Buggfix Plus
Aktuellt datum och tid: 16.39 2017-12-17

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme




Svara på tråd  [ 18 inlägg ]  Gå till sida 1, 2  Nästa
Författare Meddelande
InläggPostat: 16.57 2017-09-19 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 16.36 2014-08-31
Inlägg: 30
Ort: Uppsala
(Upptäckte att jag redan hade en användare här som jag reggade en massa år sedan för att lägga upp en säljannons här. Upptäckte sedan i reglerna för köp- och säljdelen att man skulle vara aktiv medlem för att posta annonser, så det blev inget mer med det just då. Nu när bakgrunden är avklarad...)

Problem: Inuti ett tangentbord modell Fujitsu KBPC E sitter en mycket plastig kabel. Den länkar ihop vänster och höger del av tangentbordet (det är ett delat tangentbord). Nu vill jag ha en förlängningskabel mellan dessa delar så att jag kan sätta dem längre ifrån varandra. Se det inringade området på första bilden (här har jag redan klippt kabeln itu); detta är "FFC-kabeln". Den enklaste lösningen vore ju att löda direkt på kabeln, men den smälter tyvärr. Har kollat på diverse ledande lim men är skeptisk till att de håller en längre tid. Färdiga FFC-kontakter är uteslutna då jag inte kan hitta något med denna "pitch" (avståndet mellan mitten på varje pin). Jag trodde först att det skulle vara ett problem att skrapa fram ledarna på kabeln då det är ett lager med grön plastfilm ovanpå, men detta visade sig inte vara något problem.

Lösning: Den bästa lösningen jag kan komma på är att göra denna adapter som håller fast kabeln på ena sidan med två skruvar och ett lock, och erbjuder lödpunkter på andra sidan (med litet större avstånd för enklare lödning). På den andra bilden är en första skiss på denna adapter. Jag har tänkt att göra det som man kan göra kretskort hemma, så ritningen är anpassad för detta. Har mycket liten erfarenhet av elektronik, så detta blir ett intressant första projekt. Vissa mått är utelämnade avsiktligt. Har ett gammalt mekaniskt millimetermått så jag har avrundat några mått som jag inte är säker på till hela millimeter än så länge.

Just nu letar jag program för att rita kretskortsdelen som jag sedan kan skriva ut och göra PCB av (har gjort denna första version med GIMP). Jag tror att de väldigt smala ledarna kan bli ett problem; de ska vara runt 0.3mm.

Edit: Ändrade titel till något enklare.


Logga in för att visa de filer som bifogats till detta inlägg.


Senast redigerad av KLset 18.34 2017-11-19, redigerad totalt 1 gång.

Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 17.59 2017-09-19 
EF Sponsor
Användarvisningsbild

Blev medlem: 21.31 2005-12-15
Inlägg: 6039
Ort: Malmö
Finns många cad-program.
Diptrace och eagle cad är 2 program.

Kretskorten är enklast att beställa https://www.elecrow.com/5pcs-2-layer-pcb.html
Blir ca 100kr med snigelfrakt. för ca 180kr så går det med DHL..

Idag är det antagligen inte värt att etsa egna kort...


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 17.50 2017-10-22 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 16.36 2014-08-31
Inlägg: 30
Ort: Uppsala
Micke_s skrev:
Finns många cad-program.
Diptrace och eagle cad är 2 program.

Kretskorten är enklast att beställa https://www.elecrow.com/5pcs-2-layer-pcb.html
Blir ca 100kr med snigelfrakt. för ca 180kr så går det med DHL..

Idag är det antagligen inte värt att etsa egna kort...


DipTrace funkar fint, tack. Har bifogat en DipTrace-fil (skapad med version 3.1.0.1) av adaptern. Filändelsen är satt till .txt då forumet inte ville ha med .dip att göra. Några synpunkter eller tips? Trådarna/ledarna (vad kallas det - "traces"?) är lagda lite annorlunda, men annars är måtten samma som i skissen. Delen som monteras fast på ovansidan med hjälp av skruv och mutter är såklart inte med eftersom den inte har något med elektroniken att göra. Den blir nog gjord i någon hårdplast som jag hittar liggandes.

