Buggfix Plus
Aktuellt datum och tid: 13.52 2014-04-23

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme




Svara på tråd  [ 22 inlägg ]  Gå till sida 1, 2  Nästa
Författare Meddelande
InläggPostat: 20.15 2007-12-12 

Blev medlem: 19.53 2007-06-14
Inlägg: 21
Ort: Norrort
Jag ska sätta upp en belysning som på grund av platsbrist inte kan vara större än x antal 15W's lysrör, och jag har på mitt lokala ÖB hittat en mycket billig 2X18 armatur. Funkar det att bygga om den lite och köra med 15W's rör istället, eller kommer jag isåfall att bränna sönder saker?


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: 20.23 2007-12-12 
EF Sponsor

Blev medlem: 21.17 2004-12-04
Inlägg: 1384
Ort: Luleå
Det går utmärkt


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: 20.57 2007-12-12 

Blev medlem: 19.53 2007-06-14
Inlägg: 21
Ort: Norrort
Härligt. Men varför går det utmärkt?


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: 21.22 2007-12-12 

Blev medlem: 09.39 2007-10-30
Inlägg: 1155
Ort: Söderköping
För att du tar 15W istället för 18W och då är det lite marginal i effekten, och du kommer då inte att bränna sönder något, skulle jag gissa på.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: 22.28 2007-12-12 
EF Sponsor
Användarvisningsbild

Blev medlem: 00.08 2003-06-18
Inlägg: 2320
Ort: Växjö
Fungerar, men livslängden på lysröret kommer sanolikt att minska.

_________________
"ingénieur, en titel som beskriver en viss grad av teknologiskt kunnande"

| Ett ordentligt jordplan gör livet enklare |


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: 00.26 2007-12-14 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 15.53 2007-08-25
Inlägg: 2003
Ort: Stockholm (Kista)
Röret kommer få mer ström än det egentligen vill ha och kortare livslängd.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: 20.50 2007-12-14 

Blev medlem: 18.21 2006-06-11
Inlägg: 189
Ort: Borgholm
Är nog inte att rekommendera, du bör skaffa en drossel för 15 w rör. Och sen en sak till, hållarna kommer nog inte att passa, eftersom 15w rören är G5 sockel på (tunnare än 18w rör).


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: 00.07 2007-12-15 
EF Sponsor

Blev medlem: 21.17 2004-12-04
Inlägg: 1384
Ort: Luleå
Skumt, har gjort en liknande lösning och det funkar bra. En diff på 3W känns ju inte direkt stor. Givetvis är det ju bäst med "rätt grejer för jobbet" men men.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: 12.23 2007-12-15 
EF Sponsor

Blev medlem: 11.18 2004-05-24
Inlägg: 644
Ort: Ö-vik
>"Röret kommer få mer ström än det egentligen vill ha och kortare livslängd."

M.a.o. så fungrar det ungefär på samma sätt som ett strömbegränsningsmotstånd till en LED? Den ska "leverera" och begränsa till en viss effekt (ström)?

Jag har trott att det var tvärt om. Att angiven effekt på drosseln är max man kan/får hälla igenom den, ungefär som en strömförsörjning, och att detta inte får överskridas av rörens totala effekt.

Edit: Så när ett slocknar får det andra dubbelt med kräm och borde binna upp tämligen omedelbart...?


Någon som *vet* hur det ligger till?

_________________
/ Anders


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: 13.05 2007-12-15 

Blev medlem: 12.25 2006-08-06
Inlägg: 7456
Ort: umeå
Så när ett slocknar får det andra dubbelt med kräm och borde binna upp tämligen omedelbart...?

NÄ, rören är seriekopplade så slocknar ett så blir det helmörkt. 15 eller 18 ligger inom toleransen.

