Buggfix Plus
Aktuellt datum och tid: 16.57 2018-12-15

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme
Svara på tråd  [ 43 inlägg ]  Gå till sida 1, 2, 3  Nästa
Författare Meddelande
InläggPostat: 15.59 2015-08-22 
Tidigare soundbrigade
Användarvisningsbild

Blev medlem: 21.44 2006-08-23
Inlägg: 18278
Ort: opediska institutionen, Brätte
Eftersom jag påbörjat ett nytt projekt och inte skrivit något på länge om påbörjade (men ej avslutade :vissla: ) projekt på EF kanske det är dags nu.
Jag rippar inledande (och troligen efterföljande texter, rakt av från HiFiforum där jag börjat beskriva projektet.
Alltså, fram med chipsen och gindrinkarna och sätt er bekvämt ...

Ett beklagligt faktum som egentligen inte är så beklagligt är att man inte utan vidare kan söka på gamla projekt på HF. Om det vore för enkelt skulle alla mina påbörjade, men ej avslutade projekt lätt kunna letas upp och massor av svår i mina projekttrådar skulle få kommentaren "Är du färdig?".
För att prata PK-språk, är jag den förste som protesterar när det pratas om "fobier" mot olika människogrupper. Hur kan man ställa en diagnos utan att grundligt gjort en psykologisk utvärdering? På samma sätt är jag försiktig när jag diagnosticerar mig själv men visst måste det finnas drag som har namn påminner om en australisk rockgrupp ...

Och när vi fortfarande är 'down under' kan jag kort nämna en ganska trevlig elektroniktidning därnere. Den heter Silicon Chip och påminner starkt om gamla brittiska elektroniktidningar som Everyday Electronics, ETI och Practical Electronics. Där amerikanska tidningar gått sotdöden till mötes och Elektor hamnat i ett PIC- och Arduino-träsk kör aboriginerna och allehanda förrymda brittiska brottslingar vidare med "hardwired".[:)]
Dock Silicon Chip har inte gjort sig ett namn som rörförstärkarnas korsriddare utan tvärtom. Under årens lopp har det dykt upp ett fåtal och ganska elementära eller besynnerliga projekt (försteg med 12AX7 och PF med 6L6).
Så går jag in på tidningens hemsida och ser att man förra året drog igång ett lite annorlunda (nåja ...) projekt; 6L6 pushpull med vad-man-hittar-för-billiga-komponenter-hos-lokala-elektronikaffären. Det resulterar i en 10W PP-stärkare med 6L6 och 100V linjetrafar samt universella nättrafar - allt mycket billigt. Att man tagit fram mönsterkort (det blir kretskort först när det är bestyckat, som ett lik blir ett lik först när man haft ihjäl det), ett kit med svåra-att-få-tag-i-komponenter, paneler och annat gör inte saken sämre, tvärtom. En del tycker att rörförstärkare ska byggas i luften men om det finns möjlighet att förankra allt någonstans där det tillses att alla förbindelser blir riktigt gjorda, KÖR!, säger jag.

Ofta fattar jag mina projektidéer efter impulser och Currawong är en sådan impuls. Med nästan allt fixt och färdigt en beskrivande artikel i tre delar jämte en uppföljning (mer om den senare) var det ingen tvekan när jag klickade BESTÄLL och idag ramlade kort och diverse komponenter in. Effektrören är beställda men jag har fortfarande att ta beslut om ECC83-orna. Jag kan ju ersätta detta mediokra rör med bättre nästan-ekvivalenter eller ryska 6N2P, vilka jag har ett flertal av men måste trixa med glödmatningen då.

Nu ska vi se vad jag mer har att skriva ...

Schema - delar jag inte ut. Det är ju taget från en tidning och är copyrightskyddat. Jag nämner så mycket att förstärkaren har et 12AX7 på ingången (2 steg), fasdelare (12AX7 igen) och 6L6 på utgången - flytande bias.
Utgångstrafarna är 15W linjetrafo där konstruktören noterat att de olika effektuttagen, transformatorn körs bakvänd, ger bra UL-utag.
Nätdelen är reglerad med transistorer.

Eftersom jag har en egenartad oförmåga att inom rimliga tider genomföra projekt och näst intill inte klarar av att avsluta projekt får jag be hugade intressenter att spara chipspåsarna till någon bra film. Där kan jag nämna att många säkert missade Café Bagdad häromveckan. En film som slår det mesta av den saliga sörja som spelas in idag. Efter Mannen från U.N.C.L.E väntar jag mig Månbas Alfa - The Movie ...[V]

Lite tankar om arbetsgången: kortet på plats, letar komponenter i mina lådor jag kan stoppa i och beställa resten. Många motstånd är 1W MOX. Utgångstrafarna är beställda. Hade funderingar på ett par Edcor XPP eller ett par gitarrtrafar från England men då missat UL-uttagen. Låda blir special, tror vi har en guldfärgad plåt kvar på jobbet. Nättrafen/trafarna får väl specialbeställas om jag inte letar upp något stort Svebry-as som kan användas men en toroid vore fint.

