Buggfix Plus
Aktuellt datum och tid: 16.59 2014-10-25

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme




Svara på tråd  [ 26 inlägg ]  Gå till sida 1, 2  Nästa
Författare Meddelande
 Inläggsrubrik: Ny 400volts-fråga:)
InläggPostat: 22.05 2005-10-24 

Blev medlem: 19.35 2005-01-18
Inlägg: 878
Hej igen!

Om jag nu har en förbrukare (mitt element) på 2-fas/400 volt:

Kan jag med ett relä som klarar 240 volt (och rätt Amp givet) bryta endast ena fasen till elementet då?

Klarar relät det och funkar det på det viset?

/B


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: 22.30 2005-10-24 

Blev medlem: 01.52 2005-04-20
Inlägg: 12805
Ort: Ystad
Om du bara har 2 faser in och ingen nolla så betyder detta att värmeelementet i sig är kopplat till dessa 2 faser för att den skall få 380V. Mellan faserna är det 380V mellan en fas och nolla så är det 230V.

Kopplar du bort ena fasen helt så får inte elementet någon ström alls, då under förutsättning att det Inte använder en nolla.

Ett 230v relä kan kanske hålla för 380v men dom är inte designade för det så det är inget som jag kan rekommendera.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: 23.16 2005-10-24 
EF Sponsor

Blev medlem: 21.17 2004-12-04
Inlägg: 1384
Ort: Luleå
Reläet ska ju kunna sluta och bryta 400V så alltså måste det då klara av 400V , Om du mäter spänningen över reläkontakten öppen så bör det ligga ca 400V där.
Jag tror säkert det fungerar med ett för 230V men jag skule inte använda mig av det.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: 06.31 2005-10-25 

Blev medlem: 19.35 2005-01-18
Inlägg: 878
Godmorgon i kylan! (6,5 minus)

Aha, jo jag tänkte först att den ju bryter 380v men sen va ju varje fas iaf på 230v, blev osäker där, allt inom el-världen är inte helt klart:)

Jag tänker absolut inte bryta med ett underdimensionerat relä!

Tack för svaren:)

/B


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: 09.29 2005-10-25 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 08.25 2003-06-10
Inlägg: 472
Ort: Blekinge
det där med begreppet 3-fas används ofta lite hur som helst.

3-fas syftar egentligen på leveransen av ström. 3 ledningar som är fasförskjutna.

FÖRBRUKARE däremot kan vara både 1, 2 och 3-fas

Egentligen är det bara elmotorer som går på "riktig" 3-fas, alltså använder alla 3 faserna samtidigt.

Annars är det 1 eller 2 fas som gäller.

_________________
http://home.swipnet.se/herbalifeinfo/ - Labbagg, bandspelare, EAGLE kurs


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Ny 400volts-fråga:)
InläggPostat: 10.29 2005-10-25 

Blev medlem: 18.44 2004-12-04
Inlägg: 1390
>Egentligen är det bara elmotorer som går på "riktig" 3-fas,
>alltså använder alla 3 faserna samtidigt.

Någon skiljand mellan en 3-fas värme element,
och en 3-fas motor koppling är svårt att ange.

Båd har tre lika stora elektriska laster inkopplade,
till 3-fas elektriskt leverans nät.
Enda skiljand är vad önskar få, mangetfät med minsta möjliga värme,
eller värme med minsta möjliga mangetfät.

Bäda typer kan modiferas till 1-fas matning,
för motorer krävs kondensatorer för fasförskjutning.

Också til 2-fas men någon 400 V 2-fas motor är inte lät att hitta....


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: 10.47 2005-10-25 
EF Sponsor

Blev medlem: 13.21 2003-06-02
Inlägg: 16933
Ort: Östergötland
Spänningarna verkar lite röriga. Det som är standard i sverie i dag är fasspänning på 230V och huvudspänning på 400V
Hur stora tolerander det är vet jag inte.
Frekvensen är 50Hz. Om den skulle bli lägre under en period så kör man "ifatt" senare. Så under en längre period är den väldigt nära 50Hz. Vilket medör att den funkar bra som klockreferns. Sverie, Norge, Finland och halva Danmark ligger i fas.

Tidigare var det 220V och 380V.

kombinationen 230V och 380V är omöjligt.

_________________
Det finns 10 sorters människor. De som förstår binära tal, och de som inte gör det.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: 12.17 2005-10-25 

Blev medlem: 19.35 2005-01-18
Inlägg: 878
Hej, jo jag kan ju meddela då att spänningen jag fick vid mätning var 220v till 223v och 380v till 385v (ca)

Så 230 /400 v har jag inte:)

/B


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: 12.30 2005-10-25 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 21.13 2003-06-17
Inlägg: 7026
Ort: Sthlm.
Mätte du likström ;).

Verkar annars ganska otroligt, om du inte har världens spänningsfall i ditt hus.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: 12.37 2005-10-25 
EF Sponsor

Blev medlem: 13.21 2003-06-02
Inlägg: 16933
Ort: Östergötland
Skulle han mätt likström skulle det bli mycket mindre. Jag tycker inte att siffrorna är så orimliga. Jag skulle tro att det ligger innom toleranserna.

_________________
Det finns 10 sorters människor. De som förstår binära tal, och de som inte gör det.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: 12.50 2005-10-25 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 21.13 2003-06-17
Inlägg: 7026
Ort: Sthlm.
Var en del sarkasm...

Har aldrig mätt upp mer än runt 5V fel, men man lär sig något nytt varje dag.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: 12.50 2005-10-25 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 14.52 2005-01-10
Inlägg: 18795
Ort: Kristinehamn (N59,314119 E14,120776)
Jag har för mig att 230V'en är ±10V vilket ger att 400V'en (egentligen 398V) har ±17V.

Om man ligger under den spänning under längre perioder ska man prata med el-bolaget och fråga om det ska vara rätt.

_________________
Livet är hårt! Och sen dör man! ¤ Paddle faster, I hear banjos! ¤ www.icecap.se


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: 12.54 2005-10-25 
EF Sponsor
Användarvisningsbild

Blev medlem: 16.55 2005-03-31
Inlägg: 3422
Ort: Kungsbacka
Det är som danei säger, 230V resp. 400V som är nominella spänningarna idag. Däremot har jag för mig toleranserna är rätt så stora. Så det är nog inga konstiga siffror du har mätt upp. Det skiljer mer än man tror beroende på var på linjen man befinner sig.

zeus skrev:
Mätte du likström ;).

Likspänning skulle det nog varit isåfall :-)


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: 14.04 2005-10-25 

Blev medlem: 19.35 2005-01-18
Inlägg: 878
Hehe, nä inte likspänning:)

I min förra kåk hade jag 214 v, det ni:)

Upplevde inga problem med nått:)


/B


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: 15.02 2005-10-25 
EF Sponsor

Blev medlem: 21.17 2004-12-04
Inlägg: 1384
Ort: Luleå
Har för mig att om spänningen ligger under 10% av den spänningen som elleverantören utlovar har man rätt till ersättning.


Upp
 Profil  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Svara på tråd  [ 26 inlägg ]  Gå till sida 1, 2  Nästa

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 50plus, Bing [Bot], Jonas, papabear, TOC, Yahoo [Bot] och 6 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
   
Drivs av phpBB® Forum Software © phpBB Group
Swedish translation by Peetra & phpBB Sweden © 2006-2010