Protte[/img]


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: 18.24 2007-12-15 

Blev medlem: 13.28 2006-09-23
Inlägg: 5742
Ort: Södertälje
Det säger inte poff bara för 3 Watt fel, men kan påverka slitaget och materialvandringen i ändarna så att röret bara håller 2 år istället för 3 år typ.

Är dom byggda för samma ström som 18 och 20 Wattsrör så är det rörets spänningsfall som bestämmer hur många Watt som avsätts, och då kan man definivt använda samma drossel då strömmen knapp ändrar sig märkbart mellan typ 90 - 110 Volt. lampspänning.

ofta kan man hitta sådan information som lampströmmar hos de mer proffesionella delarna hos tillverkarna och grossister som Philips och electroskandias kataloger - titta där.

edit:

Vid kontroll av ikea golvlysrör 18 Watt så var det 0.35 Ampere ström, 62 Volt över själva lysröret, 208.9 Volt över drosseln och inkommande spänning 228 Volt. drosseln anger effektfaktor cos(fi)=0.36 och rekomenderad faskompenseringskonding 2.9 uF (ej ansluten). drosseln i sig blir förbannat varm och drar säkert 8-10 Watt bara den + lysrörets 0.35 * 62 = 21.7 Watt... dock är den en smula olinjär last så faktiska effektnivån kan vara lite lägre.

Det är till sådan 'checkning' här man skullle ha en anlog multiplikator - intergrator och en roten ur-krets för att mäta effektnivå av komplicerade kurformer samt ström och spänning samtidigt - kanske dags att bygga en sådan bra och ha-box för anslutning mot multimeter...


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: 22.23 2007-12-15 

Blev medlem: 12.25 2006-08-06
Inlägg: 7456
Ort: umeå
Men xxargs du glömde fasvinkeln för lysröret, det är inte bara drosseln som är induktiv, även själva tuben också.

Det blir inte 21,7 W


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: 22.30 2007-12-15 
Moderator
Användarvisningsbild

Blev medlem: 21.44 2007-02-23
Inlägg: 2800
Ort: Åkarp / Uppsala
protte: Skulle du kunna utveckla det där? Jag kan inte se hur urladdningsröret skulle kunna vara reaktivt i någon mening.

_________________
Hans-Christian Becker
'96 VN750 SM7TLH KG6POK JO65NP


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: 23.58 2007-12-15 

Blev medlem: 12.25 2006-08-06
Inlägg: 7456
Ort: umeå
Det är cirkus 30 år sedan min lärare i elkraft berättade detta så mitt RAM (Run Away Memory) har tappat en och annan bit.

Då ifrågasatte jag detta men det var så. (kan vara så att glimmningen/joniseringen leder bättre efter att fått lite högre spänning)
Kan bli en lagom mätuppgift för dig.

Protte


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik:
InläggPostat: 01.53 2007-12-16 

Blev medlem: 13.28 2006-09-23
Inlägg: 5742
Ort: Södertälje
om den delen existerar så är den delen förmodligen väldigt blygsam gentemot den stora drosselballasten.

Gasurladdningsrör använd i samband med radar då en tändning pga. fältstyrkan från sändaren motsvara att en metallvägg byggs upp och blockerar porten till mottagaren och på så sätt skyddar mottagaren för de i måga fallen MW-pulserna i us-tider - och den 'sysselsättningen' får inte gå långsamt om man säger så... ingen plats för stora induktanser där alltså.

---

nu har jag inte några grejor framme för att mäta, det är trots allt lite bryggor och spänningsdelare som måste dit inna man kan koppla in på oscilloskopet...


Upp
 Profil  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Svara på tråd  [ 22 inlägg ]  Gå till sida 1, 2  Nästa

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 13th.Marine, Bing [Bot], Doq, expanderbolt, hatten, Mannisch, MSNbot Media, prototypen, Rohan, Stridfish och 12 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
   
Drivs av phpBB® Forum Software © phpBB Group
Swedish translation by Peetra & phpBB Sweden © 2006-2010