Så lite bilder.
Mönsterkortet (heter alltid så när det är tomt):
Bild

De svåra-att-få-tag-på-komponenterna:
Bild


Den låga effekten då? Ja, den får man väl leva med. Jag har för stunden inget som ger mer än 5W ...


En sak till innan jag klickar på SKICKA-knappen, man använder socklar för chassi men har frästa hål för lödöronen och beskriver noggrant hur man ganska ordentligen monterar socklarna med skruv och (nylon)muttrar och först sedan löder. Kortet är förresten 4mm tjockt.

FEL - kortet är 2mm tjockt.


Senast redigerad av HUGGBÄVERN 20.47 2015-09-08, redigerad totalt 1 gång.

Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 16.06 2015-08-22 
Tidigare soundbrigade
Användarvisningsbild

Blev medlem: 21.44 2006-08-23
Inlägg: 18278
Ort: opediska institutionen, Brätte
Kan nämna att jag ska börja gräva i mina komponentaskar efter komponenter jag har till bygget. Annat får beställas och då hoppas jag Electrokit kan vara behjälplig.

Nämnde jag att det gick iväg några hundringar till Altronic och ett par av de där budgettrafarna de hade till bygget? Det blev halva kostnaden av Edcors XPP-trafar med frakt.

Lägger till: Det kan dröja innan resultatet visar sig. Å andra sidan är det enklare att bygga på kort; när kortet är populerat kan man bara haka på transformator och (test)köra. Jag tycker det är en aning knöligare att bygga i luften då man måste ha chassit klart.
Jag ska sy korsett idag och sedan försöka samla komponenter så jag kan starta. OCH leta efter nättrafo. I originalet används en 160VA 110V trafo (plus 12V-lindning på en 80VA-trafo). Tycker effekten lite lite mycket, men man kanske bara har den trfaon att tillgå.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 17.55 2015-08-22 
Tidigare soundbrigade
Användarvisningsbild

Blev medlem: 21.44 2006-08-23
Inlägg: 18278
Ort: opediska institutionen, Brätte
Mer inlägg för att "komma ifatt":

Jag har så börjat titta på komponentbehov och funnit en sak, motstånd, dioder, kondensatorer, transistorer och slikt är inga stora problem att beställa men när det kommer till kontakter, omkopplare, montagematerial och annat liknande blir det SÅ jobbigt. Det handlar om mått av alla slag. Enligt komponentlistan skulle man väl ha beställt socklar från lokal firma i Australien och säkert var socklarna av yttersta standardtyp. Men jag noterar att novalsocklarna jag har och som jag hittar på nätet har skruvhålen 90 grader fel jämfört med mönsterkortets markering. Dessutom använder man vanliga chassimonterade socklar och dessa måste ju ha lödöron av rätt storlek.
Jag kompromissar och beställer socklar för kortmontage med skruvhål och allt ser rätt ut, men socklarna ska levereras från Kina så jag förväntar mig vad som helst.

Bild


Senast redigerad av HUGGBÄVERN 20.48 2015-09-08, redigerad totalt 1 gång.

Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 17.55 2015-08-22 
Tidigare soundbrigade
Användarvisningsbild

Blev medlem: 21.44 2006-08-23
Inlägg: 18278
Ort: opediska institutionen, Brätte
Och det här finns det ett facit till, men det kommer sen:

Jag har ett gäng olika volympotar för fjärrstyrning eller kanske tvärtom. DEt är nog tre eller fyra varianter jag har. Till en variant finns just inget annat än kort med den optiska mottagaren programmerad krets för avkodning och drivare för potentiometermotorn och reläna på ingången. Jag har nu skaffat reläer (asfina från Ryssland, hittade i min salige svågers gömmor) och motorpot (Ecotec i Motala). På mönsterkortet (ovan) finns plats och hål för motorpot och i artikelseriens del 3 finns beskrivet just fjärrstyrningen (nya kretsar och programvara, allt köpbart för en något [B)] hög peng).
Skrev jag inte nyss något om att jag har kompletta satser, ÄVEN kitet som saknade pot/reläer.

