Buggfix Plus
Aktuellt datum och tid: 15.21 2018-12-17

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme




Svara på tråd  [ 62 inlägg ]  Gå till sida Föregående  1, 2, 3, 4, 5  Nästa
Författare Meddelande
InläggPostat: 09.50 2018-08-19 

Blev medlem: 15.11 2006-07-26
Inlägg: 408
Ort: Vasa, Finland
Som jag förstår det mäter regnmätaren regnmängden i millimeter. Varje gång skopan tippar över ökar räknaren med ett steg. En ökning av räknaren med 1 motsvarar därmed en viss mängd regn, X millimeter. Så långt finns det ingen tid inblandad, och därmed inte heller någonting som talar om hur mycket regn det kommer per timme.

Min gissning är att huvudenheten läser denna räknare ett antal gånger per timme, och räknar ut mm/h baserat på hur lång tid sedan senaste avläsning och hur mycket räknarens värde har ändrat. Till exempel om huvudenheten läser av räknaren en gång per 15 minuter, och räknaren har ökat med 3, så blir regnmängden i mm/h lika med X/0,25. Motsvarar en enhet i räknaren t.ex. 0,7 mm regn så blir det 2,8 mm/h. Huvudenheten kan förstås läsa av räknaren med vilken frekvens den vill och kan också ha mer avancerade beräkningar än ovan, så det kanske inte är så enkelt att korrelera räknarens värde till mm/h som visas på huvudenheten.

Att huvudenheten börjar om från 0 mm/h verkar konstigt. Ifall det verkligen är på det viset så stämmer antagligen inte ovanstående stycke.

Om du redan har kommit fram till att räknaren ökar med 1 varje gång skoppan tippar över så kan du kalibrera den utan att blanda in huvudenheten. Töm skopan manuellt, sedan fyller du på med vatten tills skopan tippar över. Mät upp vattenmängden som gick åt och tvärsnittsarean på regnuppsamlaren. Dividera vattenmängden (i mm³) med tvärsnittsarean (i mm²) så har du konstanten X (i mm).


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 10.42 2018-08-19 
EF Sponsor
Användarvisningsbild

Blev medlem: 17.53 2010-01-04
Inlägg: 5004
Ort: Skogen mellan Uppsala-Gävle
Nej det är verkligen ingen smart enhet. Har kollat flera gånger och den nollar verkligen regnmängden vid varje hel timma :)

Kände att jag blev nyfiken på mätaren och började faktiskt skratta när jag fick isär allt. En gungbräda med magnet och en reed-swich - enkelt och tycks fungera.

Bilaga:
20180819_113213.jpg


Logga in för att visa de filer som bifogats till detta inlägg.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 11.30 2018-08-19 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 16.34 2004-09-06
Inlägg: 22666
Ort: Sparreholm, Södermanland N 59° 4.134', E 16° 49.743'
Det är ju mm/h som du mäter så klart som attan att detta skall nollas varje timme.

https://www.wunderground.com/personal-w ... 817/mdaily

här lite data från min station från den 17:de


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 11.35 2018-08-19 
EF Sponsor
Användarvisningsbild

Blev medlem: 17.53 2010-01-04
Inlägg: 5004
Ort: Skogen mellan Uppsala-Gävle
Nja, jag tänker nog att det snarare borde vara lite FIFO över visningen, alltså så den visar mm/h sedan 1 timma tillbaka hela tiden.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 11.37 2018-08-19 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 16.34 2004-09-06
Inlägg: 22666
Ort: Sparreholm, Södermanland N 59° 4.134', E 16° 49.743'
Du har ju ackumulerad för att se bakåt i tiden vad som skett.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 12.32 2018-08-19 
EF Sponsor
Användarvisningsbild

Blev medlem: 17.53 2010-01-04
Inlägg: 5004
Ort: Skogen mellan Uppsala-Gävle
Jo men huvudenheten tömmer ju det ackumulerade varje hel timma. Just nu så kan det vräka ner regn mellan 11:00 och 11:59, och man kanske läser 40mm/h. Tittar man tillbaka efter 1 minut så har det regnat 0mm/h.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 12.34 2018-08-19 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 16.34 2004-09-06
Inlägg: 22666
Ort: Sparreholm, Södermanland N 59° 4.134', E 16° 49.743'
Inte min station, så det är väl för dig att hacka lite så du får det som du vill ha det.

Ja jo 1/dygn dvs midnatt


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 17.45 2018-08-19 
EF Sponsor
Användarvisningsbild

Blev medlem: 17.53 2010-01-04
Inlägg: 5004
Ort: Skogen mellan Uppsala-Gävle
Tänker jag rätt här?

Modulen från Swech kan gå (som lägst) ner till 5Kbps i "Air Baud Rate".
En bit i väderstationens överföring tar 1,5ms. Omvandlat till frekvens så blir det ~666Hz.

