Foscamsverige.se Buggfix Plus
Aktuellt datum och tid: 01.19 2014-10-02

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme




Svara på tråd  [ 23 inlägg ]  Gå till sida 1, 2  Nästa
Författare Meddelande
InläggPostat: 23.43 2014-01-28 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 15.57 2006-03-15
Inlägg: 6989
Ort: Gävle/Valbo
Det finns ju en hel del lösningar för att bygga egen DRO till svarvar och fräsar, många av dessa använder billiga "digitala skjutmått" som modifieras på olika sätt. Men hur monterar man lämpligen dessa skalor på sin svarv eller fräs? En fundering är ju hur lång skala man måste ha, hur resonera ni som byggt? Skall den räcka längs hela svarven eller räcker det att den är motsvarande det arbetsområde man vill jobba med? En fundering är ju om ni kör med absolut positionering av mätskalan eller om ni bara kör den mot "referens"?

Jag tycker att detta tips från dar303 är mycket intressant, men jag hittar ingen info om hur man monterar skalorna mekanisk på bästa sätt/plats på svarven? :humm:

Edit: just nu säljer MediaMarkt en 7" androidplatta för 399:- som jag tänkte kolla om den kan vara nåt...

_________________
"640 kilobyte borde räcka för vem som helst."
Bill Gates 1981


Senast redigerad av PeterH 15.28 2014-01-29, redigerad totalt 1 gång.

Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 12.02 2014-01-29 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 16.34 2004-09-06
Inlägg: 15348
Ort: Sparreholm, Södermanland N 59° 4.134', E 16° 49.743'
Citera:
MediaMarkt en 7" androidplatta för 399:-



Hittar inget om denna på webben, är detta nåt lokalt uppe hos dig?

_________________
Bengt / Hos mig köper du Dolphin CAD/CAM
tecno på Tradera http://www.tradera.com/finding.mvc/item ... anced=true
tecno på Tictail http://tecnoshop.tictail.com/


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 15.21 2014-01-29 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 15.57 2006-03-15
Inlägg: 6989
Ort: Gävle/Valbo
Vet ej, men jag köpte 2 stycken idag... Heter "Nurvo" och huserar en Allwinner A13 Cortex A8 processor på 1.2GHz, 512MB minne. En slö platta med dålig respons på skärmen, kass betraktningsvinkel men riktigt billig!

Jag har ju tänkt att använda dom till detta projekt men det verkar efter lite tester som att det skiter sig(?) Plattan har ingen Bluetooth och det hade ju inte spelat så stor roll eftersom jag ändå tänkt ansluta skalorna via USB, men däremot så verkar inte Yuriys app acceptera enheter som inte stödjer Bluetooth? När man startar appen får man en fråga om tillåtelse att starta Bluetooth, eftersom det inte finns svarar jag att den inte får tillåtelse och då hänger den sig... Får kontakta Yuriy och fråga om det är ett måste med Bluetooth eller om det är en bugg...

I värsta fall får dom åka tillbaks till förmån för en platta med Bluetooth... Får se om man kan hitta en lika billig som har det?

_________________
"640 kilobyte borde räcka för vem som helst."
Bill Gates 1981


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 16.56 2014-01-29 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 21.41 2003-06-06
Inlägg: 3914
Ort: Stockholm
Måste informationen presenteras på en så pass dyr display?


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 17.02 2014-01-29 
Moderator
Användarvisningsbild

Blev medlem: 15.48 2005-01-28
Inlägg: 4825
Ort: X-län
En tanke om att bara sätta på arbetsområdet är att en dag kanske man behöver ett längre verktyg och då finns inte utrymme att använda om avläsningslisten är för kort.

Annars finns dessa:
http://www.ebay.com/sch/i.html?_sacat=0 ... xis&_frs=1

_________________
Kolla att din signatur uppfyller regel 2: Signatur * Vänligen meddela mig om stavfel. * Wiki:MJ information


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 17.43 2014-01-29 

Blev medlem: 10.40 2009-11-28
Inlägg: 518
Ort: Stockholm
gOry skrev:
Måste informationen presenteras på en så pass dyr display?

Ett populärt alternativ var tidigare Shumatech för simpla skalor. Där använde man LED och skulle tro att en platta för några hundringar är billigare än LED-lösningen.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 17.59 2014-01-29 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 21.41 2003-06-06
Inlägg: 3914
Ort: Stockholm
fast en 20x4 LCD module borde väl alla EF:are ha liggandes hemma eller?


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 18.25 2014-01-29 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 15.57 2006-03-15
Inlägg: 6989
Ort: Gävle/Valbo
Gory: Man kommer inte långt med en 20x4 display... Till detta kommer processor, mönsterkort, lite kringkomponenter och en låda. Du kommer inte i närheten av en lika flexibel, kompakt och snygg enhet som en platta för 400:- i delar...

lgrfbs: fina skalor och DRO:er men inte lika fina priser... Hur är förresten glas-skalor om man vill korta av dom? Helt kört eller?

_________________
"640 kilobyte borde räcka för vem som helst."
Bill Gates 1981


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 19.08 2014-01-29 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 21.41 2003-06-06
Inlägg: 3914
Ort: Stockholm
Har inte läst igenom projektet så noga (sitter på jobbet), antog bara att de var Arduino:n som användes som processor, men är den enbart till ifall man vill ha de trådlöst? Annars hade väl den lika gärna kunnat visa informationen på en enklare lcd...


