Buggfix Plus
Aktuellt datum och tid: 09.49 2018-12-14

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme




Svara på tråd  [ 26 inlägg ]  Gå till sida Föregående  1, 2
Författare Meddelande
InläggPostat: 14.03 2018-05-22 

Blev medlem: 14.59 2006-02-27
Inlägg: 4049
Ort: Tranås (Jönköping)
Du får hela tiden väga riskerna.
Skriv ofta = liten risk tappa position = sliter på EEPROM
Skriv sällan = risk tappa position = spar på EEPROM

Hur ofta kommer hyllan köras?
Vad är detta för nåt förresten? :D


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 14.46 2018-05-22 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 14.52 2005-01-10
Inlägg: 23300
Ort: Kristinehamn
Och idén är testat i verkligheten ett antal gångar i kommersiella produkter... Grejen är att när positionen är "rätt" och man släpper knapparna lång tid nog (indikerar att man är klar med höjdjusteringen) kan positionen sparas. Tider från 10 sek till 5 minuter duger bra.

Ofta brukar den inbyggda EEPROM i µC att klara 10k omskrivningar. Om någon ställer om hyllans höjd 6 gg/dag 5 dagar i veckan blir 10k omskrivningar till ung 1 år och 3 månader. Databladet avslöjar vad en ATmega klarar.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 15.13 2018-05-23 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 05.43 2013-02-13
Inlägg: 249
Jupp, har ju räknat på det där och det blir lite riskabelt att skriva för mycket. :doh: Kan man komma runt det vore det bra.

MEN jag tror att lösningen blir så att den petas ner i djupt sömnläge efter en stund (något jag tänkt göra endå), den tappar tydligen inte sin position då!?
Och med ett så fett batteri som 24V och 10 ampere så lär den hålla lääänge innan den i sitt sleepmode naggat slut på batteriet, och den då glömmer siffran.
Allt över att hålla kvar räkningen 3-4 dagar är bra.

FormerMazda: Maskinen är en simpel lift bara, som jag kan ställa vart jag vill, och lyfta upp o ner saker på. :)

ETT KRUX är dock att Uno bara har två interrups och de måste tydligen båda användas till rotary encodern på motorn (alltså upptagna).
Vilket då gör att jag har ingen interrupt kvar till den som behövs för att kunna väcka Uno från sleepmode.
Men jag har nu beställt ett Arduino Mega som har fler interrups, så att jag kan putta in sleepmode i någon av dom.

Eller vad tror ni? :vissla:


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 15.20 2018-05-23 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 07.13 2008-07-03
Inlägg: 13603
Ort: Norrköping
Citera:
ETT KRUX är dock att Uno bara har två interrups och de måste tydligen båda användas till rotary encodern på motorn (alltså upptagna).
Vilket då gör att jag har ingen interrupt kvar till den som behövs för sleepmode koden.
Men jag har nu beställt ett Arduino Mega som har fler interrups, så att jag kan putta in sleepmode i någon av dom.


Men läs databladet då och försök använda hjärnan istf att bara klippa och klistra arduinokod.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 15.30 2018-05-23 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 05.43 2013-02-13
Inlägg: 249
lillahuset:

Humm... Trots ditt ohyffsade språk, så inte vad jag kan se här.
https://www.arduino.cc/reference/en/language/functions/external-interrupts/attachinterrupt/

Eller här "External Interrupts: 2 and 3".
https://www.farnell.com/datasheets/1682209.pdf

'Hawkan' skrev:
"Jo det går att få interrupt på i princip alla pinnar. Men inte av typen "external interrup" för det går bara på pinne 2 och 3."

Du får gärna utveckla vad det är du menar?


Senast redigerad av fosfor 15.35 2018-05-23, redigerad totalt 2 gånger.

Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 15.33 2018-05-23 

Blev medlem: 11.20 2009-05-26
Inlägg: 5385
Ort: Kristinehamn
Vill minnas att Arduino har en lib för stegmotorstyrning där man kan ställa in acceleration / retardation m.m.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 15.51 2018-05-23 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 07.13 2008-07-03
Inlägg: 13603
Ort: Norrköping
fosfor: Ohyfsat språk? Vad var ohyfsat? Eller kränkande? Eller?

Läs databladet för processorn. Det står väldigt klart och tydligt hur det fungerar där.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 16.18 2018-05-23 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 03.27 2004-03-14
Inlägg: 455
Ort: Eskilstuna
Det går som sagt att få interrupts på nästan alla pinnar. Här är lite Arduino-kod: https://playground.arduino.cc/Main/PinChangeInterrupt

Sitter med telefon nu så jag orkar inte kolla i databladet åt dig, men jag tror man ska kunna väcka processorn även med pci.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 17.50 2018-05-23 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 11.56 2004-05-08
Inlägg: 2926
Ort: Stockholm
fosfor: Läser du överhuvudtaget vad som skrivs i dina trådar?

fosfor skrev:
Jupp, har ju räknat på det där och det blir lite riskabelt att skriva för mycket. :doh: Kan man komma runt det vore det bra.

Lösning.

fosfor skrev:
ETT KRUX är dock att Uno bara har två interrups och de måste tydligen båda användas till rotary encodern på motorn (alltså upptagna).

Eller vad tror ni? :vissla:

Varför fråga igen när du redan har fått svar?
Lösning.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 19.05 2018-05-23 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 09.27 2011-08-14
Inlägg: 1193
fosfor skrev:
'Hawkan' skrev:
"Jo det går att få interrupt på i princip alla pinnar. Men inte av typen "external interrup" för det går bara på pinne 2 och 3."



Det står i detalj vad du kan göra. Jag kan inte vara mer exakt än så. Läs för sjutton.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 19.25 2018-05-23 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 16.52 2009-10-20
Inlägg: 110
Ort: Göinge
Ni tycks ha ett oändligt tålamod. Slösa inte mer tid på detta!


Upp
 Profil  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Svara på tråd  [ 26 inlägg ]  Gå till sida Föregående  1, 2

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 4 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
   
Drivs av phpBB® Forum Software © phpBB Group
Swedish translation by Peetra & phpBB Sweden © 2006-2010