Jag har inte kikat på vad elecrow har för krav på filerna som man skickar till dem. Det blir en något senare fråga.


Logga in för att visa de filer som bifogats till detta inlägg.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 21.59 2017-10-22 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 18.17 2004-02-11
Inlägg: 8250
Ort: Knivsta
Seed studio hade 10 kort för $5 när jag beställde kort nyligen, mycket billigare än så är nog svårt att komma :) (tror det var 10x10cm)

Ritar man i Eagle är det mycket enkelt att fixa underlag till dem, de har också en mycket trevlig preview funktion så man kan se hur de tycker ens kort kommer se ut. Räddade mig från att få kort utan hål :)


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 08.45 2017-10-23 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 16.36 2014-08-31
Inlägg: 30
Ort: Uppsala
AndLi skrev:
Seed studio hade 10 kort för $5 när jag beställde kort nyligen, mycket billigare än så är nog svårt att komma :) (tror det var 10x10cm)

Ritar man i Eagle är det mycket enkelt att fixa underlag till dem, de har också en mycket trevlig preview funktion så man kan se hur de tycker ens kort kommer se ut. Räddade mig från att få kort utan hål :)


Ska kika på Seed studio också, tack. Jag var nära på att testa Eagle, men det åkte i soporna direkt på grund av abonnemangs- och online-krav-modellen.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 23.16 2017-10-23 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 13.58 2016-04-05
Inlägg: 1046
Ort: Helsingfors
AndLi skrev:
Seed studio hade 10 kort för $5 när jag beställde kort nyligen, mycket billigare än så är nog svårt att komma :) (tror det var 10x10cm)

Verkade gå att hitta för $4.90. Kan man kombinera flera småkort inom 10x10 cm, eller börjar de klaga på att dethär ser ut att var flera olika designs kombinerade? Kryssar man i för två different designs så tredubblas priset, men alltså om man ger dem den "kombinerade designen" som en (i samma fil) och själv är beredd att såga ut de olika korten eller bryta av längs linjer av hål eller så??? Men visst är det billigt även utan mixtra som jag spekulerade om.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 08.51 2017-10-24 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 12.01 2006-02-24
Inlägg: 18766
Ort: Norr om Sthlm
Vissa tillåter det inte, osäker på hur seed studio gör, men jag har varit med om nån tillverkare som uttryckligen förbjuder att ha flera designs på samma kort, andra tillåter det förutsatt att man inte sätter dit "brytkant" (frästa hål för att kunna brytas, eller V-grooves), och ytterligare nån tillät det bara grejerna hängde ihop.

Sen kan man ju fråga sej var gränsen går, om man gör flera designs på samma kort och sedan drar en ledare mellan jorden på alla.. ?


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 10.48 2017-10-24 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 13.58 2016-04-05
Inlägg: 1046
Ort: Helsingfors
Ett sektionerat RF-kort, med plats för skärmplåtar, kan ju faktiskt bli litet så... 8)
(sorry för litet trådkapning)


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 18.33 2017-11-19 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 16.36 2014-08-31
Inlägg: 30
Ort: Uppsala
Korten kom från Elecrow i fredags - 13 st (!) trots att ordern var på 5 st vilket var minimum. Pitchen på 0,6 mm passar perfekt mot FFC-kabeln. Jag kom på att biten som ska sitta över pinnarna för att hålla fast FFC-kabeln kanske kunde vara en del av kortet. Den skulle vara ihoplänkad med adapter-delen med två tunna bryggor så att den lätt går att bryta loss. Någon som testat något liknande? Att ha den i samma materialet som kortet hade varit bra eftersom det är så styvt.