Min inköpta motorpotentiometrar platsar inte riktigt på mönsterkortet men en av de andra fjärrisarnas motorpot passar precis in. Det blir lite jobb med lödkolv och tennsug. Drivkortet får monteras varhelst jag har plats och det lär bli mycket plats nu när allt monteras på kort. Nämnde jag, förresten, att jag tänkte mig en toroidtrafo från Frag Jan?

Bild


Lite grinigt är att jag lyckades rycka ur sladdarna ur kontakten som kopplar ihop reläkortet med styrkortet ....[xx(]


Senast redigerad av HUGGBÄVERN 20.48 2015-09-08, redigerad totalt 1 gång.

Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 21.32 2015-08-23 

Blev medlem: 21.19 2009-05-06
Inlägg: 7144
Spännande! :tumupp:

Bygger man alltid med ena sidan av kortet som komponentsida endast för rören, och andra sidan som komponentsida för allt utom rören?

Om man har allt på samma sida så lär väl de där stackars elektrolyterna bli kokta lite snabbt...


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 21.48 2015-08-23 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 20.19 2004-11-28
Inlägg: 8856
Nu är ju socklarna såpass höga att kondingarna(som set ut att vara lågprofilare) troligen hamnar under chassiplåten. Typ som på de velleman rörstärk.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 18.31 2015-08-25 
Tidigare soundbrigade
Användarvisningsbild

Blev medlem: 21.44 2006-08-23
Inlägg: 18278
Ort: opediska institutionen, Brätte
MiaM: Här byggs allt på översidan av kortet, även om det varit möjligt att lägga alla andra komponenter på undersidan. I original tänker man sig allt monterat på ovansidan och sedan täcka över med en plexiglasskiva med utskurna hål för rör och trafar. Enligt tidningen blir det inte så varmt att elektrolyterna kokas. Någon står lite när utgångstrafarna men man har inte noterat någon extrem uppvärmning.
Den här bilder visar ganska klart hur konstruktörerna vill ha det. Trälådan är utskuren framtill så kortet kan skjutas in i spår i lådan och så täcks fronten med en plåt (som kan köpas separat).
Jag kan tänkta mig att snickra ihop lådan men kanske skippa plexiglaset och göra en egen plåtfront.

Bild


Techno: Jag tror socklarna hade långa pinnar och jag kan ju montera dem hur jag vill. Dock vill jag ha socklarna nära kortet så det inte blir viggligt.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 18.35 2015-08-25 
Tidigare soundbrigade
Användarvisningsbild

Blev medlem: 21.44 2006-08-23
Inlägg: 18278
Ort: opediska institutionen, Brätte
Fast jag hade tänkt mig ett projekt som mycket långsamt lunkar fram börjar saker och ting förskräckande färdiga ut.

Bild

Laddningen komponenter, motstånd, kondingar, dioder, trissor, från Electrokit har kommit på plats jämte ett gäng elektrolyter och en och annan annan svårattfåtagpå-komponent från Kangaroostan.
Härnäst en order till ELFA men den får vänta tills jag fått löning nästa vecka. Med 14 timmars ÖT har jag nog råd med lite halvdyra kondingar (470uF/400v - jag har 450V-varianten men de är ett par mm för feta ... :wall: ).
Jag ska försöka göra en skiss på effektbehov och beställa en transformator också. SEN är jag i princip klar. :)


Så mitt i allt, och efter more10s notering ögnar jag igenom artiklarna för att se om det finns några fel som måste rättas (det finns det iofs) men jag ser hur motorpoten ska monteras - undersidan av kortet. Då passar inte poten från fjärrkontrollen jag hade men den jag köpte från Ecotec-online passar som foten i vanten. Sådant gör mig mer än glad. :tumupp:
Tittar man på bilden ovan ser man att potentiometerns hålbild stämmer men också lödöronen till motorpakets växellåda.

Bild


Senast redigerad av HUGGBÄVERN 20.48 2015-09-08, redigerad totalt 1 gång.

Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 17.25 2015-09-02 
Tidigare soundbrigade
Användarvisningsbild

Blev medlem: 21.44 2006-08-23
Inlägg: 18278
Ort: opediska institutionen, Brätte
Alla ropar, händer det nåt?! Händer det nåt!?

Jag ligger/sitter/står hemma med influensa (minns en predikant i Seaton, England som sa något om att folk ofta var sjuka på Jesu tid. De hade inga glas för fönstren och "in fle ensa") och har ingen möjlighet att åtgärda chassidetaljen. Jag hittade ett trächassi i källaren men funderar på att bryta isär det och kapa/fräsa/limma ihop enligt Silicon Chips anvisningar. Tanken att använde den fina "guldplåten" vi fick över från ett projekt, sket sig då hela lagret av bra-att-ha-plåtar gick till skroten.