Är Swech-modulen (datablad) alltså inte rätt verktyg för att lyssna på väderstationen?

EDIT: När jag kollar i mjukvaran så verkar den kunna gå ner till 1,2K. Dock händer inget på serieporten så gissar att den skulle behöva gå ner ett snäpp till...


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 15.08 2018-08-21 
EF Sponsor

Blev medlem: 02.10 2010-03-22
Inlägg: 409
Kanske lite too much info, men om du skall forsätta med trådlöst så kan detta vara bra att veta..

Nej, du kan inte använda Sweech mottagare - som för övrigt är en mycket bra point-point ism-länk som jag själv använt. Men de tillverkas väl inte längre och Sweech har inte dessa i lager. Sweech moduler har fasta kanaler, den som troligen är närmst din väderstation är kanal 0 som ligger på 433.999969(MHZ), kanal 1 ligger på 434.999725(MHZ) vilket är utanför de fria kanalerna i Sverige, men som radioamatör kan man köra upp till 438 MHz.

Din väderstation ligger sannolikt på ~433.820 MHz vilket är inom det fria ISM bandet 433.050–434.790 MHz. Men dessutom måste din "mottagare" som skall avlyssna din väderstation ha exakt samma bitrate.

Denna modul i kombination med en Arduino kan du eventellt använda:

https://www.electrokit.com/produkt/rfm6 ... ansceiver/

Med eventuellt menar jag att (om) du kan konfigurera RFM69 som din OOK sändares CRC mm. Vilket är ganska troligt med inte helt 100%. Det går annars att lösa med RF69 oavsett med bitbanging (DIO) - men det är ingen direkt enkelt första projekt.

Ett problem med Arduino/RFM69HCW är att RFM69 inte är 5V tolerant. Så antingen får du använda en extern 3.3V spänningsstab och en nivåomvandlare
till SPI (4 pinnar), står att det är till I2C men fungerar också till SPI. Det är iaf MOSI, MISO, SCK, NSS. Om du vill använda interupt och Reset behöver
du två st.. :)

https://www.electrokit.com/produkt/niva ... onell-i2c/

Man kan även bygga on tex en Arduino Nano till 3.3V, men det är lite mer komplicerat. Problem man slipper, är nivåomvandling på alla SPI och DIO. Men ett problem är att 16 MHz 3.3V på en ATMega328P är överklockning. Jag kör denna metod utan problem dock.

Finns info på nätet om sådana projekt..

Använder själv egen kod. Men annars finns ett bra Arduino bibliotek som en kille som heter Paul Stoffengren (RadioHead) gjort.

https://github.com/PaulStoffregen/RadioHead

Oj, det blev mycket.. Nu har du lite att syssla med.. hehe

Skrivit allt ovan quick and dirty, så det finns säkert en del fel i ovan..

Edit : 433.920 MHz är det !

73 de


Senast redigerad av peolah 18.14 2018-08-21, redigerad totalt 1 gång.

Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 16.18 2018-08-21 
EF Sponsor
Användarvisningsbild

Blev medlem: 17.53 2010-01-04
Inlägg: 5004
Ort: Skogen mellan Uppsala-Gävle
Lite körig vecka men ska läsa mer om allt du länkar senare.
Jag är jättetacksam för all info. Det kan aldrig bli för mycket!

Liten snabbfråga om Baudrate. Även denna modul kan gå ner till 1,2 Kpbs. Kan det vara så att min gamla väderstation har en så långsam dataström så det helt enkelt blir problem med dagens teknik?
Ska jag bara ärlig så tror jag att jag tänker fel någonstans, men vet inte vart.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 16.33 2018-08-21 

Blev medlem: 17.59 2009-12-21
Inlägg: 3058
peolah skrev:
Man kan även bygga on tex en Arduino Nano till 3.3V, men det är lite mer komplicerat. Problem man slipper, är nivåomvandling på alla SPI och DIO. Men ett problem är att 16 MHz 3.3V på en ATMega328P är överklockning. Jag kör denna metod utan problem dock.


Som info så finns det på eBay fortfarande massor med "pro MINI" i 8 MHz variant som kör 3.3V om man inte vill modda själv.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 17.12 2018-08-21 
EF Sponsor

Blev medlem: 02.10 2010-03-22
Inlägg: 409
Magnus_K skrev:
Lite körig vecka men ska läsa mer om allt du länkar senare.
Jag är jättetacksam för all info. Det kan aldrig bli för mycket!

Liten snabbfråga om Baudrate. Även denna modul kan gå ner till 1,2 Kpbs. Kan det vara så att min gamla väderstation har en så långsam dataström så det helt enkelt blir problem med dagens teknik?
Ska jag bara ärlig så tror jag att jag tänker fel någonstans, men vet inte vart.