På bilden nedan syns förlängningskabeln mellan tangentbordets vänster och höger del. Det är en DB25-kabel med kontakterna utbytta mot FFC-adaptrarna.
Bilaga:
förlängningskabel.jpg


Logga in för att visa de filer som bifogats till detta inlägg.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 21.53 2017-12-01 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 16.36 2014-08-31
Inlägg: 30
Ort: Uppsala
Dags för en uppdatering!

Som jag skrev tidigare så passar adaptern mot kabeln väldigt bra. Måtten blev rätt.

Bilaga:
01.jpg


I brist på något bättre tog jag de kort som blev över för att hålla fast kabeln.

Bilaga:
02.jpg


Bilaga:
03.jpg


Bilaga:
04.jpg


En bit eltejp sitter på den fasthållande biten för att ge jämnare tryck över paddarna som kabeln ligger mot.

Bilaga:
05.jpg


För att testa om anslutningen blir bra mellan adaptern och kabeln får jag ställa adaptern upp och mäta från båda sidor. Som ni ser har jag tagit bort lite extra på kabeln så att jag kan mäta alls.

Bilaga:
06.jpg


Bilaga:
07.jpg


Efter lite skruvande för att justera trycket över kabeln mäter allt ok!

Bilaga:
08.jpg


Det blir trångt när jag ska försöka få in kablaget så jag får på överdelen.

Bilaga:
09.jpg


Äntligen anslutet till datorn! Resultatet? Alla tangenter funkar utom tangent "6", och om man trycker på mellanslagstangenten på vänstra delen går datorn in i vänteläge! :lol: Jag erkänner mig inte besegrad ännu. Fortsättning följer!

Bilaga:
10.jpg


Logga in för att visa de filer som bifogats till detta inlägg.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 23.22 2017-12-01 
EF Sponsor
Användarvisningsbild

Blev medlem: 21.31 2005-12-15
Inlägg: 6039
Ort: Malmö
Elecrow eller iteadstudio struntar i vad det är på kortet.
Annars så är det bara dra två tre ledare mellan korten, eller kasta ut någon led någonstans.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 11.34 2017-12-02 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 16.36 2014-08-31
Inlägg: 30
Ort: Uppsala
Micke_s skrev:
Elecrow eller iteadstudio struntar i vad det är på kortet.
Annars så är det bara dra två tre ledare mellan korten, eller kasta ut någon led någonstans.


Tack, bra att veta om jag skulle göra en ny version eller bara som allmänt recept på en FFC-adapter om man skulle behöva en med udda mått som i detta fall.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 12.13 2017-12-02 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 13.58 2016-04-05
Inlägg: 1046
Ort: Helsingfors
Tänker nog försöka maxa utnyttjandet, om jag får för mig att beställa kort.
Såg t.ex dethär i en gammal tråd.
Bild


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 14.55 2017-12-06 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 16.36 2014-08-31
Inlägg: 30
Ort: Uppsala
rvl skrev:
Tänker nog försöka maxa utnyttjandet, om jag får för mig att beställa kort.

Blir det inte lite katt och råtta över det hela? De tvingas väl så småningom höja priserna för att för många maxar. Tänker att tillverkaren baserar priset på den genomsnittliga tillverkningskostaden vilket skulle betyda att vissa ordrar kanske de rent utav förlorar på, medan att de tar igen det på andra. Vad tror du?


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 15.55 2017-12-06 
Co Admin
Användarvisningsbild

Blev medlem: 12.32 2003-09-06
Inlägg: 19046
Ort: MadLand (Enköping)
Vadå, tar de inte betalt per hål mm som alla andra gör?
Gör jag en stor design med en miljon små vior över hela kortet är ju det bra mycket dyrare. Det lär de gå back på gissar jag.


Upp
 Profil  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Svara på tråd  [ 18 inlägg ]  Gå till sida 1, 2  Nästa

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 7 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
    Electrokit
Drivs av phpBB® Forum Software © phpBB Group
Swedish translation by Peetra & phpBB Sweden © 2006-2010