Men helt overksam har jag inte varit. Lödde (lödade som en del helt felaktigt skriver) dit fem blå lysdioder och två 100pF keramiska kondingar. Jag borde kunna löda dit sladdar på transformatorerna och lägga massa (enligt instruktioner) krympslang på anslutningarna, samt skruva dit dem.

En del annat så som rörsocklarna ska ju fästas efter alla konstesregler med nylonbrickor, nylonskruvar och nylonmuttrar. Det var inte helt korrekt; det var bara någon enstaka nylonskruv.
Har inte heller löst det där med kylflänsar till regulatorerna ....


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 10.25 2015-09-04 
Tidigare soundbrigade
Användarvisningsbild

Blev medlem: 21.44 2006-08-23
Inlägg: 18278
Ort: opediska institutionen, Brätte
I väntan på att tummetott ska glida ut ur hålet där inget växer eller vad man säger kan jag dela med mig av lite HÄR-OCH-NU-bilder.

Så här ser alltså motorpoten ut och det lilla kort som ska styra densamma. Kortet kan också driva några reläer om man vill ha flera ingångar (eller utgångar).

Bild

Undersidan med det fåtal komponenter som hamnade där. Jag hade ju stora elektrolyter som passade projektet men de var en gnutta för stora för att få plats på kortets ovansida och de hade nog fått trängas om jag satt dem på undersidan. De vita strecken indigerar var signalkablarna ska dras.

Bild

Ovansidan med otäckt tomt gapande platser för de usla kondingarna jag missade att beställa. När jag tittar på schemat är det två 470n som sitter parallellt, men om jag hittat 1uF kondingar då?? Det hade kanske varit mer optimalt (eller mycket dyrare? :humm: )
Bild


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 15.21 2015-09-04 
EF Sponsor
Användarvisningsbild

Blev medlem: 23.04 2008-03-08
Inlägg: 1039
Ort: Stockholm
Det här blir fint som snus! Är det lilla kortet av Vänersborgsk tillverkning?


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 16.23 2015-09-04 
Tidigare soundbrigade
Användarvisningsbild

Blev medlem: 21.44 2006-08-23
Inlägg: 18278
Ort: opediska institutionen, Brätte
Det lilla kortet kom med en fjärrkontroll (jag har ett stort jobb att avgöra vilken) från Tjajna.

http://www.aliexpress.com/item/Free-Shipping-1pc-Remote-volume-board-motor-potentiometer-control-panel/1458854450.html


Jag skrev i griniga tråden om socklarna jag fick hem där oktalsocklarna var helt "fel". Tyckte det såg rätt ut på bilderna när jag beställde ....
Problemet var ju mest att de socklar jag hade var för få och för olika men jag kanske ska leta igenom mina gömmor lite bättre.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 13.12 2015-09-05 
Tidigare soundbrigade
Användarvisningsbild

Blev medlem: 21.44 2006-08-23
Inlägg: 18278
Ort: opediska institutionen, Brätte
Novalsocklarna på plats men ej lödda. Ska fila till plastdistanser och skruva fast dem innan jag löder.

Bilaga:
currawong_11.jpg


Logga in för att visa de filer som bifogats till detta inlägg.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 12.27 2015-09-08 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 19.22 2008-12-17
Inlägg: 3929
Ort: Kävlinge
Detta ser ju fint ut. Men, en del av bilderna i början av tråden är borta.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 20.46 2015-09-08 
Tidigare soundbrigade
Användarvisningsbild

Blev medlem: 21.44 2006-08-23
Inlägg: 18278
Ort: opediska institutionen, Brätte
Jag lade till nya bilder och vid omnanmning blev det det småbokstäver på alla bilder. Justerar straxt.


Verkar funkar bra nu.

Lött dit novalsocklarna och transformatorerna. Väntar på lite kondingar, ska kolla upp fixen som ska greja den automatiska omkopplingen av högtalare/hörlurar. Den funkar inte så bra enligt tidningen utan det krävs en konding, ett motstånd och en diod för att greja't.

Socklarna var ju ett problem men jag har ju "rätt" socklar i ett annat avstannat projekt och får ta därifrån. Jag fyller igen "hålen" med mina andra socklar.

Sedan ska tyska nättrafon komma snart hoppas jag ...


Upp
 Profil  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Svara på tråd  [ 43 inlägg ]  Gå till sida 1, 2, 3  Nästa

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Nomad50 och 15 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
   
Drivs av phpBB® Forum Software © phpBB Group
Swedish translation by Peetra & phpBB Sweden © 2006-2010