Inte för jag kört under 1,2 Kbps. Men RF69(SX1231) kan du sätta till mycket lägre hastighet med de 2 prescaler registren för detta.
Sedan har jag aldrig varit med något som kör under just 1,2 Kbps. men det är ju lätt att komma fram till bitraten - bara att kolla perioden på preamablen..

Har funderat lite, är det inte så att du missuppfattat bitrate/symbolrate och hur det fungerar i sin enklaste form av OOK.

OOK , betyde ju ON-OFF KEY, en nolla i bitrate-strömmen slår av bärvågen och en etta sätter på bärvågen.

Dvs det du ser som en preamble lik denna _--_--_--_--_--_--_--_-- är alltså inte 8 data bitar, utan 16 databitar OOK : 0x5555 i detta fallet!

Symbolraten är alltså inte samma som bitrate, med 666 Hz i preamble motsvarar ~1332 bps i OOK ..
Däremot finns det olika sätt hur man samplar databitarna, som sagt inte lätt att veta förrän man tittat närmre på detta.

Men Iaf, lycka till..

Edit : Fixat stavfel mm..


Senast redigerad av peolah 10.33 2018-08-22, redigerad totalt 2 gånger.

Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 23.03 2018-08-21 
EF Sponsor
Användarvisningsbild

Blev medlem: 17.53 2010-01-04
Inlägg: 5004
Ort: Skogen mellan Uppsala-Gävle
Snyggt peolah! Du fick mig att tänka efter lite mer och läsa på om OOK-modulation.
Kikar jag tillbaka på puls-tåget och vad jag anser vara 1 bit, så består ju faktiskt den av 3 symboler; 001 & 110.
Om en sån här bit tar 1,5ms så innebär ju det att en symbol är 0,5ms, dvs 1/0,0005 = 2000 Symbols/sec
Måste göra ett nytt test med 2k i Baudrate :D

För att gå tillbaka till ditt tidigare inlägg.
Jag hade verkligen sett fram emot att använda Swech's modul ,men nu ser (och förstår) jag vad det här med kanalerna innebär. Fick nog för mig att jag kunde mjukvaru-tuna frekvensen.
Nåja, den kommer säkert till användning till något annat projekt.
RFM69 har jag varit så sugen på så länge så nu ska jag köpa ett par såna och labba med. Tydligen riktigt bra grejer så tack för det tipset!

Jag kommer försöka få 433-trafiken in på LAN:et på något sätt och har övervägt använda en Raspberry Pi + RF-modul. Dels pga 3,3V-nivån men också pga att jag trodde det behövdes "lite pulver".
Börjar istället titta på en ENC28J60.
Vet inte om det är möjligt att först konfigurera RFM69 och sen koppla ihop den med ENC28J60 för att få över datan in till datorn. Måste läsa lite mer.

@ToPNoTCH:
Tror faktiskt jag har några såna för just detta ändamålet. Tack för tipset!

Supertack för allt! :tumupp:


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 12.18 2018-08-22 
EF Sponsor

Blev medlem: 02.10 2010-03-22
Inlägg: 409
Man kan iofs lätt ändra fuses på en AVR att köra 8 MHz intern oscillator via en ISP-programmerare och Atmel Studio eller dylikt.

Det inte svårt att modda ett nano som nedan till 3.3V. Byta LDO, löda dit 2 byglar och bryta en pcb-bana efter schottky dioden.
Det skiljer lite i PCB varianterna och om du har CH340G eller FT232RL som USB-kontroller

https://www.electrokit.com/produkt/utve ... mpatibelt/

Pinkompatibel 3.3V LDO:

https://www.electrokit.com/produkt/lm11 ... -ldo-3-3v/

Jag föredrar Nano då den har USB, det är lite bökigt att programmera firmware via ISP som man får göra med pro Mini.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 14.42 2018-12-10 
EF Sponsor
Användarvisningsbild

Blev medlem: 17.53 2010-01-04
Inlägg: 5004
Ort: Skogen mellan Uppsala-Gävle
Någon som "ser" det? Försöker utröna vilken metod som används för meddelandet.

Hela den jämna raden med pulser ska vara det som representerar nollorna i det här -> 11001000000000000000000010111
Det jag inte blir klok på är dessa "dubbel-pulser", dom ställer till det. Ser inget mönster med om dom kommer före/efter en annan puls.
Det finns en risk att meddelandet är baklänges.

Bilaga:
decoding.PNG


Logga in för att visa de filer som bifogats till detta inlägg.


Upp
 Profil  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Svara på tråd  [ 62 inlägg ]  Gå till sida Föregående  1, 2, 3, 4, 5  Nästa

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Wirewrap och 6 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
   
Drivs av phpBB® Forum Software © phpBB Group
Swedish translation by Peetra & phpBB Sweden © 2006-2010