Electrokit Buggfix Plus
Aktuellt datum och tid: 20.19 2018-09-24

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme




Svara på tråd  [ 125 inlägg ]  Gå till sida Föregående  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Nästa
Författare Meddelande
InläggPostat: 10.59 2016-02-20 

Blev medlem: 16.48 2016-02-19
Inlägg: 2
Hej,
lyckades hitta detta forum för jag har typ liknande fel med min electrolux köksfläkt. Och dessa hjälp har varit great... Trodde inte jag skulle hitta något sådant.

Steg 1 fungerar bara om jag har spottarna släckta. Om jag först lägger på spottarna då går inte fläkten på Steg 1.
Och resten av stegen fungerar ej alls... lederna bara blinkar till när man försöker trycka igång dem.

Så här ser mitt kretskort ut:
Bild

Har bytt ut X2 kondensator mot en ny dock större i formatet som stöder högre spänning som swetomsawyer skrev. Köpte samma från Elfa... Dock så är den för stor i formatet för att få själva kretskortet tillbaka. Men jag testade den utan att lägga tillbaka och det tyvärr hjälpte inte. Samma problem var kvar... Steg 1 fungerar men inget annat.

Så nu är det de andra kom som behövs testas att byta...vad tror ni att det lönar sig till nästa? Tänkte testa med den andra kondensator, andra gråa. Undrar dock lite vad det är för en slags för jag har inte hittat riktigt någon liknande på nätet. Kan se att det är en 2µF och 250V (AC). Min elektronik lära är inte så bra i minnet mera så när det står också 425V på samma kondensator betyder detta att själva "skalet" tål högre spänning utan att "slå" igenom? Kanske nån av er kan säga hurdan kondensator borde jag köpa istället.
Bild

Sedan finns kvar dessa 3 triac som kan vara sönder? Eller den svarta kondensator eller den lilla gråa...
Bild
Bild


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 12.09 2016-02-20 

Blev medlem: 22.50 2013-01-05
Inlägg: 404
Ort: Alingsås
Jag hade börjat med kondensatorn som ser svullen ut, 1000uF 16V.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 22.29 2016-02-23 

Blev medlem: 16.48 2016-02-19
Inlägg: 2
Tusen tack...den var faktiskt sönder. Nu fungerar allt som det skall. Så här blev det så mycket billigare. Delen kostade från elfa runt 4kr :D
Alltså 1000 µF 16V kondensatorn.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 23.29 2016-02-23 

Blev medlem: 22.50 2013-01-05
Inlägg: 404
Ort: Alingsås
Kul att det löste sig. Just "svullna" kondensatorer är ett standardfel, bland det första man tittar efter.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 10.19 2016-08-10 

Blev medlem: 11.30 2016-04-01
Inlägg: 4
Samma problem här...

Hur kommer man ens in i fläkten?
Kan säkert laga den bara jag klurar ut hur jag tar mig in i eländet ;-)


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 10.00 2016-08-12 

Blev medlem: 11.30 2016-04-01
Inlägg: 4
Är nu inne i fläkten och det är denna komponent som brunnit

Bild

Otroligt svårt att läsa texten på komponenten (vad är det för något?) men jag har lödat bort den och får väl ta med den till ELFA.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 08.15 2016-08-17 

Blev medlem: 01.08 2013-06-16
Inlägg: 17
Det er en thyristor. Mulig du klarer å lese om det står Z0402MF på den?


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 09.20 2016-10-18 

Blev medlem: 08.52 2006-03-17
Inlägg: 133
Ort: Göteborg
Gammal tråd väcks till liv.

Jag har liknande problem. Om lampan är på, så kan jag bara ha fläkten igång på nivå ett och tre. Försöker jag gå t läge två så stannar/slocknar allt.

Om jag (novis och blåögd) tittar igenom tråden, så tolkar jag den som att det sannolikt är glättningskondensatorn som behöver bytas. 1000 μF 16 volt.
Någon skriver att man kan byta till "likvärdig". Hur ska man tolka det och vad är likvärdig? Någon hade bytt till en 50v-konding.

[EDIT:] Jag ser att Kjell har en sats att köpa. https://www.kjell.com/se/sortiment/el-v ... nformation Där ingår fem st 1000μF/25V. OK att använda?