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 19.10 2014-01-29 
EF Sponsor

Blev medlem: 07.47 2008-12-03
Inlägg: 5815
Ort: Hallstahammar
Jag svängde ihop en arduino nano med en 20x4 som läste en skala (kina-skjutmått i detta fall) på en kväll, koden fanns färdig. När jag får lite tid skall jag utöka till två skalor, montera den i någon låda och sen montera den bredvid julafräsen.

Igaging-skalorna verkar ju vara lika lätta att interfacea, men man får skicka egen klocka till dem verkar det som. Billiga var de också, 300mm digitalt skjutmått får man inte för 237kr, då dessutom med en display vid sidan av: http://www.ebay.com/itm/Igaging-12-300- ... 1e7f5dd9b2

Två igaging, en 300 och en 150mm skulle duga fint, då ser jag inte ens en anledning att bygga min egna. Inte lika snyggt som Android-varianten förstås, men du kan ju lika gärna koppla till en pc och koda ihop något enkelt snyggt där.

_________________
Hellre ha de verktyg man inte behöver, än att inte ha de verktyg man behöver.
-*Mina Tradera-auktioner: http://www.tradera.com/auktioner/roso9509*-


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 20.17 2014-01-29 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 15.57 2006-03-15
Inlägg: 6989
Ort: Gävle/Valbo
Nej Gory, du har rätt... Arduinon används mycket riktigt som processor till DRO:n. Man kan välja att köra trådat eller trådlöst. Men jag tycker möjligheten att själv kunna välja storlek på display, kunna köra trådlöst om man vill, använda samma display till flera maskiner, kunna använda samma display till att visa ritningsunderlag m.m. överväger dom tior som Androiden eventuellt ökar budgeten med :D

_________________
"640 kilobyte borde räcka för vem som helst."
Bill Gates 1981


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 00.38 2014-02-01 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 22.33 2009-03-11
Inlägg: 374
Ort: Skellefteå
Den här har jag byggt en gång, funkar faktiskt:
http://www.lindsayengraving.com/other_i ... s/dro.html

wiklis


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 11.42 2014-02-01 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 15.57 2006-03-15
Inlägg: 6989
Ort: Gävle/Valbo
Jo, tanken har slagit mig att bygga en egen dekoder, och då varit inne på en liknande lösning. Men det slutar alltid med att tiden, jobbet och kostnaderna överstiger alternativ med färdiga skalor... Hur det blir med precisionen mellan lösningarna är ju svårt att säga, beror ju dels på hur bra jag lyckas bygga, och vilken typ av skalor man gör sig råd till... (glasskalor är ju överlägsna men dyra, kapacitiva typ "skjutmått" är billiga men störkänsliga och inte heller så bra precision).

Tänkte åka ut till svarven idag och mäta upp hur långa skalor jag behöver så att jag kan börja leta priser på färdiga skalor... :)

_________________
"640 kilobyte borde räcka för vem som helst."
Bill Gates 1981


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 01.19 2014-02-02 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 22.33 2009-03-11
Inlägg: 374
Ort: Skellefteå
Jag gjorde det lätt för mig och bara satte ett smalt stålhjul på ett par pulsgivare och lät dom rulla mot baksidan av prismat, byggde ett fjädrande fäste.
Gamla längdmätare fungerar ju på det sättet, fungerade bra men på tvärsliden fick det bli en pulsgivare med 2500PPR och ett litet hjul.

wiklis


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 12.10 2014-02-02 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 15.57 2006-03-15
Inlägg: 6989
Ort: Gävle/Valbo
Jag var och mätte lite på svarven igår och det ser ju ut som att det finns plats för skalor i alla fall, men jag blev lite brydd då man har både "grov" justering av Z-släden (apron handwheel feed i skissen) och dessutom en ytterligare "finjustering" på verktygssliden (top/tool slide i skissen). Det är ju denna del som man kan finlira med, men hur bör man egentligen montera skalorna på svarven? Båda justeringarna kommer ju att påverka måttet för Z :humm:

Hittade denna tråd men jag förstår inte resonemanget trots att jag läser flera gånger :doh: I min skalle borde det fungera som TS (Vicke) har byggt sin svarv, men flera tycker det räcker med skalor på bara "sadeln" (vad heter det på svenska?) och tvärsliden? På min svarv är det alldeles för grov matning med Z-ratten för att kunna svarva något praktiskt (den är dessutom ganska glapp) och matningen vill man ju inte köra ända fram till färdigt mått. Så hur kan man få riktiga mått om inte topsliden också har (en adderande) mätskala? Ni som är erfarna svarvare kan väl försöka förklara för mig som är novis...

Bild

PS. en översättning till svenska för svarvens olika delar mottages tacksamt...

_________________
"640 kilobyte borde räcka för vem som helst."
Bill Gates 1981


Upp
 Profil  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Svara på tråd  [ 23 inlägg ]  Gå till sida 1, 2  Nästa

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Bing [Bot] och 7 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
    Foscamsverige.se
Drivs av phpBB® Forum Software © phpBB Group
Swedish translation by Peetra & phpBB Sweden © 2006-2010