Hallå alla matematiker

PIC, AVR, Arduino, Raspberry Pi, Basic Stamp, PLC mm.
Användarvisningsbild
cykze
EF Sponsor
Inlägg: 1539
Blev medlem: 8 april 2004, 10:40:28
Ort: Uppsala

Inlägg av cykze »

EagleSpirit:

> Behövs inte koden för att kretsen ska skicka ut något alls?

Du behöver som sagt inte veta vilket serienummer temperaturgivaren har om du bara har en 1-wire-enhet inkopplad till bussen. Då räcker det med att använda kommandot "Skip ROM".


> Search ROM behövs ju endast när man använder komponenter som inte har specifik plats. Tex 3 temperaturgivare funkar inte för kretsen har ju ingen aning om var den sitter egentligen.

"Search ROM" används för att få reda på samtliga 1-wire-enheters serienummer, inkopplade på bussen.

mullemeck: Med "Search ROM" kan man som sagt få fram alla inkopplade 1-wire-enheters serienummer. Hur man sedan ska veta vilken som är vilken sen kan man ju undra. ;) Tänker man så är väl kanske "Search ROM" lite dum och onödig egentligen.
mullemeck
Inlägg: 1306
Blev medlem: 27 maj 2003, 23:52:06
Ort: Lund
Kontakt:

Inlägg av mullemeck »

jo men du får ju koppla in en åt gången och köra SEARCH ROM och sen på något sätt markera vilken som är vilken. Sen när man vill läsa av en av tempsensorerna så skickar man ju bara ut dess 64-bits namn och så skickar den sen tillbaka tempen.
Användarvisningsbild
cykze
EF Sponsor
Inlägg: 1539
Blev medlem: 8 april 2004, 10:40:28
Ort: Uppsala

Inlägg av cykze »

Men då kan man ju lika gärna göra som du först skrev, dvs koppla in en åt gången och köra "Read ROM" för att få fram serienummret. Då slipper man ju den lite krångliga "Search ROM"-rutinen. Jaja, det är ju en smaksak... :)
Användarvisningsbild
$tiff
Inlägg: 4941
Blev medlem: 31 maj 2003, 19:47:52
Ort: Göteborg
Kontakt:

Inlägg av $tiff »

Det är ju inte så krångligt egentligen, det är bara att man måste läsa av varje enhet en gång och spara dess serienummer i EEPROMet (eller programminnet) innan man installerar kretsarna helt och hållet.
Men visst, tycker man det är roligare att slösa bort I/O så är det ju också tillåtet.
Användarvisningsbild
EagleSpirit
Inlägg: 1288
Blev medlem: 27 maj 2003, 23:15:48
Ort: Västerås
Kontakt:

Inlägg av EagleSpirit »

finns det inget kommando för att läsa av vilken sorts krets det är också? Då kan man ju faktiskt använda search. Du kopplar tex in en RTC, en ibutton eller vad de heter osv. Tar reda på allas koder, frågar vilken sorts komponent varje är och "behandlar" sen den koden som den kretsen. Mycket jobbigt och jag vet inte vem som vill ha den funktionen men den är ju faktiskt ganska häftig :)
Användarvisningsbild
cykze
EF Sponsor
Inlägg: 1539
Blev medlem: 8 april 2004, 10:40:28
Ort: Uppsala

Inlägg av cykze »

64-bitars-koden består av 8 bitar CRC, 48 bitar Serienummer och 8 bitar typ-kod. Den lägsta byten i koden talar alltså om vilken typ av enhet det är. Finns en lista på Dallas (www.maxim-ic.com) över vilka typer som finns.

Så om det är som du säger att alla enheter har olika typ-koder så går det ju att använda "Search ROM", om man nu känner för det. :)
Skriv svar