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 10.52 2016-10-18 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 01.52 2005-04-20
Inlägg: 17094
Ort: Ystad
Fanns ju en bra anledning att dra upp tråden då ämnet redan hanterats så det passade ju bra och så värst gammal är inte tråden, bara en månad, finns dom som dragit upp trådar från 2007 för att säga något onödigt.

Det funkar bra med den kondingen.

Likvärdig = liknande värden som den andra men inte mindre värden så den i den satsen funkar fint, om det nu är detta som är felet. Putar toppen på kondingen ut lite grand eller är den absolut helt platt?


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 11.26 2016-10-18 

Blev medlem: 16.00 2014-10-08
Inlägg: 1508
Ort: Sörmland
Varför kan man inte lägga in bilder direkt i tråden? undrar jag
Det är mycket smidigare och snabbare. Och när det gäller elektrolytkondningar
från Kjell så är nog kvaliteten inte det bästa.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 11.59 2016-10-18 

Blev medlem: 08.52 2006-03-17
Inlägg: 133
Ort: Göteborg
Tack för svaren.

Fick för mig att Velleman var OK, men kanske inte ändå.
Jag tänker testa att byta konding, ty att köpa nytt kretskort kostar 1600kr.
Då kan man chansa med en hundring tänker jag.

Funkar det, kan jag ju byta till en bättre kondensator. Just nu vill jag bara testa så snart det går.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 12.07 2016-10-18 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 01.52 2005-04-20
Inlägg: 17094
Ort: Ystad
Förmodligen inte mycket skillnad i kvalitet mot den som redan satt där.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 12.26 2016-10-18 

Blev medlem: 08.52 2006-03-17
Inlägg: 133
Ort: Göteborg
Tack. Återkommer med resultat och (förhoppningsvis inga) fler frågor ;)


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 15.25 2016-10-19 

Blev medlem: 09.34 2008-09-30
Inlägg: 6
Ort: Övik
Hej,
Har samma problem som flera andra, att den gradvis blev sämre och sämre att växla till nivå 2,3 samt aldrig när lamporna är på.
Fläkten brummar märkbart också.
Halogenlamporna fungerar utmärkt, de har ju ingen LED som drar ström ifrån logiken på kortet.

Bytte glättrings konding som på det senaste kretskortet, märkt "RHCSC97001-03", är en 470uF 16V till en 1000uF 16V utan att det blev skillnad.
Detta kort har en ful-patch gjord ifrån fabrik med en poulerad resistor på R4 och en zener ifrån resistorn till C13 (-).
Lödde in en 5VDC nätdel direkt över kondingen och testade att allt fungerade bra med LED funktion då, då MC68xxx uC:n kör med 5V VCC på detta kort.
Med kortet matat med 230VAC matning så ligger spänningen bara på 4,1 VDC och sjunker snabbt till 2,1V När LED:arna börjar dra ström, då verkar MCU:n klippa när VCC går för lågt.

Lödde bort och mätte upp X2:an idag, den ser skum ut, beställde nya prylar ifrån elfa, landar på 200:- med frakt. HUGA. :shock:

En kollega tipsade mig om elektrokit.se istället, hittade likvärdigt kit för 65:- inkl frakt. :tumupp:
http://www.electrokit.com/x2-kondensato ... -5mm.51732

Hoppas att man kan annullera ordern hos ELFA, annars måste man väl kosta på frakten likt fbannat.

Notera också att detta är min andra Elektrolux silent tech fläkt med samma symptom, den förra slängde jag. :bravo: (Den var vit å ful, okeeeyyy)

/Nic


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 16.09 2016-10-19 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 01.52 2005-04-20
Inlägg: 17094
Ort: Ystad
Skall du annullera får du göra det snabbt om du tagit snabb frakt, bäst är att ringa direkt.


Upp
 Profil  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Svara på tråd  [ 125 inlägg ]  Gå till sida Föregående  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Nästa

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: amilton, Bing [Bot], discgolfer, gkar, Google [Bot], Haralt, rinoume och 20 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
   
Drivs av phpBB® Forum Software © phpBB Group
Swedish translation by Peetra & phpBB Sweden © 2006-2010