Buggfix Plus
Aktuellt datum och tid: 08.35 2018-10-19

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme




Svara på tråd  [ 13 inlägg ] 
Författare Meddelande
InläggPostat: 19.57 2018-06-11 

Blev medlem: 19.50 2009-06-12
Inlägg: 18
Ort: Västervik
Hej.

Hoppas jag lägger det här rätt, en form av inbäddat system, kanske man kan säga.

Jag hjälper en kille som har en formsprutningsmaskin (plast). Gör det för att det är en utmaning. Alla andra har försökt men misslyckats. :)

Han skaffade en maskin och dagen efter han monterat upp den vägrade den starta.
Massor av tekniker har försökt men ingen har lyckats.
Det sitter ett JUKI-752-r3 CPU add-on card i den via en ISA-bus.
Jag har jobbat massor med datorer och programmering men bara lite med elektronik, främst analog sådan.
I-pluggningskort av den här typen har jag däremot bara läst om, aldrig stött på själv, det har alltid varit det mer "klassiska" i form av PC och liknande.

Tänkte höra med er om det är någon som har någon erfarenhet av kort av den här typen och det här kortet speciellt?

Det finns en port för tangentbord, en för mus, en seriell och en VGA.

Kan man ansluta ett sådant kort till en ISA-bus på ett äldre moderkort och få liv i det?
Om det inte blir signal via VGA-utgången, kan man då sätta i ett annat grafikkort på en annan bus och få bild den vägen eller blir det moderkortets bild som blir då?

Vet inget om det här kortet, men tydligen finns det bild på maskinens inbygda skärm när kortet sitter i, men sedan är det stopp.

Behöver få kontakt med kortet så man kommer åt BIOS, åtminstonde.

Mikael


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 00.28 2018-06-12 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 06.56 2009-03-28
Inlägg: 6664
Ort: Göteborg
Du behöver nog ett passivt bakplan med strömmatning och några Isa kortplatser.

Chipset och en 486a sitter redan på Juki kortet. Lyssna om det ger några pipsignaler från bios vid start som indikerar fel på minne eller liknande. Kommer maskinen förbi bios och du kan gå in i det då är det nog disken eller något annat externt som är problemet, kan du starta från floppy?

Försöka hitta manualen och se om du behöver ändra någon jumper på kortet för att köra extern grafik.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 00.31 2018-06-12 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 06.56 2009-03-28
Inlägg: 6664
Ort: Göteborg
Om de får upp en bild borde det gå att se vad det är för Bios. Är det något standard (Ami/award/phoenix etc.) Bör du kunna hitta info om pipkider och felkoder på skärmen den vägen.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 06.14 2018-06-12 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 18.04 2009-08-16
Inlägg: 10061
Det finns såna där felsökning instrument för att se om det är fel på Isa. Fast de tar nog inte reds på om det är fel på själva kortet. Sök på isa card fault finding.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 08.33 2018-06-12 

Blev medlem: 19.50 2009-06-12
Inlägg: 18
Ort: Västervik
OK, tack, ska kolla runt.

Fungerar inte på ett moderkort med ISA vad jag kan se, ingen bild, inga signaler annat än tangentbordet som lyser upp. De hade bild när den satt i maskinen så det borde ju fungera, men kanske med extern grafik då.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 20.31 2018-06-13 

Blev medlem: 22.31 2008-03-27
Inlägg: 1525
Ort: stockholm
vad står det på skärmen när den försöker starta?
funkar den inbyggda skärmen är det nog enklast att köra kortet på plats.
koppla in ett tangentbord och hamra på delete vid boot, kommer du in i setup då?

är det detta kort?
http://www.voxtechnologies.com/SBCs/pdf ... ki-752.pdf
+


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 22.06 2018-06-13 

Blev medlem: 17.06 2012-04-29
Inlägg: 1486
Kortet kan inte sättas i annat än ett passivt bakplan. Aktivt bakplan kan göras passivt mha vinkelslip.
Det viktigaste bakplanet behövs till är spänningsförsörjningen och det kan man i värsta fall lösa med att löda in trådar direkt på CPU-kortet.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 14.58 2018-06-14 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 22.27 2005-07-04
Inlägg: 4321
Ort: Jönköping
Du kan ju också försöka hitta en debug-serieport på kortet. Där kan det skrivas ut en del ledtrådar.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 09.48 2018-06-17 

Blev medlem: 15.04 2005-09-04
Inlägg: 69
Ort: Sundsvall
Nu blev jag lite nostalgisk, har ju jobbat med de där en gång i tiden :)

Börja med att ladda ner databladet så du blir kompis med kortet
http://www.aonecorp.co.kr/products/single/JUKI-752.htm

Det vi hade mest problem med de där korten var RTC och batteri-chipet, stor klump i mitten.
Kommer inte ihåg precis vad som var problemet när de gav upp, men när Elfa tog in DS12B887 i lager så räddade vi några gamla system från skrothögen.

När de jobbat ett tag kunde man även behöva rubba upp kontaktytorna på ramminnena med ett suddgummi.

Via CN10 kan du mata kortet direkt utan bakplan, dock behövs adapter...


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 10.36 2018-06-17 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 13.58 2016-04-05
Inlägg: 1447
Ort: Helsingfors
Ja, om Dallasgrejen tappat minnet, så vet den ju t.ex. inte vilken typ av hårdskiva den ska försöka boota från.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 22.22 2018-06-17 

Blev medlem: 15.04 2005-09-04
Inlägg: 69
Ort: Sundsvall
Nu när barnen somnat har jag bättre tid att skriva :)

Oavsett status på batteri ska ju bios visa någon form av liv.
Jag skulle börjat med att säkerställa att det inte är ett problem med matning genom att mata kortet via CN10 och kontrollmäta dessa spänningar.

Men hur mycket tid är det värt att spendera på just detta kortet?
Det är ju ändå bara en dator med ISA-buss, eller sitter det något på PC104 porten som gör den lite svårare att ersätta?


Senast redigerad av TheUnreal 22.36 2018-06-17, redigerad totalt 1 gång.

Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 22.36 2018-06-17 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 13.58 2016-04-05
Inlägg: 1447
Ort: Helsingfors
Tänkte på:
Honnett skrev:
De hade bild när den satt i maskinen...

Så då borde man inte varit långt ifrån att komma in i bios. Award var det visst?


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 01.09 2018-06-20 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 12.01 2006-02-24
Inlägg: 20290
Ort: Norr om Sthlm
Om du behöver ersätta det så har jag en hel del gamla CPU-kort för bakplan, eller ja, "dator på ett ISA-kort" då, i olika hastigheter..


Upp
 Profil  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Svara på tråd  [ 13 inlägg ] 

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 1 gäst


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
   
Drivs av phpBB® Forum Software © phpBB Group
Swedish translation by Peetra & phpBB Sweden © 2006-2010