Blinkande taklampor.

Elektronikrelaterade (på komponentnivå) frågor och funderingar.
Gimbal
Inlägg: 7932
Blev medlem: 20 april 2005, 15:43:53

Blinkande taklampor.

Inlägg av Gimbal »

Jag fick hem min nya 3D-skrivare, en Bambu lab A1, som har den egenheten/finessen att bottenplattan värms upp av ett 240V element.
Den drar 1kW (enligt vissa, min mätare är naturligtvis på villovägar) på fullt blås men regleras med av/på runt 1Hz av taklamporna att döma. (Att kalla det PWM är väl och ta i).

Taklamporna är dimbara LED kopplade på gammal dimmer, det fungerar normalt bra men de är väldigt känsliga för minsta variation på nätspänningen. Nu blinkar de svagt med ca en Hz, i hela lägenheten.

Det är aningens irriterande...

Funderar på om man kan köra den på 110V, via någon trafo. Det VERKAR som om det är samma spec för USA och de att de helt enkelt får nöja sig med långsammare uppvärmning. :humm:
Eller finns det något annat man kan hitta på?
Användarvisningsbild
Marta
EF Sponsor
Inlägg: 6954
Blev medlem: 30 mars 2005, 01:19:59
Ort: Landskrona
Kontakt:

Re: Blinkande taklampor.

Inlägg av Marta »

Första åtgärd är väl att plugga den i ett annat uttag som inte delar fas med belysningen och se hur det blir.

Dessutom skulle jag vara djupt oroad om plattan (eller något snnat) i en 3D-printer värmdes direkt av nätspänning. Se till att det finns RCD och att jorden verkligen är ansluten överallt och på ettt hållbart sätt som inte utmattas eller lossnar.

Halverar Du spänningen, så halveras strömen och effekten blir 1/4. Kommer det att ge önskat resultat med belysningen och kommer skrivaren att fungera? Kan den nå önskad värme och hur kommer PID-regulatorn att fungera? Den är ju inställd för full effekt.

Ljus är ju jättekänsligt, så antar det är svår att bygga en ballast som inte ger några glitchar. Annars skulle det kunna vara en lösniing.
Gimbal
Inlägg: 7932
Blev medlem: 20 april 2005, 15:43:53

Re: Blinkande taklampor.

Inlägg av Gimbal »

Får börja med att prova något annat uttag, men jag vill helst inte ha den i något annat rum så det är ju lite hämmande.

Precis, 1/4 effekt är vad de får i USA, det tar längre tid men är ändå ca 250W enligt vissa forum. Där funderar de på att öka spänningen för att få högre effekt.
Skriv svar