DC-UPS för att driva lågwatt länge

Elektronikrelaterade (på komponentnivå) frågor och funderingar.
Användarvisningsbild
MadModder
Co Admin
Inlägg: 30019
Blev medlem: 6 september 2003, 13:32:07
Ort: MadLand (Enköping)
Kontakt:

Re: DC-UPS för att driva lågwatt länge

Inlägg av MadModder »

Håller med angående bly-syrabatteri.
80st 18650-celler blir inte billigt. Nästan 5000 kr om man inte köper nåt Kina-skräp.
Du får ett 70 Ah fritidsbatteri (840 Wh) för drygt en tusenlapp.
Palle500
Inlägg: 4494
Blev medlem: 6 juni 2015, 14:53:06

Re: DC-UPS för att driva lågwatt länge

Inlägg av Palle500 »

Men ett 70 Ah blybatteri ger endast 400 Wh men det kanske räcker till att prova med? Bör även ha en krets dom slår ifrån vid lägsta spänningen innan batteriet förstörs. Man får ju bara 50% av 70 Ah.
Sen behövs det endast två utspänningar 12 V och 5 V via buckomvandlarna.
Användarvisningsbild
MadModder
Co Admin
Inlägg: 30019
Blev medlem: 6 september 2003, 13:32:07
Ort: MadLand (Enköping)
Kontakt:

Re: DC-UPS för att driva lågwatt länge

Inlägg av MadModder »

Räknar man ihop energiåtgången för apparaterna på ett dygn blir det lite lägre än 400 Wh. Det var därför jag dubblade och räknade på 800Wh teoretiskt max med totalslut batteri. Men gå upp till 100 Ah så finns det nog marginal.
MiaM
Inlägg: 9990
Blev medlem: 6 maj 2009, 22:19:19

Re: DC-UPS för att driva lågwatt länge

Inlägg av MiaM »

Hur blev det med detta?

jag hade övervägt att leta upp en annan switch ifall 12V batterispänning är önskvärd, för att slippa buck-boost-special-jox.

Modemet har garanterat inbyggd switchmojäng när det är specat för 9-30V, så ifall du inte mätt upp att det verkligen drar klart mindre vid 9V än ca 12V så kör det direkt på batterispänningen.

OBS att signaljord kan vara ihopkopplad med batteri-minus (eller i värsta fall batteri-plus; klart osannolikt dock). Anslut inte skärmen i båda änden på nätverkskablar, se upp med hur modemet ansluts (ifall det är nåt annat än ethernet) och se till att alla säkringar sitter på pluspolen.

OBS att även "deep cycle" / "fritidsbatterier" med blysyra tål inte djupurladdningar särskilt bra. Om du vill börja med något för att provköra att kopplingen kommer fungera så använd ett begagnat vanligt bilbatteri. Pga detta så bör du räkna minst dubbla kapaciteten för blysyra än för litiumbaserade batterier, ungefär, kanske sisådär. Tumregeln är väl att ifall du ska köra typ ett år så kan blysyra vara vettigt, men vid längre tid så blir totala ägandekostnaden lägre med litiumbaserade batterier.

Ifall du tänkt använda litium så bör du verkligen ha underspänningsskydd. Om jag fattat rätt så ingår det på köpet när man köper en halvbillig solregulatormojäng, så förslaget tidigare i tråden att hänga på ett par solceller är kanske inte så dumt eftersom du får detta skydd på köpet då.
Skriv svar