Jag slaktade en stationär CD-spelare på jobbet idag. Den saknade helt och hållet glassäkring(ar), men det fanns en varistor parallellt med on/off-switchen som jag antar står för någon liknande funktion. Det är dock bara en gissning, jag har aldrig använt varistorer.
Precis, den har ungefär samma funktion som en frihjulsdiod på ett relä. Trafon är ju en spole och om man slår ifrån brytaren vid "fel" tidpunkt kommer trafon att inducera en spänning som ger överslag.
Ja, det går, men det måste ju då vara en varistor som har en spänning strax över den spänning som används för att driva reläet. En diod är billigare och enklare.
För reläer med AC-spole så måste man ju använda en varistor eller två motriktade zenerdioder, en diod går ju inte för den kommer kortsluta ena halvperioden.
En diod är ju billigare och enklare MEN dioden gör relät långsammare i frånslaget och KAN orsaka större ljusbågar i reläkontakten.
Varistorn har den fördelen att det kvittar vilken väg man ansluter en extern magnetspole i en apparat.
Protte
Grym:
Då BÖR man ha ett motstånd i serie med kondensatorn för att begränsa tillslagsströmmen OCH bränna bort energin i spolen så man inte får en svängningskrets mellan kondensator och spole.
> Varistorn har den fördelen att det kvittar vilken väg man ansluter en extern magnetspole i en apparat.
Det var den fördelen jag främst tänkte på. Det har hänt minst en gång att jag varit oaktsam med polariteten på en diod, och därmed grillat kringutrustningen.