström i ett bilbatteri.

Har ett par sådana liggandes. Vanliga PM likströmsmotorer som startar på ett ficklampsbatteri och går upp till ett par hundra volt. Gör ca 700rpm vid 5-6A 20-24V. Jag har tänkt länge att se hur de kan driva en plasteka med en direktdriven propeller eftersom de tydligen ska ha ca 80% verkningsgrad vid spänningar runt 24volt och 5-7A

Mikael
xxargs
Inlägg: 10183
Blev medlem: 23 september 2006, 14:28:27
Ort: Södertälje

Re: Cykelgenerator till borrmaskin?

Inlägg av xxargs »

om dessa drar 5-6 ampere vid 24 V olastat så är det nog svårt att få till dina önskade 80% verkningsgrad om dessa inte är tänkt att dra 50 ampere vid märklast.

Sådan motor bör inte dra speciellt mycket ström olastad - vilket du indikerade med att den startar på ficklampsbatteri.

---

En övning du kan prova med vid tillfälle är att se hur mycket ström motorn kan ge när dess strömanslutning är kortsluten (mät med tångampermeter som hanterar DC) och varvas till anständig varvtal (dvs strömmen ökar inte trots att man snurrar fortare)

den ström du mäter upp där är den strömkapabilitet motorn har när den arbetar som generator.
Skriv svar